Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Renny Harlin avasi Helsinkiin ravintolan, joka meni kaksi kertaa konkurssiin – Speden nimeä kantava pubi löytyy Suomesta yhä

Ravintolakompleksi Andorra, Corona, Dubrovnik Lounge & Lobby ja Kafe Moskova oli pitkään elokuvaharrastajien mekka Helsingissä. Ohjaajat Aki ja Mika Kaurismäki omistajina tekivät paikasta tunnetun kaupunkimatkailukohteen. Harrastajien iloksi ravintolatila vilahtaa muun muassa elokuvassa Kauas pilvet karkaavat (1996). Monien harmiksi Rakennusmestarien talo Fredrikinkadulla meni täysremonttiin ja ravintolat joutuivat evakkoon. Nyt Corona toimii ex-suurlähettiläs Bruce Oreckin The Train Factoryssa Vallilan konepajalla.

Kohutuin ohjaajamesta oli 1995 Helsinkiin tullut Planet Hollywood, jota ”isännöivät” Renny Harlin, Markus Selin ja Antti Sipinen. New Yorkin pörssissä noteeratun ketjun omistajiin kuuluivat muiden muassa Bruce Willis, Sylvester Stallone, Demi Moore ja Arnold Schwarzenegger. Parhaimmillaan näitä ravintoloita oli 50 kohteessa maailmalla. Tarkkaan ketjuohjattu paikka ei oikein istunut Suomeen ja teki Helsingissä kaksi konkurssia neljässä vuodessa, kunnes tilalle tuli kansanomainen Amarillo.

1960-luvun uuden aallon palkittu ohjaaja Erkko Kivikoski (1936-2005) teki neljä uraa: ohjaajana, ay-toimijana, opettajana ja ravintoloitsijana. Hän perusti Munkkiniemeen Solnan, laadukkaan korttelibistron. Nykyään se on nepalilainen ravintola.

1970-luvun menestysohjaaja Seppo Huunonen tuli tunnetuksi Lampaansyöjät-elokuvasta. Hän perusti Helsingin Hietalahteen Konstan Möljä -nimisen ravintolan tehdäkseen kunniaa Viipurin Uuraassa satamamestarina toimineelle isoisälleen Konstantin Huunoselle. Möljä on uusilla omistajillakin edelleen merellinen karjalainen ruokaravintola.

Kapakkamaisen meiningin suomalaisiin olohuoneisiin toi Pertti ”Spede” Pasanen (1930-2001). 1960-70-lukujen Speden Show’n saluunassa juotiin kuitenkin etupäässä piimää. Speden Saluuna -nimisen ravintolan löytää yhä Kouvolasta. Se ei toimi alkuperäisessä osoitteessa, vaan kauppakeskuksessa.