Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen hampurilaisketju palasi Helsinkiin – Muistatko? Sara Siepin rohkeasta mainoskuvasta roihahti kohu

Viitisen vuotta sitten katukuvasta hävinnyt pikaruokaravintola Snacky on palannut Helsinkiin.

Snackyn virtuaaliravintola eli haamukeittiö toimii Hietalahdessa, josta ruokaa voi tilata ainoastaan Woltin ja Foodoran kautta.

Snacky muistetaan Poliisi-, Taksi ja Pressa -hampurilaisistaan. Poliisi on kerroshampurilainen munalla. Sitä mainostettiin muun muassa sloganilla "Poliisissa on munaa!" Taksiin tulee ananasta.

"Tuplamällin" tilaaminen tarkoittaa kaksinkertaista annosta Royal-kastiketta.

– Reseptiikka on Royal-kastikkeen osalta identtinen entiseen verrattuna, sama valmistaja ja sama kastike. Hampurilaispihvi on vaihtunut niin, että se on aina tuore ja kotimainen, sano ravintolaa pyörittävän Ride Kitchen -yrityksen perustaja Anssi Karppinen.

Snacky toimi ensimmäisen kerran vuosina 1980-1995. Hämeenheimojen perheryritys perusti pääkaupunkiseudulle 14 autogrilliä, jotka toimivat muun muassa Ruskeasuolla, Itäkeskuksessa, Pukinmäessä, Käpylässä, Kontulassa ja Ala-Tikkurilassa. Näiden lisäksi Snackyjä oli Espoossa, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Oulussa.

Vuonna 1995 Carrols osti Snackyn liiketoiminnan, jolloin ketju hävisi yli kymmeneksi vuodeksi. Uuden yrittäjän omistuksessa brändi heräsi eloon taas vuonna 2007.

Toistaiseksi viimeinen Snackyn kivijalkaravintola toimi Pihlajistossa vuoteen 2016 saakka. Ketjun omistanut Effect Investment Oy haki itsensä konkurssiin loppuvuodesta 2015.

Vuonna 2018 Snackyn entinen toimitusjohtaja Jukka Nieminen tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen sekä maksamaan miljoonakorvauksia. Helsingin Uutiset kertoi, että Nieminen ehti kantaa pankista konkurssikypsän yrityksen tililtä kassikaupalla rahaa. Nieminen määrättiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Snackyllä on ollut vuosien aikana useita omistajia. Anssi Karppinen sanoo, ettei Ride Kitchen omista Snackyn brändiä, vaan toimii yhteistyökumppanina. Nykyinen omistaja ei Karppisen mukaan halua esiintyä julkisuudessa. Omistajana on kuitenkin eri taho kuin vuoden 2015 konkurssin aikaan.

Talouskohujen lisäksi Snacky muistetaan myös räväkästä markkinoinnista. Mainnonnassa käytettiin muun muassa vähäpukeisia missejä. Yksi tunnetuimmista Snackyn mannekiineistä oli vuoden 2011 Miss Suomi Sara Sieppi, joka esiintyi mainoskampanjan kuvissa miltei alasti. Mainoksesta nousi aikanaan suuri kohu.

Vuonna 2015 Mainonnan eettinen neuvosto moitti Snackyn mainosta naisia syrjiväksi ja hyvän tavan vastaiseksi.

Snackyn nimissä on aiemmin järjestetty muun muassa Snacky Slam! -kissatappelu.

Millä tyylillä Snacky-ravintolaa nyt markkinoidaan?

– Snackyn markkinointi oli oman aikansa ilmiö. Nyt Ride Kitchen haluaa pitää huolen, että huomio Snackyssä pysyy stadin kuuluisimmissa hampurilaisissa. Voihan olla, että hassutellaankin hieman: Älä siis heti pelästy jos kaverisi on tilannut teille Poliisit tai muutaman Taksin oven taakse, Karppinen heittää.

Hän sanoo, että Poliisin, Taksin ja Pressa lisäksi valikoimiin tulevat myös muut suosikit kuten Iso Poliisi, Kalakerros ja Jättijuusto.

Ride Kitchen -virtuaaliravintoloita on Hietalahdessa, Tukkutorilla ja Turussa. Niissä valmistetaan muun muassa Crispy Chickenin, Burger Lovers Restaurantin ja Detroit Crust Pizzan annoksia.

Yrityksen on tarkoitus laajentua myös muihin kaupunkeihin ja Pohjoismaihin. Snacky-annoksia valmistetaan toistaiseksi vain Hietalahdessa. Kivijalkaravintoloita ei ole suunnitteilla.