Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Sosionomeille varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus

Varhaiskasvatuksen työvoimapula on herättänyt vilkasta keskustelua mediassa. Keskustelusta on kuitenkin kokonaan unohdettu varhaiskasvatuksen sosionomit, joiden koulutuksesta ammattikorkeakoulut vastaavat.

Sosionomeja työskentelee jo nyt päiväkodeissa eri tehtävissä. Vuonna 2019 voimaan astunut laki rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan työllistyä varhaiskasvatuksen opettajiksi.

Vuodesta 2030 lähtien ryhmässä kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, ja heistä vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Lakimuutoksen myötä sosionomin tutkinnon jatkossa suorittavat eivät ole enää kelpoisia toimimaan varhaiskasvatuksen opettajina, vaikka tutkintoon sisältyvät varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opinnot ovat aiemmin tämän mahdollistaneet.

Sosionomeilla on yhtä laajat korkeakouluopinnot kuin monella yliopistotason varhaiskasvatuksen opettajalla, mutta uuden lain silmissä he ovat epäpäteviä varhaiskasvatuksen opettajaksi. Tämä vaikuttaa paitsi työllistymismahdollisuuksiin myös palkkaan ja etenemisvaihtoehtoihin, mikä voi heikentää alan vetovoimaa ja pahentaa työvoimapulaa.

Varhaiskasvatuslain kirjaukset vaikuttavat erityisesti opiskelijoihin, jotka valmistuvat 31.7.2023 jälkeen, joten vielä muutos ei näy valmistuneiden määrissä. Se näkyy kuitenkin jo varhaiskasvatukseen suuntaavat opinnot valinneiden selkeänä vähenemisenä ja aiheuttaa epävarmuutta työmarkkinoilla jo oleville.

Julkisuudessa on ehdotettu alan työvoimapulan ratkaisuiksi koulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä, palkkojen nostamista ja työolosuhteiden kehittämistä. Nämä ovat tärkeitä toimenpiteitä, mutta niiden lisäksi myös varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden palauttaminen sosionomeille voisi helpottaa työvoimapulaa.

Elina Juntunen, toimitusjohtaja–rehtori, Diakonia-ammattikorkeakoulu