Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Junavuoroja perutaan nyt ennätystahtiin – yhtenä syynä veturinkuljettajien 59 minuutista syntynyt lihava riita: "Porukat ovat ihan lopussa"

Rautatieaseman aikataululla näkyy paljon punaista. Se tarkoittaa, että junia on joko peruttu tai ne ovat myöhässä aikataulustaan.

Helsingin Uutiset kertoi keskiviikkona lähijunaliikenteen ongelmista, jotka ovat tänä syksynä olleet poikkeuksellisen suuria.

Perutuista junavuoroista ja viivästyksistä on tullut pääkaupunkiseudun junaliikenteessä arkea.

Myyrmäkeläinen Netta Närhi oli maanantaiaamuna matkalla Hyvinkäälle. Hän tuli ensin P-junalla Tikkurilaan, josta matkan piti jatkua R-junalla Hyvinkäälle. Tikkurilassa hän huomasi, että vuoro oli peruttu.

Seuraavan R-junan lähtöön oli aikaa puoli tuntia. Närhiä harmitti, sillä hän lähti varta vasten edellisellä junalla matkaan, jotta ehtisi ajoissa ja valmistautua ennen käräjäoikeuden istuntoa. Vuoron perumisen vuoksi aika hupeni junan odotteluun, ja istunto myöhästyi noin 20 minuuttia.

– Olin aika raivona. Että eikö tähän VR:ään voi koskaan luottaa, Närhi kuvailee tunteitaan.

Hän on huomannut, että junat ovat nykyisin ”koko ajan myöhässä” tai ne on peruttu ja silti matkustaja maksaa täyden hinnan. Moni muu on huomannut saman asian.

"Harmittaa, kun lipusta maksaa" – Kuukausia jatkuneet lähijunien ongelmat risovat matkustajia: HSL perii jo miljoonasanktioita VR:ltä ja kuvaa tilannetta täysin poikkeukselliseksi

Junavuorojen perumiset johtuvat pääasiassa VR:n henkilöstövajeesta, jonka syynä eivät ole vain tavalliset sairauslomat flunssan takia.

– Kuljettajia on lähtenyt muille aloille. Koskaan ei ole ollut näin paljon poistumaa, sanoo Rautatiealan Unionin (Rau) puheenjohtaja Tero Palomäki.

Helsingin lähiliikenteessä on veturinkuljettajia noin 250 ja Riihimäellä noin 40. Palomäki arvioi karkeasti, että heistä kymmenisen prosenttia on lähtenyt tai on lähdössä alalta.

Taustalla on työehtojen muutos tänä keväänä. Veturinkuljettajien aiemmin työaikaan kuulunut ruokailuaika on nyt palkatonta työaikaa. Raun Helsingin veturinkuljettajien osaston puheenjohtaja Lassi Narinen toteaa, että muutos kasvatti palkattoman työajan 59 minuuttiin.

– Se toi kolmen viikon työjaksolle periaatteessa 1–2 työpäivää lisää, Palomäki laskee.

Pääradan juna-asemat jopa kuvottavassa kunnossa: "En ole koskaan nähnyt täällä siivoojaa" – kaupunki lupaa pientä pintaremonttia

Narinen sanoo, että epäsäännöllisistä, 7–12 tunnin työvuoroista ei enää palauduta entiseen tapaan.

– Työvuoroja on raskaampi tehdä. Porukat ovat ihan lopussa.

Narinen kertoo, että myös sairauslomien määrä on kasvanut, varsinkin työssä jaksamiseen liittyvät sairauslomat.

– Ne ovat lisääntyneet vuoden sisällä, Narinen sanoo.

Niin Palomäki kuin Narinen myöntävät, että veturinkuljettajien halu tehdä ylitöitä ja siten paikata henkilöstövajetta on hiipunut.

– Porukka ei jousta enää, työilmapiiri on huono, Palomäki toteaa.

Lähijunissa ja asemilla näkyy jatkossa yhä enemmän konduktöörejä – liputta matkustamiseen puututaan entistä tiukemmin

Noin 250 veturinkuljettajaa on haastanut VR:n käräjäoikeuteen, koska heidän mielestään se on muuttanut vakiintuneita työehtoja yksipuolisesti. Rau tukee jäseniään oikeusprosessissa.

Asian esikäsittely on perjantaina 26. marraskuuta ja varsinainen käsittely alkaa tammikuussa. Narinen on varsin luottavainen, että oikeuden päätös on heille suotuisa.

– Olemme oikeassa.

Palomäki lisää, että heillä on täydet perusteet asialle.

Narinen uskoo, että oikeuden päätöksellä työvuoroihin saadaan kevennystä. Sen jälkeen ehkä myös sijaiskärsijät eli junamatkustajat saavat täsmällisempää ja varmempaa kyytiä.

Helsingin ratikkaverkosto laajenee hurjalla vauhdilla – Marjatta, 82, odottaa ensi vuonna valmistuvaa yhteyttä kuumeisesti: "Pääsen ovelta ovelle"

HSL vastaa kritiikkiin tiedotuksesta: Junien näyttöjä päivitetään – "Oulunkylään matkustaminen on järkevää kaikissa tilanteissa"

Junat tyhjenivät, häiriköt jäivät: "Mies heilutti palavaa sytkäriä naamani edessä" – Emily, 17: "Huutavat ja riehuvat"