Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko juhlittua pikkujoulua pitkän kaavan mukaan? Poliisi valvoo nyt kuskeja tehostetusti: "Vaikka alkoholi olisikin poistunut verestä, ajaminen voi olla kiellettyä"

Poliisi valvoo rattijuopumuksia tehostetusti kahden seuraavan viikonlopun ajan perjantaista sunnuntaihin koko. Puhallutuksia tehdään koko Suomessa, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Vuosittain jää kiinni noin 19 000 kuljettajaa, jotka ovat ajaneet alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina. Poliisin tehostetussa pikkujoululiikenteen valvonnassa on jäänyt kiinni noin 250 rattijuoppoa.

– Rattijuopumustehtävien ja -rikosten määrät ovat perinteisesti olleet suuret marras–joulukuun viikonloppuöinä. Myös alkoholionnettomuudet keskittyvät tähän ajanjaksoon. On siis taas syytä muistuttaa, että jos otat, et aja. Jos ajat, et ota, sanoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Ihalainen muistuttaa, että jos illalla on tullut nautittua reippaanpuoleisesti alkoholia, se voi näkyä veressä vielä seuraavana aamuna. Se voi näkyä jopa vielä päivällä.

– Vaikka alkoholi olisikin poistunut verestä, ajaminen voi olla kiellettyä väsymistilan takia. Kannattaa siis pysyä poissa ratista, kunnes pää on täysin selvä, korostaa Ihalainen.

Ihalainen selvittää, että rattijuopumuksesta voi tulla muitakin seuraamuksia kuin tuomio ja ajokielto.

– Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen saatuaan kiinni epäillyn rattijuopon, jolla on alaikäisiä lapsia. Ilmoitus tehdään, vaikka alaikäisiä lapsia ei olisikaan tapahtumahetkellä kyydissä. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on poliisin velvollisuus, Ihalainen sanoo.

Useammin rattijuopumukseen syyllistyneeltä voidaan myös takavarikoida moottoriajoneuvo, joka syyttäjän esityksestä voidaan tuomita valtiolle.