Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Nuoret muuttavat omilleen nuorempina kuin koskaan aiemmin – Näin korona-aika kiihdytti ilmiötä

Suomalaisnuoret muuttavat omilleen nuorempina kuin koskaan aiemmin. Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan 20–29-vuotiaista asui viime vuoden lopussa vanhempiensa luona vain 15 prosenttia.

Hypon mukaan korona-aika näyttää helpottaneen nuorten itsenäistymistä, kun kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualan vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

– Koronaa pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, sanoo tiedotteessa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kasvukaupungeissa näkyy Hypon mukaan myös voimistuva Wolt-ilmiö. Se tarkoittaa, että taloudessa korostuu tähtiyritysten valkokaulusammattilaisten ja heitä palvelevien yritysten työntekijöiden rooli.

– Ilmiö näkyy parhailla paikoilla sijaitsevien, kalliiden arvoasuntojen kysynnän kasvuna sekä kompaktien vuokrakotien lisääntyvänä tarpeena kasvukeskusten liepeillä hyvien liikenneyhteyksien varsilla.