Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 26 000 helsinkiläistä vaatinut kansanäänestystä Malmin lentokentästä – kaupunginhallitus käsittelee maanantaina

Malmin kentästä on jätetty kuntalaisaloite, jonka mukaan ilmailutoiminnan jatkosta pitäisi kysyä kunnallisella kansanäänestyksellä. Aloitteen mukaan kentän kohtalosta on kiistelty vuosikymmeniä, mutta kaupunkilaisten mielipidettä asiasta ei koskaan ole suoraan kysytty.

Kaupunginhallitus käsittelee kansanäänestysaloitetta maanantaina. Lausuntoehdotuksen mukainen vastaus on, ettei aloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin ja katsotaan loppuun käsitellyksi.

Virkamiesten laatimassa lausuntoehdotuksessa muistutetaan, että ylintä päätösvaltaa Helsingissäkin käyttää vaaleilla valittu kaupunginvaltuusto. Neuvoa antavaa kansanäänestystä voidaan käyttää täydentävänä välineenä, mutta lähtökohtaisesti sitä olisi käytettävä ennen päätöksentekoa, kun taas Malmin lentokenttää koskevissa asioissa on jo tehty useita päätöksiä useiden eri valtuustokausien aikana.

Suosittu ulkoilureitti sai äänestyksessä yli puoli miljoonaa euroa – Reitti säilyy vain osittain, uusi kuntoilupaikka oli tulossa ilman äänestystäkin

Myös kansanäänestyksen järjestämisestä on tehty aiemmin ehdotuksia, jotka on äänestetty valtuustossa nurin. Vuonna 2016 silloinen valtuusto päätti selvin luvuin, ettei kansanäänestystä järjestetä, samoin päätti seuraava valtuusto 2018.

– Nyt esillä olevasta asiasta päättää vuonna 2021 kuntavaaleissa valittu kaupunginvaltuusto. Jo kolmas vaaleilla valittu kunnan ylin toimielin on päättämässä neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä jälkikäteen, kun kentän ottamisesta asumiskäyttöön on lukuisia yhdenmukaisia päätöksiä, kaupunginhallituksen lausuntoehdotus perustelee.

Lisäksi kaupunginvaltuusto on käsitellyt viime vuosina useita Malmin lentokenttään liittyviä valtuustoaloitteita, mutta ne eivät ole muuttaneet kaupunkistrategista tavoitetta alue 25 000 uuden asukkaan kaupunkialueeksi.

Kuntalaisaloitteessa Malmin kentän äänestyksestä on kaikkiaan 26 816 kappaletta allekirjoituksia, joista sähköisiä on 12 840 ja paperilla 13 976.

Kuntalain mukaan mukaan, jos vähintään 4 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kunnan asukkaista tekee aloitteen kunnallisesta kansanäänestyksestä, tulee valtuuston viipymättä päätää, toimitetaanko äänestys. Aloitteen jättöpäivän 2.8.2021 mukaan laskettuna allekirjoituksia tulee olla vähintään 22 512, mitkä aloite ylittää.

Malmi-kommenttien katoaminen pysyy mysteerinä – "Selvittely osoittautui erityisen hankalaksi"

Malmin ilmailijoille valituslupa hovioikeuteen – myös kansalaisaloite luovutetaan uudelle valtuustolle

Kaivinkone kaapi vaarantamiskiellon piiriin kuuluvaa kiitotietä Malmilla – Kaupunki: "Kyseessä inhimillinen tietokatkos"

Malmin kentän rakentamisen kannattavuutta ei arvioida uudelleen – Helsingin kaupunki laskee jokaisen käytetyn euron tuovan takaisin 4–8 euroa