Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asematunnelissa on 50 vuotta toiminut kauppa, jonka varkaat kiertävät kaukaa – huumeet ja aseet lisääntyneet, 18-vuotias Isra ahdistuu eniten "juopoista, jotka lähtevät seuraamaan"

Asematunneli: Aseet ja huumeet ovat lisääntyneet. Nuoret pitävät aluetta silti melko turvallisena. Jo 50 vuotta toiminut katumuotiliike menestyy tutulla paikalla.

Asematunnelissa kävelevä Jone, 47, pysähtyy ulkoportaiden alapäähän, kaivaa taskustaan puhelimen ja ottaa kuvan vaatekauppa Shop-Tetuanista.

– Piti ottaa ihan muistoksi. Kun asuin 1980-luvulla Myllypurossa, ostin tästä kaupasta Iron Maiden -hihamerkin farkkuliiviini. Steissi tuli tutuksi, kun lähdimme keskustaan ottamaan kaljaa, Espoossa nykyisin asuva Jone muistelee.

Shop-Tetuan on yksi Asematunnelin vanhimmista liikkeistä. Perheyritys on toiminut samalla paikalla vuodesta 1970. Sukupolvet toisensa jälkeen ovat tulleet ostamaan sieltä katumuotia.

– Nyt myydään taas lökäpöksyjä. 2000-luvun alun muoti on tullut takaisin, sanovat yrittäjinä toimivat Hisam, 41 ja Samir, 40, Halhul.

Eniten hyllyillä on aurinkolaseja, urheilujoukkueiden logoilla varustettuja lippiksiä sekä asusteita, kuten kiiltäviä koruja ja kelloja.

– Tyypillinen asiakas on 15–25vuotias. Mutta jatkuvasti käy vanhempia muistelemassa teiniaikojaan. Heillä on omat teinit mukanaan. Tämä on pala Helsingin historiaa, veljekset kertovat.

Yrittäjät sanovat, että kun muu kaupunki hiljeni korona-aikana, Asematunnelissa vauhti kiihtyi. Kauppa liikenteen solmukohdassa kävi hyvin.

– Asematunnelissa on vähän sellaista porukkaa, ettei rajoituksia muutenkaan kuunnella.

Samir ja Hisam myöntävät että sekakäyttäjät tekevät asematunnelista vaikean paikan yrittäjille.

– Arvostus meitä kohtaan on kuitenkin ehkä sellaista, että jos he yrittävät (varastaa), niin yrittävät jostain muualta kuin meiltä.

Asematunnelin toinen legenda on Shop-Tetuanissa vieressä sijaitseva Intian Basaari. Se on toiminut nykyisellä paikallaan 20 vuotta, sitä ennen katutasossa. Paikan tunnistaa jo kaukaa mausteisesta tuoksustaan. Toinen tuoksusta tunnettu liike on uudempi kosmetiikkaketju Lush. Asematunnelin Kuvapiste on perustettu taas vuonna 1976.

Vuosaarelainen Beyza Yildirim, Itäkeskuksessa asuva Sara Oghbasilasie, Malmilta tullut Khulda Mahad Ainab ja vantaalainen Isra Ademi kokoontuvat Asematunnelissa usein viikonloppuisin. 18-vuotiaat lukiolaiset sanovat, etteivät he jää kuitenkaan hengailemaan samalla tavalla kuin yläasteikäiset.

– Tämä on hyvä paikka tavata ja jatkaa vaikka kahvilaan, sanoo Isra Ademi.

Onko Asematunneli turvallinen paikka?

– Ei mikään paha, mutta baarista tulevat juopot saattavat joskus lähteä seuraamaan, Ademi tietää.

Rautatieaseman eri alueilla toimii useita turvallisuusyrityksiä. Palmia vastaa muun muassa metrolaitureista ja Kompassiaukiosta, joka tunnetaan pyöreistä kivipenkeistä eli ”donitseista”

– Nuoria hengailee Asematunnelissa suunnilleen saman verran kuin ennenkin. Pieni porukka voi nykyään kasvaa nopeasti 50 hengen laumaksi, kun ihmisiä kutsutaan yhteen sosiaalisen median kautta. Donitseilla istutaan kuitenkin nyt harvemmin, koska ne olivat pitkään poissa käytöstä koronan vuoksi, kymmenen vuotta alueella järjestyksenvalvojana työskennellyt mies sanoo.

Hän ei halua kertoa nimeään, koska ”nimet päätyvät nuorison meemeihin ja vitseihin.”

Järjestyksenvalvojat sanovat, että nykyään nuoret uskaltavat lähestyä heitä helpommin kuin ennen. Keskustelu voi olla hyvinkin vapaata, esimerkiksi kuulumisten kyselyä.

– On paljon hyviä kohtaamisia. Heitä kiinnostaa tietää, millaista järjestyksenvalvojan tai vartijan työ on, sanoo Palmian kenttäpäällikkö Tero Mäkinen.

Helsingin Uutisten haastattelema järjestyksenvalvoja sanoo, että nuorten rohkeus näkyy myös siinä, että vartijoita ja järjestyksenvalvojia haastetaan yhä hanakammin.

– Ennen juostiin karkuun, enää ei pelätä, järkkäri kertoo.

Väkivallan määrä ei ole kenttäpäällikön mukaan isommin muuttunut. Se voi olla jopa pienessä laskussa.

– Mutta ampuma- tai terä-aseita tai muita astaloita kannetaan mukana aiempaa enemmän, Mäkinen sanoo.

Väkivalta on muuttunut Mäkisen mukaan entistä raaemmaksi. Myös huumeiden käyttö ja hallussapito on asematunnelissa yhä yleisempää.

Onko 16–18-vuotiailla helsinkiläisnuorilla jo hallussaan aseita? Näin kommentoi poliisin nuorisoryhmän johtaja Marko Forss

Järjestyksenvalvoja uskoo, että valtaosa pitää Asematunnelia turvallisena paikkana.

– Nuoret kokevat, että tämä on myös turvallinen paikka selvitellä esimerkiksi ihmissuhteita, koska järkkärit ovat koko ajan lähellä. Asematunneliin on helppo sopia tapaamisia.

Nuorten väkivalta raaistui pk-seudulla – kuva: näitä aseita poliisi takavarikoi alaikäisiltä

Etsivä nuorisotyö kiinnitti huomiota Herttoniemessä hengaileviin nuoriin: "Poikkeuksellisen paljon, heitä tulee kauempaakin" – Kontulan tilanne jopa mahdoton

Asematunnelin imago voisi parantua myönteisen ajanvieton lisäämisellä – Selvitys: maanalaisen Helsingin laajentamisessa ensisijaista on laatutason nosto

Gangsta-kulttuurin ihannointi ja nuorten rikollisuus ovat kasvussa, mutta poliisi joutui lopettamaan kouluvierailut – "Tulemme paikalle vasta siinä vaiheessa, kun jotain vakavaa on sattunut"

Unihäiriöitä, someriippuvuutta, ulkonäköpaineita... – Teinitytöt voivat huonommin kuin ennen, näin kyselyn tulosta kommentoi ysiluokkalainen Krista: "Voi tulla kierre, että jää kaikista menoista ulkopuolelle"

Poliisilta lisätietoa estetystä katujengien välikohtauksesta – joukkotappelun uhka liittyi helsinkiläisravintolaan