Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paha koronatilanne on juuri nyt – Tartunnat edelleen kasvussa, tehohoidossa jo 47 potilasta

Uusien koronatapausten määrä Suomessa nousee edelleen. Viime viikolla todettiin noin 7 200 uutta koronatapausta. Lokakuun lopussa niitä todettiin yli 4 000 tartuntaa viikossa, kertoo projektipäällikkö Anna Katz Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n tilannekatsauksessa koronavirustilanteesta.

Ilmaantuvuus on noussut rokottamattomilla, myös nuorilla.

– Virus löytää rokottamattoman ihmisen, Katz muistuttaa.

– Rokottamattomien koronatartuntojen ilmaantuvuus on kolminkertainen nousu kevääseen verrattuna. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä viime touko-elokuussa ja tämän syksyn vertailussa on kolminkertainen. Sairaalahoitoa vaatineita on runsaasti yli 30-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

– Rokottamattomilla ilmaantuvuus on kesäkuusta lähtien ollut jyrkässä kasvussa kesäkuusta lähtien.

50–60-vuotiaissa tehohoitoa vaativien ilmaantuvuus on noussut 4,5 kertaiseksi. Kontion mukaan he ajattelevat, että he ovat perusterveitä, joten eivät voi sairastua.

– Tuo suurin ikäryhmä, joka vaatii sairaalahoitoa.

Kuolemaan johtaneissa koronatartunnoissa 70-vuotta täyttäneiden joukossa rokottamattomien riski kuolla koronaan on erittäin suuri.

– Nyt ehkäistään eniten sairaala- ja tehohoitoa ja kuolemia sillä, että otetaan rokote, Kontio painottaa.'

Tehohoitoon tulleiden koronapotilaiden viikoittainen määrä on lähes kolminkertaistunut kolmen viimeksi kuluneen viikon aikana.

Koronan vuoksi on tällä hetkellä tehohoidossa 47 potilasta. Kriittisenä määränä pidetään 50-60 potilasta. Jos potilaita on tuota enemmän tarvitsee toimintoja järjestellä suuresti uudelleen.

Viime viikolla tehohoitoon tuli 35 uutta koronaviruspotilasta, edellisellä 31. Koronapotilaiden tehohoitojaksot ovat kuitenkin lyhentyneet.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa, että teho-osastojen kuormituksen kehitys on karu. Kuormitusta on hyvin paljon Husin alueella ja Varsinais-Suomessa. Husin alueella on reilu puolet koko tehohoidon kuormituksesta.

– Husissa on ollut aikoja, jolloin kolmasosa tehohoidon paikoista on ollut koronapotilaiden käytössä. Kuormituksen tasaamiseksi on tehty jonkin verran potilassiirtoja, Voipio-Pulkki kertoo.

– Husissa on myös lisätty tehohoidon kapasiteetti ja jouduttu siirtämään ei-kiireellisiä leikkauksia.

Muokattu 25.11. kello 12.29 lisäämällä tietoja tehohoidossa olevien potilaiden määrästä ja sen kehityksestä.