Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirsi, 52, asuu Helsingin pienimmässä lähiössä: "Tämä on juuri minun aluettani" –  moni pelkää talojen purkua

Asuminen: Sepänmäki on Helsingin pienin lähiö. Asukkaat pelkäävät, että alue puretaan kokonaan.

Kirsi Huhta, 52, on paluumuuttaja. Lähes koko ikänsä Sepänmäen pienessä lähiössä Ala-Malmin ja lentokentän kainalossa asunut Huhta viihtyy nyt kotikaupunginosassaan enemmän kuin hyvin.

– Kyllä tämä on juuri minun aluettani, eikä mikään muu. Muistan, kun isä tuli aikoinaan töistä kotiin ja kertoi, että nyt Kirsi saatiin uusi koti Sepänmäestä ja että uudessa paikassa on oma ammekin. Ja olihan siellä, Huhta naurahtaa.

Helsingin pienimmän lähiön mainetta kantavan Sepänmäen kerrostaloissa asuu kuutisensataa asukasta, mutta Helsingin kaupungin tilastoissa Sepänmäellä tarkoitetaan hieman laajempaa kokonaisuutta. Tällöin väkimääräksi lasketaan noin 1 200 henkeä.

Pienen äärellä kuitenkin ollaan.

Vuokra-asuntovaltainen Sepänmäki ei ole Helsingin vilkkaimpia asuntokaupan kohteita, sillä pikkulähiöstä puuttuvat käytännössä kaikki palvelut.

– Sepänmäen kerrostaloja remontoitiin kunnolla viimeksi 1990-luvulla. Asukkaita on puhuttanut se, miksi remontteja ei ole enää tehty, Huhta pohtii.

– Moni meistä arvioi, että koko alue aiotaan purkaa ja tilalle rakennetaan monikerroksisia taloja.

Jos näin käy, Kirsi Huhta ei ole halukas enää asumaan koko kaupunginosassa.

– Kyllä Sepänmäki on silloin tuhottu, enkä minä enää viihdy alueella.

Synkänlaisesta tulevaisuudesta huolimatta jo nelivuotiaana vuonna 1973 Sepänmäkeen vanhempiensa kanssa muuttanut Huhta on kotiutunut kotikaupunginosaansa erinomaisesti.

Myöskään muut vuosina 1965–1966 rakennetun Sepänmäen lähiön asukkaat eivät hevillä kotoaan lähde.

– Täällä asuu hyvin paljon ikäihmisiä, jotka ovat muuttaneet tänne jo 1960-luvulla. Kyllä sekin kertoo, että täällä oikeasti viihdytään, Huhta arvioi.

– Sepänmäen valttikortti on nimenomaan levollisuus. Kun itse olen töissä Helsingin keskustan hulinassa, tänne kotiin on ihana palata lepäämään.

Lähiöasukkaiden liikkuminen on kuitenkin työn alla, sillä esimerkiksi bussiyhteyksiä ei juuri ole.

– Linja 77 kulkee Jakomäestä Rautatientorille ja 69 puolestaan Jakomäestä Kamppiin. Siinä kaikki, Halme toteaa.

Palveluiden puute ja vuokra-asuntojen suuri osuus hillitsee Sepänmäessä kiivainta asuntokauppaa.

– Tilanne on vähän samankaltainen kuin esimerkiksi Veräjämäessä, jossa ei sielläkään ole runsaasti palveluja. Siellä kuitenkin asuntokauppa on vilkkaampaa, kertoo Huoneistokeskuksen Pohjois-Helsingin alueen myyntijohtaja Tuukka Halme.

– Sepänmäen onni on toisaalta siinä, että Malmin kaupat ja myymälät ovat varsin lähellä.

Sepänmäen asunnoista käydään kauppaa esimerkiksi siten, että aluetta markkinoidaan Malmina. Vastaavia esimerkkejä löytyy muun muassa Patolasta, jota myydään korvamerkittynä Oulunkylään.

Sepänmäen lähiön vieressä sijaitsevat rivi-, pari- ja omakotitalot käyvät tällä hetkellä paremmin kaupaksi kuin harvalukuiset kerrostaloasunnot.

– Helsingissä myös esimerkiksi 1960-luvun lähiöasunnoissa on nyt erityisen paljon nostalgia-arvoa. Kiinnostus on siksi asuntokaupan saralla varsin kova, Tuukka Halme kertoo.

– Helsingin eri kaupunginosien suosikkilista muuttuu kaiken aikaa, Esimerkiksi Maunula oli vielä 15 vuotta sitten aliarvostettua aluetta, mutta nyt se on todella jo kysytty trendikaupunginosa, Halme arvioi.