Huippukokki Jenni Tuominen, 44, on kokannut kyykäärmeitä Rikulle ja Tunnalle sekä palvellut eurodiplomaatteja – päätyi monen mutkan kautta avaamaan oman ravintolan Punavuoreen

– Lähimpänä nykyistä työtäni televisioprojekteista oli Mad Cook -ohjelma, jossa kokkailin Rikulle ja Tunnalle kyitä, minkkejä, supikoiria ja ihmisen istukkaa kahden kauden ajan, toteaa Punavuoreen perustamassaan ja kesällä auenneessa ravintolassa huhkiva huippukokki Jenni Tuominen, 44.

Chaos-niminen ravintola avautui kesällä.

Rohkea. Periksiantamaton. Kiukkuinen. Näillä kolmella adjektiivilla Tuominen kuvailee itseään.

Pariisin Le Cordon Bleu -kulinaari-instituutista Grand Diplôme -linjalta keittiömestariksi ja sokerileipuriksi vuonna 2016 valmistuneen naisen uralle on mahtunut paljon; töitä pariisilaisissa Michelin-tähtiravintoloissa, kokkailua Madventures-matkaajille, biletarjoilua eurodiplomaateille, remontointia televisiossa, sisustusliikettä ja siinä sivussa pop up -ravintoloiden pyörittämistä.

Espoolaissyntyinen Tuominen palasi monen mutkan kautta Punavuoreen. Mitä ihmettä? Annetaan naisen kertoa.

– Punavuoreen muutin lukion jälkeen vuonna 1998. Kouluaikoina työskentelin rahoitus- ja vakuutusalalla. Perustin ensimmäisen yritykseni vuonna 2007. Viiskulmassa sijaitsevaa rakennus- ja remonttifirmaa Alternoa pyöritin kahdeksan vuotta.

Ajatus siitä, että pääsi tekemään maakuvatyöskentelyä eurodiplomaateille oli niin houkutteleva, etten voinut kieltäytyä.

Vuosina 2010-2015 Tuominen pyöritti miehensä kanssa sisustusliike Smyygiä Iso Roobertinkadulla. Samalla hän otti tuntumaa ravintola-alaan.

– Smyygissä pyöritin Kansleri-nimisiä pop up -ravintoloita omaksi huvikseni. Ne olivat hauskaa vastapainoa raksa-alalle. Rakennusalan kokemuksesta on ollut myöhemminkin paljon hyötyä; uudet ravintolaprojektit alkavat oikeastaan aina remontista, Tuominen sanoo.

Televisio-ohjelmia yrittäjä on tehnyt muiden töidensä ohella aina kiinnostavan projektin ilmaantuessa.

– Ensimmäinen ohjelma oli Luukusta Lukaali, jossa toteutimme tiimini kanssa 48 tunnin pikaremppoja. Huvilan ja Huussin mökkiremontteja teimme yhden kesän.

Brysseliin kävi kutsu pari vuotta sitten. Siellä Tuominen työskenteli vuosina 2019-2021.

– Ensisijaisesti lähdin vastaamaan Suomen EU-puheenjohtajakauden tarjoiluista. Ajatus siitä, että pääsi tekemään maakuvatyöskentelyä eurodiplomaateille oli niin houkutteleva, etten voinut kieltäytyä. Hauskinta projektissa oli se, että sain aika vapaat kädet järjestää riistalihojen ja kalojen kylmäkuljetukset Suomesta Belgiaan sekä suunnitella ja toteuttaa koko puheenjohtajakauden kaikki tarjoilut. Brysselissä, jossa cateringfirmat hoitavat yleensä kaikki suurlähetystöjen biletarjoilut, tämä oli selvästi tervetullutta vaihtelua. Kokemuksena tämä keikka oli aivan huikea, ravintoloitsija hehkuttaa.

Tuomisen vapaa-aika on melko kortilla. Pahimpana korona-aikana hän ehti herätellä henkiin vanhaa öljymaalausharrastustaan. Nainen tykkää myös laittaa kädet multaan.

– Meillä on Porvoossa kesämökki, jossa on iso puutarha. Sormet mullassa rentoudun parhaiten.

Vanhin Tuomisen harrastuksesta on kokkaaminen.

– Kun kiinnostuin alakouluikäisenä ruuanlaitosta, kannustivat vanhempani minua harrastuksessani antamalla vapaat kädet häärätä keittiössä. Pitkään kokkaus oli vain sitä – harrastus, mutta pyörittäessäni pop up -paikkoja aloin pohtia, josko tästä olisi ammatiksi. Työskennellessäni Pariisissa Michelin-ravintoloissa opin ranskalaisen ammattikeittiön hyvät ja huonot puolet. Omassa ravintolassani haluan ottaa enemmän riskejä.

Tuoreimpana konseptointina on punavuorelaisten olohuoneen jatkeeksi muodostunut ravintola, jossa ravintola-alan perussäännöillä pyyhitään pöytää.

– 2018 pyöritin kesäravintolaa Mustikkamaalla. Kävi säiden kanssa hyvä töhö ja aurinko porotti kolmen kuukauden ajan. Tällöin syntyi ajatus pysyvän ravintolan perustamisesta Helsinkiin. Tänä kesänä pitkään kytenyt idea realisoitui Chaoksen muodossa. Sijaintina Punavuori tuntui luontevalta ja kun vielä Iso Roobertinkadulta löytyi loistava tila, en voinut kuin todeta, että taas kerran ympyrä sulkeutui.

Työura

Jenni Tuominen

on vuonna 1977 Espoossa syntynyt huippukokki.

opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa tuotantotaloutta.

valmistui Pariisin Le Cordon Bleu -kulinaari-instituutista Grand Diplôme -linjalta (keittiömestari- sekä sokerileipurikoulutus) 2016 ja on työskennellyt Michelin-tähti -ravintoloissa Pariisissa.

2007 perusti ensimmäisen yrityksensä, rakennus- ja remonttifirma Viiskulmaan.

on pyörittänyt vuosina 2010-2015 sisustusliikettä Iso Roobertinkadulla miehensä kanssa ja siinä sivussa pop up -ravintoloita.

on remontoinut kohteita Luukusta Lukaali- ja Huvila ja Huussi -ohjelmissa.

vastasi Suomen EU-puheenjohtajakauden tarjoilusta Brysselissä 2019-2021.

avasi loppukesästä 2021 ravintolan Iso Roobertinkadulle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut