Harvinaisen alan ainoaa koulutuspaikkaa uhkaa alasajo pk-seudulla – saanut jopa kansainvälistä arvostusta: "Tulisi säilyttää ja opiskelijamäärää jopa kasvattaa"

Ammattikoulutus: Espoon kelloseppäkoulu voi joutua lopettamaan oppilaiden oton ensi vuonna, jos rahoitus ei varmistu. Ministeriön ylijohtajan mukaan rahoituspäätös tulee loppuvuonna.

Espoon Leppävaarassa toimivaa Suomen ainoaa kelloseppäkoulua uhkaa alasajo.

Koulun rehtorin toimea hoitava Simo Ylitalo sanoo, että oppilaitoksen ensi vuoden budjetista puuttuu noin 300 000 euroa. Mikäli opetuksen rahoitusta ei saada varmistettua, on yhtenä vaihtoehtona se, että koulu ei ensi vuonna ottaisi lainkaan uusia oppilaita.

– Se tarkoittaisi syöksykierteen alkamista kelloseppäkoululle, sillä oppilasmäärän vähentyminen vähentäisi samalla myös valtionavustusta, Ylitalo sanoo.

Kouluun otetaan vuosittain 15 kelloseppä- ja 15 mikromekaanikko-opiskelijaa.

Kelloseppäkoulu on yksityinen säätiöpohjalta toimiva ammatillinen oppilaitos. Ylitalon mukaan sen vuosibudjetti on noin 900 000 euroa.

Koulun toiminta perustuu pitkälti valtionavustuksiin. Viime vuosina budjettia on paikattu ”syömällä säätiön pääomia” sekä säästämällä uusista investoinneista, Ylitalo sanoo.

Moni ammattioppilaitos on ratkonut rahoitusvajetta karsimalla lähiopetusta, mutta kelloseppäkoulussa tätä ei pidetä mahdollisena, sillä tulevia mikromekaanikkoja ja kelloseppiä ei voida opettaa etänä.

– Lähiopetuksesta pitäisi leikata 15 tuntia. Sellaiseen emme halua mennä.

Ylitalo sanoo, että rahoitusongelmat ovat kasautuneet vuosien ajan, mutta tänä syksynä tilanne on muuttunut akuutiksi uhkaksi.

Kelloseppäkoulusta valmistuneista noin 80 prosenttia työllistyy alan töihin. Ylitalon mukaan loput löytävät työtä alan ulkopuolelta.

Lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta vastaava ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että kelloseppäkoulun ensi vuotta koskeva rahoituspäätös tehdään loppuvuoden aikana samalla kun päätetään kaikkien ammatillisen koulutuksen järjestäjien rahoituksesta.

Lempinen sanoo, ettei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa rahoitusmääriin. Hän pitää koulun tilannetta harmillisena.

– Tiedämme, että kyseessä on korkeatasoinen ja kansainvälisesti arvostettu oppilaitos. Nykyinen rahoitustilanne on syntynyt monen vuoden aikana. Taustalla on viime vuosikymmenellä ammattikoulutukseen tehdyt leikkaukset.

Lempisen mukaan kelloseppäkoulusta vastaavan säätiön kanssa on käyty keskustelua siitä, miten koulutuksen tulevaisuus voitaisiin turvata pitkällä aikavälillä. Ministeriöstä on ehdotettu, että koulutus voisi siirtyä jonkin suuremman koulutusjärjestäjän vastuulle.

Tiistaina kelloseppäkoulun puolesta vetosi Uudenmaan perussuomalaisten nuorisojärjestö.

– Sulkemisen sijaan koulu tulisi säilyttää ja sen oppilasmäärää voidaan jopa kasvattaa, totesi järjestön puheenjohtaja Ville Kettunen vetoomuksessa.

Etusivulla nyt

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut