Ennuste: Asuntojen hinnat nousevat +50% tässä Helsingin kaupunginosassa vuoteen 2040 – Espoosta löytyy vieläkin kovempi nousija

Kun kaupunkialueiden tulevaisuuden arvon kehitys mallinnettiin vuoteen 2040 asti, saatiin selville kaupunginosat, joissa on korkeimmat asuntojen neliöhinnat vuonna 2040, sekä ne alueet, joissa hinnat nousevat prosentuaalisesti eniten.

A-Insinöörien tekemässä analyysissa oli mukana Helsingin, Tampereen, Espoon ja Turun 166 kaupunginosaa.

Kirsi, 52, asuu Helsingin pienimmässä lähiössä: "Tämä on juuri minun aluettani" –  moni pelkää talojen purkua

Helsingissä vuonna 2040 keskimääräisiltä neliöhinnoiltaan kalleimmat asunnot ovat edelleen Eira–Hernesaari-alueella, jonne ennustettu keskineliöhinta on 13 805 euroa.

Kovin asuntojen arvonnousu +50 prosenttia tullaan puolestaan näkemään Kruunuvuorenrannassa (postinumero 00590). Neliöhinnan ennustetaan kipuavan nykyisestä 6 300 eurosta keskimääriin 12 800 euroon neliöltä vuoteen 2040 mennessä.

A-Insinöörien kaupunkikehitysjohtaja Jukka Kettunen toteaa, että tämä edellyttää kaupungin merkittävien investointien, kuten Kruunusiltojen ja kaupallisen keskuksen Kruuniksen sekä palvelukorttelin toteutumista. Kruunuvuorenrannan palvelukortteliin on tulossa muun muassa koulu, päiväkoti ja liikuntatiloja.

Ratikka keskustaan nostaa Kettusen mukaan alueen arvoa huimasti.

– Laskimme, että alueen postinumerolle osuu jopa neljä Kruunuraitiotien pysäkkiä, mikä tuo asukkaille tärkeän joukkoliikenneyhteyden. Ja onhan Kruunuvuorenranta upea uusi alue meren rannalla, listaa Kettunen vetovoimatekijöitä.

Arvoaan nostavaksi alueeksi Kettunen mainitsee Helsingissä myös Kalasatama–Verkkosaaren, jossa kehitys on ollut viime vuosina nopeaa ja edelleen jatkuu.

Kalliille pientaloalueelle tulossa ensimmäiset kerrostalot – hankkeen taustalla poikkeuksellinen järjestely, lakiasiasiantuntija: "Vaativa prosessi"

Laajan kaupunginosavertailun paras tulos löytyy kuitenkin Espoosta. Kehittyvällä Finnoo-Eestinmalmi-alueella (postinumero 02270) asuntojen hinnat tulevat ennusteen mukaan yli kaksinkertaistumaan (+135 %) vuodesta 2021 vuoteen 2040. Alueelle on tulossa länsimetron jatkeen myötä 12 000 uutta asukasta vuoteen 2040 mennessä.

– Yhteistä vetovoimaisille kaupunginosille on, että liikenneyhteyksien ja -pysäkkien lisäksi myös lähipalvelut, kuten kaupat ja päiväkodit, kehittyvät tasapainossa uuden asuntorakentamisen kanssa ja palvelevat ihmisten arkea, Kettunen toteaa.

Espoon arvokkaimmat asunnot löytyvät tulevaisuudessakin Tapiolassa, missä nykyisen keskustan uudistaminen jatkuu ainakin vuoteen 2026 asti.

Nämä ovat halutuimmat asuinalueet Helsingissä – syksyllä hakujen kärkeen nousi yllättäjä

Analyysissa vertailtiin keskineliöhintojen kehitystä myös kaupunkien tasolla. Helsingissä asuntojen neliöhinnat nousevat inflaatio huomioiden ennusteen mukaan 2 268 euroa ja Tampereella 1 786 euroa vuodesta 2021 vuoteen 2040. Kovin arvonnousu seuraavan 20 vuoden aikana nähdään Espoossa, missä keskineliöhinnat nousevat ennusteen mukaan 2 440 eurolla.

Neljän kaupungin arvonkehitysanalyysi toteutettiin A-Insinööreissä kehitetyllä Cityfier-sovelluksella, joka visualisoi kaupunkialueiden tulevaa rakennetta kaavasuunnitelmien perusteella ja ennustaa alueen asuntojen hintakehitystä.

– Asuinalueiden arvostus perustuu hyvin vahvasti saavutettavuuteen eli miten lähellä arkisessa elämässä tarpeelliset palvelut ja liikenneyhteydet sijaitsevat. Mallinnuksemme nojautuu näihin korrelaatioihin, avoimeen dataan sekä kaavavarannon analysointiin, ja on tulevaisuustarkastelussaan uniikki työkalu markkinoilla, Kettunen kertoo.

Helsingin hulppeaan lähiöön avataan vihdoin ensimmäinen ravintola – yrittäjä väisti "burger-virheen", joka olisi voinut käydä kalliiksi

Asuntokaupassa on sääntö, joka "pätee niin Kalliossa kuin Vantaan Havukoskellakin" – välittäjä on toiveikas, että 1970-luvun lähiöille tapahtuu sama kuin 1950-luvun asuinalueille

Asuntojen hinnat

Neljän kaupungin vertailu vuoteen 2040

Helsinki:

Korkeimmat asuntojen keskihinnat ovat Eira-Hernesaari -kaupunginosassa, jossa ennustettu keskineliöhinta vuonna 2040 on 13 805 euroa.

Suurin arvonnousu, jos lähialueen palveluinvestoinnit toteutuvat, tulee toteutumaan Kruunuvuorenrannassa (+ 50 %).

Espoo:

Kalleimmat asunnot vajaan kahdenkymmen vuoden päästä ovat Tapiolassa, jossa neliöhinnan ennuste on keskimäärin 9 770 euroa.

Suurin asuntojen arvonnousu vuoteen 2040 tullaan näkemään Finnoon ja Eestinmalmin alueilla (+ 135 %), jos alueen suunnitellut palveluinvestoinnit toteutuvat. Finnoon ja Eestinmalmilla asuntojen arvon ennustetaan nousevat suhteellisesti enemmän kuin missään muussa vertailussa mukana olleessa kaupunginosassa.

Tampere:

Keskihinnaltaan kalleimmat asunnot vuonna 2040 ovat Kalevassa, jossa neliöhinnaksi tulee ennusteen mukaan keskimäärin 9 157 euroa.

Eniten arvonnousua vuodesta 2021 vuoteen 2040 suhteutettuna lähialueen palveluinvestointien toteutumiseen on odotettavissa Hiedanrannan alueella (+ 73 %).

Turku:

Keskihinnaltaan kalleimmat asunnot vuonna 2040 löytyvät Kupittaalla, jossa neliöhinnaksi tulee keskimäärin 6 893 euroa.

Neliöhinnat myös nousevat nykyisestä eniten juuri Kupittaalla (+ 27 %).

Wolt-kuskit pähkäilevät välillä Helsingin outoja osoitteita – vaikeinta on silti parkkipaikan löytäminen: Said Hasan kertoo keinon, jolla yrittää välttyä parkkisakoilta

Kuva: Helsinkiin nousee parhaillaan 7 perinteisesti tehtyä hirsitaloa – tämä erikoisuus kuuluu jokaiseen asuntoon

Jos Suomeen olisi hyökätty 2001, helsinkiläiset olisi viety turvaan sisämaahan – Katso tästä minne oma asuinalueesi olisi evakuoitu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut