Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kauppatori muuttuu lauantaina 125 mökin kyläksi – perinteisillä Tuomaan markkinoilla on muutakin uutta kuin paikka

Joulu: Uutta Tuomaan markkinoilla on jouluoppaat ja pidempi myyntiaika.

Lauantaina alkavat Tuomaan markkinat pidetään tänä vuonna perinteisin menoin, mutta uudessa paikassa.

Kauppatorilla järjestettävää joulutapahtumaa varten torille on tuotu yhteensä 125 puista myyntimökkiä. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna Kauppatorilla, koska Senaatintorin valaisinremontti kestänee alkuvuoteen. Vastaavan tuottajan Marianne Saukkosen mukaan Kauppatori on myyntipaikkana hieman Senaatintoria hankalampi.

– On mielenkiintoista nähdä, miten tapahtuma elävöittää Esplanadin kortteleita, mutta se on toki hiukan haasteellisempi alue ympäröivän liikenteen ja epätasaisen alustansa vuoksi. Kauppatori on miljöönä merellinen, perinteikäs ja klassinen kehys markkinatapahtumalle.

Markkinat järjestetään tänäkin vuonna perinteitä kunnioittaen, mutta mukana on jotakin uutta. Uutta on viikkoa pidempi myyntiaika sekä se, että vuokrattavana on nyt aiemmasta poiketen myös 21 viikkopaikkaa.

– Jos kyseessä on pieni toimija tai uusi tuote, voi sitoutua vain viikoksi, Saukkonen toteaa myyjien pitkään toivomista paikoista.

Markkinoiden teemana on tänäkin vuonna vastuullisuus.

– Tehdään mahdollisimman vastuullista. On luomua ja reilun kaupan tuotteita. Myös kotimaisuutta nostetaan esille sekä pientuottajia ja uniikimpia tuotteita, Saukkonen toteaa.

Uutta markkinoilla on tänä vuonna myös oppilaitosyhteistyö. Stadin ammattiopiston matkailualan opiskelijat tulevat markkinoille jouluoppaiksi ja voivat työharjoittelun merkeissä myös avustajaa myyjiä.

– Opiskelijat toimivat markkinoilla oppaina ja kertovat myös yleisesti Helsingin joulusta ja tapahtumista, joita joulun alla täällä järjestetään, Saukkonen jatkaa.

Kauppatorimyyjien myyntipaikat on markkinoiden ajaksi siirretty Keisarinnankiven Katajanokan puoleiselle puoliskolle toria eli lähemmäksi Presidentinlinnaa.

Tämänvuotisille markkinoille on tulossa 107 käsityöläistä ja pientuottajaa sekä 11 kahvila- ja ravintolatoimijaa. Markkinat koostuvat ravintolapihasta, karusellista ja kojukujasta.

– Olemme rakentaneet hyvin perinteistä tapahtumaa. Suurin osa kauppiaistakin oli valittu jo viime vuonna, mutta tapahtumaa ei koronan vuoksi silloin järjestetty, toteaa Saukkonen.

Ruokatarjonnassa on huomioitu luomu- ja lähiruoan lisäksi kasvis- ja vegaaniruokavaliot. Annoksia voi ottaa myös mukaan. Ravintolapuolella mukana on muun muassa käsintehtyjä glögejä tarjoileva cocktailbaari Runar, Kasarmitorin kesäterassilta tuttu Baobao, Ville Haapasalon Hatsapuri sekä ravintola Nolla, joka ei tuota toiminnassaan lainkaan jätettä.

Ympäristövaikutukset on markkinoilla huomioitu muutenkin. Ravintoloissa käytetään vain biohajoavia astioita ja kiinnitetään huomiota jätteiden määrän minimoimiseen sekä niiden lajitteluun. Myyntimökit lämpenevät ja karuselli pyörii uusiutuvalla energialla.

Vuoden tauon jälkeen järjestettävään tapahtumaan tuli Saukkosen mukaan niin paljon kyselyitä, että kaikki eivät mahtuneet mukaan.

– Muutamia jäi ulkopuolelle. Jouduimme valitsemaan myyjiä mukaan. Toissaviikollakin tuli vielä kyselyitä, että vieläkö mahtuisi mukaan.

Ensimmäisen kerran markkinat järjestettiin vuonna 1994 Esplanadin puistossa. Vuonna 2011 tapahtuma siirtyi Senaatintorille.

Tuomaan Markkinat järjestetään Kauppatorilla 27.11.–22.12. Aukioloajat ovat ma–to kello 11–19 ja pe–su kello 10–20 sekä itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 11–16.

Lauantaina syttyvät myös Aleksanterinkadun perinteiset jouluvalot. Tapahtuma palaa vuoden tauon jälkeen livetapahtumaksi. Aleksanterinkadun valojen sytyttämisestä vastaavat joulupukki, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Rovaniemen kaupunginjohtajan Ulla-Kirsikka Vainio. Joulukadun valojen sytyttämisen jälkeen paraati lähtee kohti Kauppatoria.

– Tänä vuonna tapahtumassa on fyysinen joulupolku, jonka pääpaikkana on Aleksanterinkadun varrella sijaitseva Glasshouse Helsinki, jossa on joulupukin paja ja aktiviteettejä, kertoo tapahtuman järjestämisestä vastaavan Helsinki City Markkinoinnin toiminnanjohtaja Krista Östman.

Muut joulupolkupisteet sijaitsevat Stockmannin joulupuodissa, Citycenterissä ja Suomalaisessa kirjakaupassa. Avajaisviikonlopun jälkeen Glasshouse Helsingin Pop up -pajassa järjestetään tapahtumia lapsille 19. joulukuuta saakka.

Rovaniemi meets Helsinki -teemalla järjestettävän tapahtuman tarinassa joulupukki lähtee Rovaniemeltä etsimään kadonneita postilaatikoitaan ympäri Helsinkiä.

73.:tta kertaa vietettävä tapahtuma huipentuu Senaatintorille. Kello 15 alkavassa tapahtumassa lavalla nähdään Linda Lampenius ja Osmo Ikonen orkestereineen. Ohjelman juontaa Mikko Kuustonen. Senaatintorin lavaohjelma livestriimataan Helsingin City Markkinoinnin Youtube-kanavalle.

Keskustan jouluvaloihin ei tänä vuonna ole tulossa uusia kadunpätkiä. Mannerheimintiellä katu on jouluvalaistu Bulevardin alusta Lapsipalatsin kulmaan sekä myös Aleksanterinkadun sivukadut. Esplanadinpuisto on valaistu jo perinteisiksi muodostuneilla valoeläimillä.

Oikaisu 26.11. kello 9.11: Juttuun korjattu tieto tapahtuman alkamisvuodesta. Jutussa kerrottiin, että tapahtuma olisi järjestetty vuodesta 1948. Ensimmäisen kerran markkinat järjestettiin vuonna 1994 Esplanadin puistossa. Vuonna 2011 tapahtuma siirtyi Senaatintorille.