Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakaniemeen rakennetaan uusi Signe Branderin rantabulevardi – portaat vievät veteen: "Uimapaikkaa ei tule, kahlausmahdollisuus on"

Palvelut: Hakaniemeen rakennetaan pitkä rantabulevardi, joka on leveimmillään 30 metriä. Terassimainen oleskelualue vesiportaineen on kaikille avoin.

Hakaniemenrantaan aiotaan rakentaa kaikille avoin jalankulku- ja oleskelualue, joka nimetään Helsingin muuttuvaa kaupunkikuvaa kuvanneen naisvalokuvaajan mukaan.

Signe Branderin terassiksi nimetty oleskelualue on tarkoitus kulkea uusiksi rakennettavan Hakaniemensillan sekä John Stenbergin rannan välillä. John Stenbergin ranta on Pitkäsillan kupeessa oleva katu, joka kulkee samansuuntaisesti sillan kanssa.

Uusi rantabulevardimainen oleskelualue käsittää jalankulkualueen sekä terassimaisen katuaukion ja koostuu eri tasossa olevista portaista ja laiturirakenteista.

– Rantaan porrastetut tasot ovat tarkoitettuja oleskeluun ja hitaampaan kulkuun. Kivijalkoihin on tarkoitus saada liiketiloja ja niiden edustalle terasseja, jotka aktivoivat rantaa. Rantaan voi kiinnittyä aluksia, jotka mahtuvat Hakaniemensillan ali, toteaa projektinjohtaja Heidi Piiroinen.

John Stenbergin rantaan on pitkällä tähtäimellä suunniteltu vesireittiliikenteen laituria ja paviljonkia.

Piiroinen arvioi, että rakentaminen voisi alkaa ehkä vuonna 2023. Alue rakennetaan mereen laajennettavalle täyttöalueelle. Vesiluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Valmistuminen on arviolta 2020-luvun lopulla, kunhan talot ovat rantaan rakentuneet.

Rakentaminen on osa Hakaniemen isoa uudistusta, jossa rantaan rakennetaan hotelli, palveluita ja asumista.

Signe Branderin terassin pääasialliset käyttäjät ovat Hakaniemen alueen asukkaat, hotellin asiakkaat sekä muut virkistyskäyttäjät. Terassin katualueen leveys vaihtelee 15–30 metrin välillä ja jakautuu koko rannan matkan pituudeltaan useampaan tasoon. Ylimmällä tasolla huoltoajo on sallittu.

Terassin alueelle istutetaan uusia havu- ja lehtipuita perennaistutusalueille. Istutukset ovat saaneet inspiraationsa rantakallioiden kasvillisuudesta ja merellisyydestä. Alue valaistaan pylväs- ja pollarivalaisimilla.

Jalkakäytävä kivetään sekavärisellä luonnonkivilaatalla. Alemmat tasot kivetään harmaalla luonnonkivilaatalla. Läntisessä päädyssä alemmat tasot sekä istuskelurakenne ovat puupintaiset. Tasojen välillä on istuskelukorkuiset betonimuurit, joiden päälle sijoitetaan puupintaisia istuskelutasoja.

Signe Branderin kujan kohdalle on tulossa veteen johtavat portaat ja kahluutasot. Piiroisen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen uimapaikka.

– Rantaan ei ole tulossa uimapaikkaa, mutta kahlausmahdollisuus on. Portaat laskeutuvat veteen. Pinnan alla on matalia tasoja eri korkeudella.

Signe Branderin terassi ja Signe Branderin kuja ovat alueen uusia nimiä. Signe Branderin kuja on Hakaniemen torin suunnalta rantaan päin lähtevä katuaukio, jolle tontille ajo ja huoltoajo ovat sallittuja.

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat noin kymmenen miljoonaa euroa. Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat 19 000 euroa

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Signe Branderin terassin ja Signe Branderin kujan katusuunnitelmat kokouksessaan tiistaina. Lautakunta edellytti kuitenkin esittelijän ehdotuksesta että toteutussuunnittelussa lisätään kujan ja terassialueen viihtyisyyttä erilaisten kasvillisuutta lisäävien ratkaisujen avulla yhdyskuntatekniset haasteet huomioiden.

Signe Brander (1869–1942) oli Suomen ensimmäinen ammattimainen museokuvaaja. Helsingin muinaismuistolautakunta eli nykyinen Helsingin kaupunginmuseo palkkasi Branderin vuonna 1906 dokumentoimaan muuttuvaa Helsinkiä.