Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita laittomia asepajoja paljastettu pk-seudulla, myös konetuliaseita tuodaan sota-alueilta – Poliisi: "Selvästi uusi ilmiö"

Poliisi löytää rikoksista epäillyiltä yhä enemmän uudenlaisia laittomia asekyhäelmiä. Tällaisia ovat luoteja ampuviksi muunnetut starttipistoolit ja kaasupatruuna-aseet sekä kokonaan itse värkätyt putki- ja kynäpistoolit.

– Nämä ovat selvästi olleet uusi ilmiö viime vuosina, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala.

Aseviritelmiä tehdään ”tee se itse -pajoissa”, joita on paljastunut pääkaupunkiseudulla.

– Poliisilaitoksen alueelta epäillään myös löytyneen ase, joka on tehty 3D-tulostimella. Jutusta ei voi vielä tiedottaa enempää. Vantaalta se ei kuitenkaan löytynyt.

Poliisi on takavarikoinut viime vuosina erilaisia rikoksiin liittyviä laittomia aseita yksistään Vantaalla noin 100–110 vuosittain. Luku sisältää sekä luvattomat että luvalliset mutta rikostarkoitukseen käytetyt aseet.

– Tänä vuonna rikoksiin liittyvien aseiden määrä on lisääntynyt merkittävästi: niitä on takavarikoitu jo 169.

Kujalan mukaan kasvu liittyy osin aseiden yleistymiseen rikollisilla.

– Toisaalta poliisi on myös entistä enemmän panostanut laittomien aseiden löytämiseen.

Rikolliset hankkivat aseita pelotteeksi ja varautuakseen nahinointiin toisten rikollisten kanssa.

Uudenlaisten viritelmien lisäksi poliisi takavarikoi varastettuja luvallisia aseita, perinteisiä muunnettuja ampuma-aseita eli katkaistuja haulikoita, talvi- ja jatkosotien aikaisia pistooleja ja kiväärejä sekä ulkomailta salakuljetettuja aseita.

– Aina aseen alkuperä ei ole selvitettävissä.

Useimmiten rikollisilla on käsiaseita, joita voi kantaa huomaamatta mukana. Poliisi on kuitenkin löytänyt myös konepistooleja ja rynnäkkökiväärejä, joita on tuotu esimerkiksi sota-alueilta ulkomailta.

– Aika ajoin näitä löytyy, Kujala sanoo.

Poliisi takavarikoi laittomia aseita yleensä hälytystehtävän, kotietsinnän tai valvonnan yhteydessä. Etenkin aseet ja huumerikollisuus kytkeytyvät vahvasti yhteen.

Kujala ei lähde arvioimaan, paljonko laittomia ampuma-aseita on väärissä käsissä. On kuitenkin oletettavaa, että poliisin tietoon tulee niistä vain osa.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisi saa viikoittain kymmenkunta tehtävää, joissa ihmisen epäillään aiheuttavan vaaraa aseen kanssa.

– Noin kolmasosassa tapauksista kyse on jäljitelmästä, Kujala arvioi.

Laittomilla aseilla on myös ajoittain ammuskeltu menneinä vuosina. Kujalan mukaan todennäköisyys sille, että sivullinen joutuu ammuskelun kohteeksi, näyttää olevan pieni.

– Ei kannata olla huolissaan, jos elää normaalisti.

Kujalan mukaan laittomia aseita tuskin saadaan koskaan poistettua kokonaan yhteiskunnasta.