Itä-Helsingin bussilinjojen toimivuutta tutkitaan – HSL: "Valtaosa näistä reitistä ollut vuosia muuttumattomia"

Liikenne: HSL tutkii, miten hyvin Itä-Helsingin bussireitit vastaavat matkustajien tarpeita. Reittimuutoksista ei kuitenkaan ole vielä olemassa suunnitelmia.

Vartioharjussa asuvan Kaija Matilaisen mielestä Itä-Helsingin bussilinjojen reitit tulisi säilyttää entisellään.

– Itse asun linjan 95 varrella ja se on ainakin minulle ainoa bussilinja, jonka avulla pääsen järkevästi Puotilan metroasemalle ja sieltä keskustaan. Jos sitä ei olisi, joutuisin kävelemään kilometrikaupalla, Matilainen kertoo.

– Kovin paljonhan ei sillä linjalla ainakaan arkipäivisin ole matkustajia, mutta kyllä se silti on hyvin tarpeellinen. Ei mitään reittimuutoksia, kiitos, hän lähettää terveisensä.

Myös Itäkeskuksessa asuva Stephanie Hathaway-Forssell on tyytyväinen Itä-Helsingin bussilinjoihin.

– Aika harvoin käytän liityntäliikenteen busseja, mutta minulle ne reitit ovat sopivia. Käyn usein töissä Kannelmäessä ja silloin joudun käyttämään linjoja 54 ja 56, Hathaway-Forssell kertoo.

– Pidän kyllä bussilla matkustamisesta. Jos Itäkeskuksesta olisi suora bussiyhteys keskustaan, käyttäisin mieluummin sitä kuin metroa.

Pekka Aho asuu Vartioharjussa ja kaipaa kotinsa lähelle etenkin yöbusseja.

– Olisi joskus hauska käydä keskustassa viihteellä, mutta takaisin palaaminen jää nyt taksin varaan. Toisaalta yöbussien käyttö on varmaan monelle sattumanvaraista, joten eivät nekään pidemmän päälle kannattaisi.

Helsingin seudun liikenne tutkii parhaillaan Itäkeskuksen, Puotilan ja Mellunmäen alueilla kulkevien bussilinjojen sopivuutta helsinkiläisille.

Verkossa avattuun liikkumiskyselyyn toivotaan runsaasti vastauksia. Kysely on avoinna 28. marraskuuta saakka.

– Nyt tarkastellaan varsinkin bussilinjoja 92, 94, 94A, 95, 97 ja 97V, koska valtaosa näistä linjoista on ollut reittiensä osalta vuosien ajan muuttumattomina, arvioi HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Essi Kyllönen.

Idän bussilinjoista suosituimmat ovat linjat 94, 95 ja 92.

Kyllösen mukaan esimerkiksi Kehä I:n liittymä Kivikon ja Myllypuron välillä antaa mahdollisuuksia uudenlaisille reiteille. Kyselyn avulla selvitetään muun muassa, olisiko tällaiselle yhteydelle tarvetta.

– Nyt kerätään palautetta ja näkemyksiä bussien matkustajilta, eikä suunnitelmia mahdollisten reittimuutosten osalta ole vielä tehty.

Oman mausteensa itäisen Helsingin bussilinjoihin tuo luonnollisesti metro.

– Käytännössä metron olemassaolo merkitsee sitä, että Itä-Helsingistä ei ole suoria bussiyhteyksiä keskustaan, eikä sellaisia ole suunnitteillakaan, Kyllönen kertoo.

– Uutta sen sijaan on se, että nyt haluamme mielipiteitä myös Itä-Helsingissä asuvilta vieraskielisiltä. Aiemmin heidän näkemyksiään ei juuri ole tullut HSL:n tietoon, Kyllönen kertoo.

HSL:n linjastokyselystä on nyt olemassa muun muassa venäjän-, arabian- ja somalinkieliset versiot.

Moni bussilinja säilynyt samana

Näistä linjoista halutaan palautetta

HSL kerää matkustajien kokemuksia Itä-Helsingin liityntälinjoista.

Linja 92: Alakiventie–Itäkeskus, matka-aika 13–17 minuuttia.

Linja 94: Rapolantie–Itäkeskus, 17–18 minuuttia.

Linja 94A: Paneliantie–Kontula–Kurkimäki–Kontula, 14–15 minuuttia.

Linja 95: Kiikku–Kontula–Mellunmäki–Puotila–Itäkeskus, 23–26 minuuttia.

Linja 97: Mellunmäki–Puotila–Itäkeskus, 15–17 minuuttia.

Linja 97V: Itäkeskus–Puotila–Vartioharju–Kontula, 17–22 minuuttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut