Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiistelty metsä hakattiin Itä-Helsingissä, mutta luontoväen taistelu jatkuu – Nämä kohteet herättävät nyt suurta huolta

Kiistelyn kohteeksi joutuneet Kivikonlaidan metsähakkuut on nyt pääpiirteissään tehty. Hehtaarin kokoisen maa-ainesten kierrätyskentän alta ryhdyttiin kaatamaan puita kolmisen viikkoa sitten.

Hakkuut nousivat huomion kohteeksi ympäristösyistä: luonnonsuojeluväkeä saapui paikalle vastustamaan hanketta, jolloin metsän kaataminen jouduttiin keskeyttämään pariksi päiväksi.

Luonto-Liiton metsäryhmä, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja vetosivat Helsingin kaupunkiin metsän säästämiseksi, mutta hakkuut olivat kuitenkin määräysten mukaisia.

– Metsä saatiin kaadettua maanantaina ja nyt revitään kantoja irti ja poistetaan pintakerros. Pintakerroksen poisto on helppoa, koska maaperä on sateen vuoksi pehmeää, kertoo kohteen vastaava työnjohtaja Janne Joensuu Staralta.

Seuraavaksi Kivikonlaidassa ryhdytään rakentamaan alueelle painopengertä, jonka tarkoituksena on sitoa maamassat paikoilleen.

– Tämä on laskeuma-aluetta ja maamassoilla on taipumus lähteä valumaan alaspäin. Kun on kuivaa ja pakkaskeli, silloin se ei ole ongelma, mutta kylläkin runsaiden sateiden aikaan, Joensuu kertoo.

– Kaadetut puut ja risut ovat vielä tontilla, mutta ne viedään pois arviolta parin viikon kuluttua. Kaupungin on tarkoitus hakettaa risut, mutta tukkipuiden jatkokäytöstä ei vielä ole tehty päätöksiä.

Kivikonlaidassa on käytetty yhtä monitoimikonetta ja kahta ajokonetta, jolla kaadetut puut kerättiin pinoihin.

Ensi kesänä aluetta ryhdytään asfaltoimaan. Maa-ainesten kierrätyskentän on määrä valmistua noin vuoden kuluttua.

Kierrätyskentän sijoittamista tulevalle paikalleen on arvosteltu monelta eri suunnalta.

Hanketta on kritisoinut muun muassa kansanedustaja Anna Kontula (vas.) blogissaan. Kontulan mukaan Kivikon hakkuut käynnistettiin ”hissun kissun”.

– Kaava on hyväksytty jo vuonna 2016, mutta tiedote töiden alkamisesta julkaistiin vasta lokakuun lopussa. Polun varteen tiedotuskyltti saatiin vasta, kun koneet jo ryskivät metsässä, Kontula muistuttaa.

Janne Joensuu puolestaan korostaa, että hakkuita lykättiin kolme viikkoa eteenpäin, jotta tieto niiden alkamisesta olisi kantautunut mahdollisimman laajalle.

– Alueella asuu paljon pienituloisia ja maahanmuuttajataustaisia, jotka eivät osaa tai muilta huoliltaan ehdi metsiään puolustamaan. Sieltä ei nouse vahvoja kansalaisliikkeitä, eikä alueella asu montaakaan päättäjää, Kontula korostaa.

Luonto-Liiton metsäryhmä on puolestaan arvostellut kierrätyskentän sijoituspaikkaa. Liiton mukaan vaihtoehtoisia paikkoja yritettiin ehdottaa, mutta poliittista tahtoa kaavan muuttamiseksi ei löytynyt.

– Nyt Kivikonlaidan metsä on kaadettu, mutta aiomme silti taistella sen puolesta, että vastaavaa tuhoa ei jatkossa tehtäisi muilla alueilla, joissa on tärkeitä luontoarvoja, kertoo Luonto-Liiton metsäryhmän aktiivi Ida Korhonen.

Itä-Helsingissä on useita paikkoja, joissa tehdään pian metsänkaatotöitä.

Keski-Vuosaaren Kurkimoisioon rakennetaan avokalliotontille kerrostaloja, joihin muuttaa kaikkiaan 350 uutta asukasta.

Kurkimoision kaavaehdotukseen tehtiin alkuvuodesta useampikin muistutus. Pääosassa niistä viereisten talojen asukkaat olivat pahoillaan sitä, että lähiluontoa tuhoutuu.

Myllypuron Matokallioon puolestaan suunnitellaan uutta jääurheilukeskusta. Rakentamisen tieltä raivataan kolme hehtaaria lehtoa, korpea ja kalliota.

Vuosaaren Uutelassa on vastikään haettu toimenpidekieltoa, jolla varmistettaisiin se, etteivät arvokkaat luontokohteet katoa.