Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläiselle kadulle asennettu mikrofoni kerää ohi ajavista autoista tärkeää tietoa – täältä se löytyy

Pukinmäenkaarelle on asennettu tunnistusjärjestelmä, joka osaa luokitella nastarenkailla ja nastattomilla renkailla varustetut henkilö- ja pakettiautot suoraan liikennevirrasta.

– Ennen nastarenkaiden määrän laskemista tehtiin korvin kuuntelemalla tien varressa tai sillan alla, josta kuulemma erotti nastarenkaiden äänen oikein hyvin. Se oli kuitenkin työlästä ja laskentaa saatiin tehtyä vain yksittäisinä päivinä keväisin ja syksyisin, tutkimuskeskus Terran professori Pauli Kolisoja sanoo.

Järjestelmän ovat kehittäneet Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Terra ja yliopiston signaalikäsittelyn yksikkö.

Akustinen havainnointimenetelmä taltioi ohi ajavien autojen rengasäänen päällysteeseen asennetuilla kontaktimikrofoneilla.

– Nastojen ropina kuuluu mikrofonien kautta häiriöttömämmin kuin paljaalla korvalla vieressä kuunnellessa, Kolisoja kertoo.

Kun auto ajaa mittauspisteen yli, otetaan äänestä noin sekunnin pätkä talteen ja tulkitaan, oliko renkaissa nastat vai ei.

– Opetusaineisto tehdään ihmiskorvin kuuntelemalla. Ihmiset tulkitsevat materiaalista muutamia satoja tai tuhansia signaaleja ja kertovat järjestelmän oppivalle algoritmille oikean vastauksen.

Terran järjestelmä on tällä hetkellä asennettuna myös kantatielle 66 Alavudelle, valtatielle 26 Luumäelle, valtatielle 4 Tervolaan ja valtatielle 10 Marttilaan.

Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa reaaliaikaista tietoa renkaidenvaihtosesongin kulusta eri puolella Suomea.

– Väylävirasto haluaa tietää, kuinka suuri osa teiden urautumisesta johtuu nastarengaskulumisesta. Tiedon saaminen vaatii luotettavia tutkimustuloksia siitä, milloin alueilla ovat renkaat vaihtuneet kesärenkaista nastoihin ja toisinpäin.

– Helsingin kaupungin testissä halu selvittää nastattomien ajoneuvojen osuus talvirengaskaudella liittyy ennen muuta ilmanlaadun seurantaan, professori Kolisoja kertoo.

Kolisoja sanoo Väyläviraston saavan nykyisellä mittausverkostolla hyvän tilannekuvan tarpeitaan varten. Suomalaisten kaupunkien kohdalla Terran ja signaalikäsittelyn yksikön luomalle järjestelmälle olisi Kolisojan mukaan paljonkin käyttömahdollisuuksia.

Ilmanlaadun seurannan lisäksi järjestelmää voitaisiin hyödyntää myös nastarenkaiden käyttökieltoalueiden valvonnassa.

– Kehitysvaiheemme on vasta tullut päätökseen. Tietoisuus järjestelmästämme ei ole vielä suurta, mutta sitä pyrimme lisäämään seuraavaksi, mies toteaa.

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell Tampereen kaupungilta kertoo, että Tampereella ei ole ainakaan liikennejärjestelmän suunnitteluyksikössä keskusteltu Terran kehittämän mittauksen tarpeellisuudesta.

– Liikennemerkillä tapahtuvaa kieltoa ei olla toistaiseksi harkittu, mutta seuraamme mielenkiinnolla asiasta tehtäviä selvityksiä, Vandell sanoo.