Lukiolaisten mielestä päättäjillä on suurempi vastuu heidän hyvinvoinnistaan kuin opettajilla, vanhemmilla tai rehtoreilla. Suurin vastuu on kuitenkin opiskelijoilla itsellään, selviää Studeon teettämästä lukiolaistutkimuksesta.
Kysely on osa oppimateriaalikustantajan maanlaajuista Ilonpalautus-kampanjaa, joka kerää ideoita opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Sivustolle on kirjoitettu ensimmäisen kolmen viikon aikana jo yli 600 ideaa.
Studeon kyselyyn vastasi 518 lukio-opiskelijaa ympäri Suomen. Vastaajista 66 prosenttia oli sitä mieltä, että päättäjien pitäisi tarttua päättäväisemmin lukiolaisten hyvinvoinnin parantamiseen. Opettajien vastuun valitsi 58 prosenttia.
Kyselyssä tiedusteltiin myös hyvinvoinnista. Vastaajita 64 prosenttia kertoi, että haluaisi voida nykyistä paremmin.
– Nuoret ovat tänä päivänä hyvin perillä maailman menosta ja osaavat vaatia oikeuksiaan. Jos miettii viime vuosien koulukeskustelua, kyllähän sieltä monelle ovat jääneet mieleen koulutusleikkauksista käydyt keskustelut, sanoo tiedotteessa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.
Kaikki Ilonpalautus.fi-sivustolle kirjoitetut ideat luovutetaan tammikuussa opetusministeri Li Anderssonille ja kaikille Suomen lukioiden rehtoreille.
– Lukiolaisten hyvinvoinnin haasteet ovat aitoja, ja niihin tarvitaan nyt ratkaisuja sekä kouluarjen ihmisiltä että päättäjiltä. Toivon mukaan ideat otetaan aikanaan avoimin mielen vastaan, toteaa Studeon toimitusjohtaja Jukka Meklin.
Annetuille ideoille voi antaa sydämiä. Tämän hetken suosituin idea on ehdotus opiskelijoiden säännöllisistä mielenterveystarkastuksista.
Viisi suosituinta ilonpalautusideaa
1. Mielenterveystarkastukset opiskelijoille.
Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja erityisesti koronan myötä. Olisi hyvä, että jokaisella opiskelijalla olisi tavanomaisen terveystarkastuksen lisäksi mielenterveystarkastus.
2. Opettajien työolot kuntoon.
Opettajille on taattava työrauha ja täydennyskoulutusta, jotta he voivat vastata uusiin vaatimuksiin. Hyvinvoiva opettaja on myös parempi tuki opiskelijoille.
3. Stressinhallintataidot osaksi opetusta.
On tärkeää, että kaikissa opinnoissa kiinnitetään huomiota opiskelutekniikoiden hiomiseen ja tuodaan esiin stressinhallintaan liittyviä teemoja. Tämä tukee opiskelua monin tavoin.
4. Riittävästi ohjaus- ja tukihenkilökuntaa kouluihin.
Psykologille tai kuraattorille pitää päästä seitsemässä työpäivässä. Ammattilaisia pitää olla tarpeeksi, jotta aikaa löytyy sitä tarvitseville.
5. Huomioikaa opiskelijoiden kuormittuneisuus.
Lukiolaisilla on suuri kuorma. Usein työmäärä kasaantuu lukuisten oppiaineiden osalta samalle ajalle. Yhteisellä suunnittelulla voidaan keventää tätä taakkaa.