Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hiv-tartunnat poikkeuksellisessa kasvussa huumeita piikittävillä nuorilla – Hus: Leviäminen on todellinen uhka

Pääkaupunkiseudulla on 10 kuukauden aikana todettu viisi kotimaassa saatua hiv-tartuntaa huumeita piikittävillä nuorilla. Tilanne on poikkeuksellinen. Edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryvästymään, kerrotaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tiedotteessa.

Tartuntojen uudelleen leviäminen huumeita piikittävillä on tiedotteen mukaan todellinen uhka. Vuosittain Suomessa todetaan yli 1 000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten ruiskujen välityksellä. C-hepatiitti ja hiv tarttuvat samalla tavalla. Sen vuoksi jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös hivin leviämiseen.

Puhtaiden ruiskujen käyttö suojaa molemmilta tartunnoilta. Tiedotteessa muistutetaan, että huumeita piikittävien on ensiarvoisen tärkeää pistää vain omilla puhtailla välineillä.

Hus suosittelee huumeita käyttäneitä hakeutumaan hiv-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen.

Tiedotteen mukaan epidemiaa pyritään ehkäisemään hiv-testausta ja terveysneuvontaa lisäämällä sekä tehostamalla ruiskujen vaihtoa puhtaisiin.

Vuosituhannen vaihteessa hiv-tartunta levisi nopeasti huumeita piikittävien keskuudessa pääkaupunkiseudulla. Tartuntoja todettiin noin 250. Tilanne saatiin tuolloin hallintaan lisäämällä testausta, terveysneuvontaa ja ruiskujen vaihtamista puhtaisiin.

Hiv-positiivisen henkilön, jonka hoito onnistuu, eliniän ennuste ei poikkea muusta väestöstä eikä henkilö ei ole enää tartuttava. Tällä hetkellä Husin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä tartunnan saaneista potilaista 96 prosenttia on saavuttanut hyvän hoitotuloksen.

Tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi ja yhteiskunnalle kalliiksi epidemiaksi on tiedotteen mukaan tartunnan mahdollisimman varhainen toteaminen ja hiv-positiivisten saaminen hoidon piiriin.

1980-luvun pelätty sairaus ei ole enää kuolemantuomio – koronan vuoksi taudin diagnooseja saattaa nyt jäädä todentamatta

Päihdekysely: Naapureiden päihteidenkäyttö häiritsee helsinkiläisiä ja vantaalaisia enemmän kuin espoolaisia – Eri päihteet painottuvat

Hus varoittaa: liikkeellä poikkeuksellisen ärhäkkää silmätulehdusta