– Koulumme lukio antaa opiskelijalle todella paljon erilaisia mahdollisuuksia ja samalla kuitenkin pienessä lukiossa opiskelu ja ohjaus on henkilökohtaista, toteaa Silja Majaniemi, 17, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun (HRSK) opiskelija.

Koulussa opiskelee 821 oppilasta, joista 60 esiopetuksessa, 610 perusopetuksen vuosiluokilla ja 151 lukiossa. Opetushenkilöstöä koulussa on 74 ja muuta henkilökuntaa lähes 20.
– Lisäksi koulun tiloissa toimii vanhempainyhdistyksen ylläpitämä leikkikoulu, jossa on 30 lasta. Olemme lähes tuhannen ihmisen yhteisö, rehtori Najat Ouakrim-Soivio sanoo.
Helsingin ranskalais-suomalainen koulu on Opetushallituksen alainen yleissivistävä oppilaitos, jonka erityistehtävänä on ranskan kieleen ja ranskankieliseen kulttuuriin painottunut opetus.
– Opetuksen tavoitteena on antaa oppilaille ja opiskelijoille tavanomaista A-ranskan opetusta laajemmat tiedot ja taidot ranskan kielessä. Lisäksi koulun erityistehtävään kuuluu edistää ranskan kielen ja ranskankielisen kulttuurin tuntemusta myös kouluyhteisön ulkopuolella, rehtori kertoo.
Suomalaisten kielivaranto on yksipuolistunut todella hurjaa vauhtia.
– Lisäksi koulusta saa mahtavan oppimiskokemuksen. Pian päättyvän lukiourani aikana olen oppinut itsestäni opiskelijana ja ihmisenä. Lukiomme antaa erinomaiset eväät jatko-opintoihin ja ennen kaikkea elämään. Lukiossamme opiskelija saa haastaa itseään omalla tasollaan ja viihtyä turvallisessa, rennossa oppimisympäristössä hyvässä seurassa, Priya Härkönen, 18, sanoo.

Oppilaitos tekee yhteistyötä ranskan kielen ja kulttuurin edistämiseen perustettujen yhdistysten, kuten Suomi-Ranska-yhdistysten liiton, ranskanopettajien yhdistyksen, koulun Seniorien ja Helsingissä toimivan Ranskan Instituutin kanssa. Koulussa vieraili syksyllä Ranskan opetusministerin valtiosihteeri delegaationsa kanssa. Mukana oli myös kaksi toimittajaa Le Mondesta ja radio RF:stä. Koulu on vastaanottanut ranskalaisia vaihto-opiskelijoita ja yhdessä on käyty seuraamassa Suomi-Ranska -jalkapallo-ottelua. Opintomatkat suuntautuvat pääsääntöisesti ranskankielisiin maihin.
– Noudatamme suomalaista opetussuunnitelmaa, joten esimerkiksi kasvatukselliset arvot, työskentely ja arviointi menevät Opetushallituksen antamien normien ja ohjeiden mukaan. Koulussa pyritään edistämään esimerkiksi ranskankielisten koulutusten tarjoamista ja järjestämistä, järjestämään A1-ranskan lukijoille kirjavinkkauksia koulun kirjastossa, jossa on laaja kokoelma ranskankielistä kirjallisuutta. Ranskankielinen maailma ja kulttuuri ovat meille tärkeitä ja koulumme arkea rikastuttavia asioita, Ouakrim-Soivio sanoo.
Opetus- ja opiskelukieli on pitkälti ranska.
– Suurin osa opetuksesta on ranskaksi esi- ja perusopetuksen 6. vuosiluokalle asti. Perusopetuksen 7. vuosiluokalta ranskan kielellä opetettavien oppiaineiden osuus vähenee. Lukiolaisemme tekevät suomalaisen ylioppilastutkinnon, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että heiltä edellytetään myös erinomaista suomen kielen taitoa, rehtori toteaa.
Koulun oppilaat ovat usein käyneet myös esikoulun ja vanhempainyhdistyksen ylläpitämän leikkikoulun. Kaikki esikouluun halukkaat lapset osallistuvat testiin, jossa kartoitetaan kouluvalmiuksia.
– Yleensä perusopetuksen ykkösluokalle siirrytään esikoulusta. Meillä on vuosittain tarjolla yksittäisiä koulupaikkoja, mutta mitä pitemmälle perusopetus etenee, sitä paremmat ranskan ja suomen kielen valmiudet oppilaalla tulee olla. Tänä keväänä avaamme noin 15 lukiopaikkaa muualla perusopetuksen suorittaneelle, A1-ranskaa menestyksekkäästi opiskelleelle opiskelijalle. Lisäksi meillä on pitemmän kuin A1-ranskan oppimäärän mukaan opiskelleille oma linja. Näitä paikkoja on 40.
Ouakrim-Soivo toimi HRSK:ssa vuosina 1992-2005 ensin historian ja yhteiskuntaopin opettajana ja sitten rehtorina. Hän työskenteli 16 vuotta muun muassa Opetushallituksessa, Opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä Helsingin yliopistossa. Rehtoriksi hän palasi elokuussa.
– Isäni oli ranskankielinen ja lapsuudenkotini kaksikielinen. Pidän ranskan kieltä ja sen kulttuurialueen tuntemusta todellisena valttina. Suomalaisten kielivaranto on yksipuolistunut todella hurjaa vauhtia, eikä meillä välttämättä ole eri alojen asiantuntijoita, jotka puhuvat muutakin kieltä kuin esimerkiksi englantia sujuvasti. Ranskankielinen maailma on täynnä työmahdollisuuksia ja siellä on tarjolla paljon tutkimusyhteistyötä, jota meillä ei tunneta kovin laajasti.

Osa koulusta on ollut kiinni maaliskuusta 2020 alkaen, jolloin koulun itäsiipi vaurioitui tulipalon ja savuvahinkojen yhteydessä. Leikkikoulu, esikoulu ja yläluokat toimivat nyt pääkoulussa Raumantiellä, alakoulu ja lukio IBM:n toimistorakennuksessa Tietokujalla Munkkiniemessä.
– Toivomme, että maaliskuussa käynnistyvästä peruskorjaushankkeesta on mahdollisimman vähän haittaa naapureille. Remontin pitäisi olla valmis kesällä 2023. Toiveenamme on, että pääsemme kaikki aloittamaan yhteistä lukuvuotta 2023-2024 remontoidussa koulussa Raumantiellä.