Juuri nyt: Metron automatisointisoppa – Siemens tuomittiin 8 miljoonan korvauksiin HKL:lle

Helsingin käräjäoikeus antoi tiistaina tuomion metron automatisointia koskevassa sopimuskiistassa.

Tapauksen käsittely liittyy HKL:n, Länsimetron sekä Siemens Osakeyhtiön ja Siemens SAS:n väliseen oikeudenkäyntiin koskien riita-asiaa Helsingin metron ja Länsimetron automatisoinnin epäonnistumisesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Siemensin maksamaan Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL) vahingonkorvausta 4,9 miljoonaa euroa. Korvaussumma perustuu hankintasopimuksen purkamisesta aiheutuneeseen vahinkoon.

– Muilta osin HKL:n väittämät vahingot eivät ole aiheutuneet hankintasopimuksen purkamisesta tai HKL:llä ei muutoin ole oikeutta saada vahingonkorvausta. Sopimuksen vahinkojen korvaamista rajoittavat sopimusmääräykset ovat esteenä HKL:n korvausvaatimusten menestymiselle, tuomiossa todetaan.

Siemens on velvollinen maksamaan HKL:lle hankintasopimuksen kauppahinnan palautuksena 102 000 euroa korkoineen.

Käräjäoikeus hylkäsi muut vahingonkorvaus- ja maksunpalautusvaatimukset hankintasopimusta koskien.

Varikkosopimuksesta käräjäoikeus totesi, että HKL on velvollinen maksamaan Siemensille korvaukseksi varikkosopimuksen jo toimitettujen osien purkamisesta, poisviennistä ja hävittämisestä sekä tilojen kunnostamisesta syntyneistä kustannuksista yli 10 000 euroa korkoineen. Asia liittyy hankintasopimukseen Helsingin metrovarikon laajennuksen automatisoinnista.

Siemens on velvollinen maksamaan HKL:lle varikkosopimuksen kauppahinnan palautuksena korkoineen 3,1 miljoonaa euroa. Muut vahingonkorvaus- ja maksunpalautusvaatimukset varikkosopimusta koskien käräjäoikeus hylkäsi.

Oikeus hylkäsi myös HKL:n ja Siemensin toisiinsa kohdistuneet oikeudenkäyntikuluvaatimukset. Molemmat joutuvat pitämään oikeudenkäyntikulunsa omina vahinkoinaan. Länsimetro on velvollinen maksamaan Siemensille korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 90 000 euroa. Muilta osin Siemensin Länsimetroon kohdistamat oikeudenkäyntikuluvaatimukset on hylätty, kuten myös Länsimetron oikeudenkäyntikuluvaatimukset.

Riita-asia päätyi Helsingin käräjäoikeuteen vuonna 2015.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tuomioon ja aiemmin annettuun välituomioon voi hakea muutosta valittamalla Helsingin hovioikeuteen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut