Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen MOT: Lisäravinteita myydään lainvastaisilla väitteillä – Tuotteista löydetty jopa vaarallisia aineita

Tieteelliseen näyttöön perustumattomat ja lainvastaiset väitteet tuotteiden terveysvaikutuksista ovat merkittävä ongelma lisäravinnemarkkinoilla, Ylen MOT:n selvityspaljastaa.

MOT on Ylen tutkivan journalismin toimitus, joka on selvittänyt, että lisäravinteiden mainonnassa käytetään toistuvasti laittomia väitteitä.

Yritys on vastuussa siitä, ettei mainoksissa valehdella, Ylen uutisessa kerrotaan.

Lisäravinteita myyviä yhtiöitä valvovat kunnat ovat puuttuneet useiden yritysten toimintaan, Yle kertoo.

MOT tutki kuntien elintarvikevalvojien tekemiä tarkastusraportteja yrityksistä.

Selvityksen kohteena olevasta kymmenestä yhtiöstä peräti seitsemän oli saanut viranomaisilta moitteita lainvastaisesta markkinoinnista.

Valvonta ei ole niin systemaattista kuin sen pitäisi olla.

Marjo Misikangas, Ylen haastattelussa

Puutteet vaihtelivat pienistä korjaustoimenpiteistä vakavampiin rikkomuksiin.

Lisäksi Ylen uutisessa sanotaan, että erityisesti urheiluravinteiden markkinoinnista löytyi paljon lakia rikkovia mainoslauseita.

Ruokavirasto johtaa ja kehittää elintarvikkeiden valvontaa Suomessa.

Ylitarkastaja Marjo Misikangas sanoo Ylen haastattelussa lisäravinneyritysten valvonta ei ole niin systemaattista kuin sen pitäisi olla.

Esimerkiksi toukokuussa urheilijoiden suosimaa proteiinivalmistetta vedettiin myynnistä, koska se sisälsi syöpävaarallista ainetta. Lisäravinteista on löydetty Suomessa myös hometta ja urheilussa kiellettyjä aineita, Ylen uutisessa kerrotaan.