Sosiaalityöntekijä Lauri, 38, kuvaa "halpiskameralla" huikeita kuvia Helsingistä – some villiintyi: "Niin kaunis, että ihan pyörryttää"

– Tuntuu oudolta olla kuvattavana, toteaa hakaniemeläinen Lauri Karhukainen, 38, nojatessaan Pitkänsillan kaiteeseen marraskuisena iltapäivänä.

Samean usvakerroksen takana ujosti pilkahdellut vähäinenkin valonlähde alkaa hiljalleen laskeutua horisonttia kohti.

Matkalla Siltavuorenpenkereelle vastaantulija tervehtii Karhukaista tuttavallisesti. Kiipeämme opiskelijaravintolan terassille, josta avautuu näkymä Kallion yli.

– Ihan perusmesta seurata uudenvuoden ilotulituksia, Karhukainen toteaa tasanteelle päästyään.

Tämä maaginen hetki on yövalokuvaajan unelma – tapahtuu 15 minuuttia auringonlaskun jälkeen

Ilotulitusten seuraamiselle kyseisen hetken sää ei olisi optimi, mutta objektiivin läpäisevän valon määrä (tai sen vähäisyys) on juuri nyt miehen mieleen. Liika valo kuvissa tuntuu liian laimealta.

– Nyt on oikeastaan paras kuvaushetki, alkuillan hämärä, hieman utuinen ilma. En tykkää kuvata täysin kirkkaalla auringonpaisteella, Karhukainen toteaa ihaillessaan korkealta Siltavuorenpenkereeltä avautuvaa kotimaisemaansa vajaa tunti ennen auringonlaskua.

Mitä enemmän seuraajia tulee, sitä enemmän tämä tuntuu työltä ja paineet ja vastuu kasvavat.

Karhukainen kaivaa repustaan järjestelmäkameransa ja alkaa sommitella maisemaa ruudulle. Kamera on miehen itselleen hankkima syntymäpäivälahja.

Kanerva Jääskeläinen toteuttaa seikkailuhaasteita – tänä vuonna hän on jo yöpynyt oudossa paikassa ja vaeltanut yksin

Valokuvaaminen on hänelle päämäärätöntä kävelyä ja "välineurheilua". Karhukainen kuvaa halvimmalla löytämällään teleobjektiivilla.

Helsingin kaupungilla sosiaalityöntekijänä työskentelevä Karhukainen huomasi, neljä vuotta sitten, että vapaa-ajan harrastus oli lähtenyt hieman lapasesta. Mies halusi säästää ystäviensä aikajanaa somessa.

Joulukuussa 2017 hän postasi luomalleen Postcards from Helsinki -nimiselle Instagram-tilille kuvan, joka sai 48 tykkäystä. Nykyään miehen lähes päivittäin postaamat kuvat keräävät pääsääntöisesti 1 000 – 2 000 tykkäystä. Parhaimmillaan Instagramin sydän-nappulaa on painettu Karhukaisen jakaman kuvan kohdalla reilusti yli 4 500 kertaa.

"On niin kaunis kuva ja värit, että ihan pyörryttää", on joku kuvien fani kommentoinut Instagramissa.

– Suosio on kyllä yllättänyt, en ole koskaan tehnyt kuvieni eteen markkinointia. Mitä enemmän seuraajia tulee, sitä enemmän tämä tuntuu työltä ja paineet ja vastuu kasvavat. Tuntuu, että on jollain tapaa vastuussa, mitä julkaisee.

Muutamia kertoja Karhukainen on tehnyt poikkeuksia pelkkien Helsinki-kuvien jakamiseen tilillään. Esimerkiksi matkoilta on tullut joskus laitettua kuvia.

– Heti tuli palautetta, mies naurahtaa.

– Toisaalta voin julkaista vaikka kissanpennuista kuvia, jos haluan, mutta kyllä kuvat vahvasti Helsinkiin painottuvat, joten ymmärsin myös pointin.

Lintuharrastus on hyvä syy matkustaa pidemmällekin – "Muuton seuraamiseen parhaita paikkoja ovat isojen vesistöjen rannat, sillä ne ohjaavat muuttoa", vinkkaa Birdlifen vuoden 2020 retkikummi Sami Ylistö

Tovin scrollailun jälkeen Karhukaisen postauksista silmä poimii eläinkuvan viime kesältä: Heikki E. Karvapuustinen istuu Hakaniemen torilla. 2,5-vuotias kultainennoutaja saattaa joskus päästä mukaan kuvauslenkeille.

– En kulje jatkuvasti kameran kanssa. Kun lähden kuvaamaan, voin olla kuusikin tuntia lenkillä. Kuvaaminen on hyvää vastapainoa työlle, laitan vielä äänikirjan korville.

– Kuvaaminen on minulle vain harrastus, ei tällä rahaa tee. Hääkuvaukset ja vastaavat jätän suosista ammattilaisille - niille, joilla on koulutus siihen, ja jotka tienaavat elantonsa sillä.

Tuhansia ammattitaiteilijoiden teoksia – Suomen suurin taidegrafiikan myyntikokoelma Helsingin keskustassa on ainutlaatuinen kattaus tyylisuuntia

Karhukainen aloitti julkisivujen kuvaamisella, mutta siirtyi hiljalleen maisemakuvaukseen.

Hänen kameralleen tallentuu otoksia enimmäkseen Kallion ja muun kantakaupungin sekä keskustan maisemista.

Harrastelija pyrkii esittämään kuvat sellaisina kuin niissä olevat värit toistuvat hänen silmällään katsottuna.

– Kameran jälki ei toista samaa luonnollista väritystä, joten on fakta, että kuvia täytyy käsitellä. Usein kirkastan kuvia luonnollisemman värisiksi.

– Myönnän, että joskus on mennyt överiksi, kun olen vetänyt kirkkaudet ihan tappiin ja huomannut sen vasta julkaisun jälkeen, mies jatkaa.

Karhukainen kertoo ajoittain kyselevänsä vinkkejä kokeneemmilta Instagramista tunnetuilta kuvaajilta. Yhteisille kuvausretkille hän ei ole vielä halunnut lähteä. Yksi somejulkkis on poikkeus. Heikki E. Karvapuustinen, kulta- ja noutoasiain ministeri.

Some-tähti Nelli Orellista, 19, tuli valtava ilmiö – "Aion tehdä videoita vielä 80-vuotiaanakin"

Nyymi, 27, tekee taidetta Barbie-nukeilla – kaikki alkoi täydellisen ysärinuken etsinnästä

"No niin, otanko housut jo pois?" – helsinkiläiset paljastivat pyllynsä valokuvaajalle

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut