Yle: Rokotettujen testaamista pitäisi lisätä, sanoo Husin diagnostiikkajohtaja – "Tartuntoja jää piiloon"

Rokotettujen koronatestaamista pitäisi lisätä, kun epidemiatilanne koko ajan pahenee. Näin sanoo Ylen haastattelussa diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista.

Lehtonen muistuttaa, että mitä pitempi aika toisesta rokotteesta on kulunut, sitä suurempi riski myös rokotetulla on saada tartunta.

Tällä hetkellä perusterveitä rokotettuja ei pääsääntöisesti ohjata testiin, jos heillä on lieviä oireita.

– Syksyn aikana meillä on ehkä järjestelmä vähän rapistunut, kun testausta on vähennetty. Sen vuoksi tartuntoja jää piiloon ja se vaikeuttaa tartuntaketjujen katkaisemista, joka puolestaan näkyy sitten tartuntamäärien kasvuna sekä sairaalahoitoon joutuvien potilaiden määrän lisääntymisenä, sanoo Lehtonen Ylellä.

Lehtosen mukaan testaamisen laajentaminen myös antaisi lisää tietoa siitä, miten pitkään rokotteiden teho kestää.

Hus tekee Lehtosen mukaan tällä hetkellä noin 7 000 testiä päivässä, mutta määrää voitaisiin nostaa 10 000:een. Kaikkia rokotettuja hengitystieoireisia ei Lehtosen mukaan pystyttäisi testaamaan, mutta kriteerinä voisi olla esimerkiksi se, että toisesta annoksesta on kulunut neljä kuukautta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut