Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Eihän tätä kehtaa edes ääneen lukea" – Raiskauksen uhreja auttava järjestö kritisoi hallituksen esitystä uudeksi seksuaalirikoslaiksi: nämä ovat erityisen ongelmalliset kohdat

Seksuaalisen väkivallan uhreja auttavassa Tukinaisessa ei olla tyytyväisiä hallituksen esitykseen seksuaalirikoslain uudistukseksi, joka on parhaillaan lausuntokierroksella.

Vaikka lakiuudistuksen perusperiaate on hyvä – uhrien aseman parantaminen ja raiskauksen määritteleminen siten, että suostumus puuttuu – on osa lakiehdotuksen muotoiluista edelleen ongelmallisia.

– Rikosnimike "seksuaalinen hyväksikäyttö" pitäisi poistaa kokonaan. Nyt ollaan edelleen säilyttämässä tämä lievä raiskauksen tekomuoto, sanoo Tukinaisessa vuosia työskennellyt juristi Riitta Silver.

Hän muistuttaa seksuaalirikoslakiin aiemmin tuodusta ja 2014 poistetusta pykälästä ”pakottaminen sukupuoliyhteyteen”, josta kansan kielellä puhuttiin ”lievänä raiskauksena”.

– Se oli tarkoitettu käytettäväksi poikkeuksellisessa tilanteessa, mutta kävikin niin, että myös vakavampia tekoja alettiin tutkia tällä lievemmällä raiskausnimikkeellä.

Nea, 16, menetti neitsyytensä kotibileissä, törkeä video levitettiin nettiin – "Paras ystäväni huusi, että mitä sä olet mennyt tekemään"

Silver muistuttaa, että seksuaalirikoksen tutkinta usein alkaa lievemmästä rikosnimikkeestä.

Silverin mukaan Suomessa on yhä vaikea ymmärtää uhrin haavoittuvuutta ja tekijän valta-aseman merkitystä. Lievemmin rangaistavaa seksuaalista hyväksikäyttöä olisi esimerkiksi koulussa opettajan suhde 16–17-vuotiaaseen tai hoitolaitoksessa hoitajan seksi potilaansa kanssa.

– Nämä kuuluisivat raiskauspykälän puolelle, jos sukupuoliyhteydestä on kysymys, Silver linjaa.

Raiskauksen ja seksuaalisen hyväksikäytön rinnalle lakiin tuotaisiin myös täysin uudet nimikkeet seksuaalinen kajoaminen ja törkeä seksuaalinen kajoaminen. Kajoamisella tarkoitettaisiin muuta kuin sukupuoliyhteyttä.

Silverin mukaan Tukinaisessa on karsastettu sanaa ”kajoaminen”, parempi olisi seksuaalinen loukkaus.

– Kyse on teosta, joka loukkaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

HS: Uusi laki käytännössä laskisi suojaikärajan 12 vuoteen – Käräjillä arvioitaisiin jo 12-vuotiaiden lasten vapaaehtoisuutta seksuaaliseen tekoon

Niin ikään lapsen seksuaalisen hyväksikäytön pykälä pitäisi Tukinaisen mukaan poistaa, koska muotoilu on epäselvä ja harhaanjohtava. Sen sijaan ”uudeksi suojaikärajaksi” aiemmin pelätty 12 ikävuoden rajapyykki on poistettu lakiluonnosta kehitettäessä.

Silverin mukaan kuitenkin pykälän uusissakin muotoiluissa on jopa lapsiuhrin oikeusturvan vaarantavia kohtia.

– Perusteluissa arvioidaan lapsen kypsyyttä ja ikää ja osapuolten suhdetta, sen sijaan tekijä voi olla kuinka vanha tahansa

– On lueteltu useita teon vakavuutta vähentäviä seikkoja, kuten esimerkiksi se, että tekoja on toistettu.

Naistenklinikalla toimivan seksuaaliväkivallan uhrien keskuksen lääkäri: "Meille tulee myös ihmiskaupan uhreja"

Perustelujen mukaan myös esimerkiksi lapsenraiskauksen lyhyt kesto voisi puoltaa sitä, että teko rangaistaisiin hyväksikäyttönä eikä raiskauksena.

– Hämmästyttää kerta kaikkiaan.

Silverin mukaan raiskauskriisikeskus Tukinaisen asiakkaat kysyvät toisinaan omaan tapaukseensa sovellettavan rikoslain yksityiskohdista. Nyt esitetyn lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöön kuuluisi esimerkiksi sen arviointi, "onko teko kokonaisuutena arvostellen rikoksen vakavuutta vähentävien seikkojen vallassa tehty".

– Eihän tätä kehtaa edes ääneen lukea, Silver toteaa luonnosta siteeratessaan.

Aiempaa useampi joutui seksuaalirikoksen uhriksi alkuvuoden aikana – raiskauksia yli 1 300

Tekijän valta-asema jää tässäkin pykälässä sisäistämättä. Silver kertoo, että Tukinaisessa on vuosien varrella nähty usein se, että esimerkiksi harrastuspiireissä ja muualla aikuiset käyttävät nuoria, alisteisessa asemassa olevia 12–16-vuotiaita hyväkseen.

– Uhria selvästi vanhemmat miehet puhuvat mielellään näissä tapauksissa seurustelusta, vaikka siitä ei ole kyse.

– Hämmästyttää, että tämä ei lain valmistelijalle ole tullut mieleen.

Silver huomauttaa, että siitä ei ole pelkoa, että uusi laki tekisi teini-ikäisten keskinäisestä seurustelusta rangaistavaa, vaan jo nykylaissa määritellään, että niistä syytteitä ei nosteta.

– Sen sijaan vanhemmat tekijät voivat päästä kuin koira veräjästä.

Hoitaja raiskasi vaikeavammaisen potilaan – käräjäoikeus piti tekoa poikkeuksellisen julmana, tuomioksi vajaat 5 vuotta vankeutta

Kahta partiojohtajaa epäillään lapsiin kohdistuneista seksirikoksista Helsingissä – toisen epäillyn osalta tutkitaan myös raiskausta

Taksiraiskaaja vaani yksin liikkuneita naisia Helsingissä – Iida Ketola kertoo järkyttävästä kokemuksestaan IS:lle: "Kun sain tietää tekijän jääneen kiinni, itkin kolme päivää"

Nettikiusaaminen ja häirintä ovat nuorten arkea – "Tapahtuu joka päivä joka sovelluksessa"