Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko kännykän merkillä väliä, selvitti tuore kysely – Yhden merkin käyttäjät muita uskollisempia

Kolme neljästä suomalaisesta on ainakin jonkin verran uskollinen käyttämälleen kännykkämerkille. Toisaalta lähes joka viides ei anna merkin vaikuttaa ostopäätökseensä mitenkään, selviää Qvikin tekemästä kyselystä.

Teknologiayhtiö Qvikin syyskuun lopussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan merkkiuskollisuus on yleistä erityisesti iPhone-käyttäjien keskuudessa.

– iPhonea käyttävät ovat erityisen uskollisia puhelinmerkille. Heistä peräti 54 prosenttia ostaa aina samanmerkkisen puhelimen. Apple-uskollisuus on vahvaa etenkin nuoremmissa ikäluokissa, sanoo tiedotteessa Qvikin toimitusjohtaja Lari Tuominen.

Toinen ääripää merkkiuskollisuudessa ovat Huawei- ja Honor-käyttäjät. Heistä joka kolmas ei ole lainkaan uskollinen merkille.

Tuominen kertoo, että kyselyn mukaan kuitenkin Huawein, Honorin, Oneplussan ja Nokian hinta-laatu-suhdetta arvostetaan.

– Erityisesti Nokian puhelimista uskolliset käyttäjät pitävät edelleen. Tähän on varmasti historiallisia syitä, Tuominen arvioi.

Lähes neljä kymmenestä voisi tiedotteen mukaan vaihtaa nykyisin käyttämänsä kännykkämerkin toiseen, jos toisessa olisi parempia ominaisuuksia kuten enemmän muistia, parempi näyttö, pidempi akun kesto tai parempi kamera.

– Vaikka matkapuhelimen hankintapäätöksessä tunteilla voi olla suuri rooli, suomalainen kuluttaja on myös rationaalinen ja harkitseva. Kyselymme mukaan leiriä vaihdetaan herkästi, jos esimerkiksi laitteen ominaisuudet tai toisen merkin hinta-laatusuhde vaikuttavat paremmilta.

Kyselyn mukaan suomalainen on hintatietoinen. Lähes 60 prosenttia vastaajista kertoo, että voisi harkita toisen laitevalmistajan puhelinta, jos toisessa merkissä olisi selkeästi parempi hinta-laatusuhde.

Useampi kuin joka viides voisi harkita merkin vaihtamista helppokäyttöisyyden takia. Sen sijaan puhelimen ulkonäkö vaikuttaa vain harvan ostopäätökseen. Se olisi syy vaihtoon alle viidelle prosentille vastaajista.

Intoon vaihtaa merkkiä vaikuttaa tapa ja tottumus. Lähes neljä kymmenestä suomalaisesta suosii samanmerkkistä, koska on tottunut käyttämäänsä merkkiin.

– Toisen merkin ja mahdollisesti käyttöjärjestelmän opettelu ei houkuttele. Merkittävä syy pysyä nykyisessä merkissä on, että siihen on syntynyt tunneside. Lähes puolet yksinkertaisesti pitää nykyisestä puhelinmerkistään, Tuominen kertoo.

Tottumus ja tunneside ovat iPhone-käyttäjillä vielä vahvemmassa roolissa kuin muilla.

Laitteen vaihtoon liittyvät huolet vaikuttavat noin joka kymmenennen vaihtohalukkuuteen. He pysyttelevät tutussa merkissä, koska ovat huolissaan, etteivät osaisi käyttää uutta puhelinta. Lähes yhtä moni pelkää tietojensa hukkuvan, jos vaihtaa merkkiä.

Qvik tutki suomalaisten puhelinmerkkien valintasyitä syyskuun lopussa valtakunnallisella kyselytutkimuksella. Qvikin teettämään sähköiseen kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita.

Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Sähköisen kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Bilendi.