Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Syöpä ei ole enää kuolemantuomio", sanoo syöpäsairaalan johtava ylilääkäri – Näiden syöpien ennuste parantunut eniten

Lääketieteen kehittyminen näkyy myös parantuneina ennusteina syövänhoidossa. Suurimmat edistysaskeleet on viimeisen 10 vuoden aikana otettu keuhkosyövän, melanooman ja munuaissyövän hoidossa, kerrotaan Docrates Syöpäsairaalan tiedotteessa.

Selittäviä tekijöitä parantuneisiin ennusteisiin ovat johtavan ylilääkärin Juha Konosen mukaan syövän aiempaa varhaisempi toteaminen ja syövän biologian parempi ymmärtäminen, joka on auttanut täsmällisten hoitokeinojen löytämisessä.

– Aiemmin esimerkiksi ALK-positiivisista syöpää sairastavista vain yksi viidestäkymmenestä potilaasta oli hengissä viisi vuotta levinneen taudin toteamisen jälkeen. Nykyisillä hoidoilla yli puolet potilaista selviää vähintään viisi vuotta. Koska uusia lääkkeitä kehitetään jatkuvasti, ennusteetkin paranevat koko ajan, Kononen kertoo tiedotteessa.

Lääkehoitojen kehittyminen on saanut aikaan valtavan edistysaskeleen myös melanooman hoidossa. Kymmenen vuotta sitten puhuttiin kuuden kuukauden keskimääräisestä elinajanodotteesta, kun kyseessä oli levinnyt tauti. Nyt levinneen melanooman toteamisen jälkeen todennäköisyys olla hengissä vähintään viisi vuotta on huomattavasti todennäköisempää kuin se, ettei olisi.

– Pitkälle edenneen eturauhassyövän hoitoon on nyt radiolääkehoitoja, joihin sisältyy merkittävästi vähemmän haittavaikutuksia kuin esimerkiksi sytostaattihoitoihin. Niiden avulla voidaan hoitaa entistä hauraampia ihmisiä ja tuoda heille lisää elinaikaa, Kononen toteaa.

Tiedotteen mukaan paremmilla lääkkeillä saadaan myös parempia hoitotuloksia.

– Syöpä ei enää tarkoita sen kaltaista kuolemantuomiota, mitä se on aikaisemmin tarkoittanut. Entistä useammin syöpä tarkoittaa hoidettavissa olevaa kroonista tautia. Näköpiirissä on jo, että syöpä voisi joissain tapauksissa olla tauti muiden joukossa, Kononen jatkaa.

Haimasyövän, tiettyjen ruoansulatuskanavan syöpäsairauksien, sappitien syöpien ja aivokasvaimien hoidossa kehitys on ollut hitaampaa. Näissä syövän ongelmallinen sijainti tekee hoidoista usein hankalia.

Esimerkiksi aivojen kudos on herkkää ja pienetkin muutokset toiminnassa voivat aiheuttaa hankalia käytännön vaikeuksia potilaalle.

– Aivot ovat myös niin hyvin suojattu, etteivät useimmat lääkkeet pysty menemään aivokudokseen verenkierron kautta. Samalla näissä syöpätyypeissä on erityisen elinkykyisiä syöpäsoluja, joita on hankala saada lääkehoidon keinoin nujerrettua, Kononen selvittää.

Hänen mukaansa haimasyövän hoidossa näkyy jo valoa tunnelin päässä.