Jazz valtaa viikonloppuna Helsingin – Pitkän linjan musiikkikonkari kaipaa vielä yhdenlaisia yhtyeitä Suomeen

Tapahtuma: Suomeen kaivataan ulkomaisia jazzyhtyeitä.

Jazz ei ole kuollut Helsingistä, päinvastoin. Kuluvana viikonloppuna kymmenet muusikot tarttuvat soittimiinsa ja loihtivat ensi viikon ajan illasta toiseen huimia jazzrytmejä We Jazz -tapahtuman merkeissä.

Yksi tapahtuman esiintyjistä on pitkän linjan saksofonisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Timo Lassy, 46.

– Minulle kaikkein parasta jazzissa on hetkessä tapahtuva tulkinta. Se, että saan improvisoida yhdessä muiden soittajien kanssa, Lassy pohtii.

– Silloin syntyy se jazzin alkuperäinen henki, joka välittyy yleisölle: rytmin voima ja live-energia.

Elävän jazzmusiikin tarjonta on Lassyn mukaan pysynyt Helsingissä viime vuosina varsin tasaisena.

– Ainoa päivittäin toimiva Jazzclubi on dixilandiin ja bluesiin painottunut Storyville. Tämän lisäksi Koko Jazz Club Hakaniemessä tarjoilee jazzia viikoittain, Lassy mainitsee.

Parasta jazzissa on hetkessä tapahtuva tulkinta.

– Näiden lisäksi voisin nostaa esiin G Live Labin, jonka ohjelmistossa on aina myös laadukasta jazzia. Tuoretta jamitoimintaa on kesäisin tarjolla myös Harju 8:ssa.

Lassy on tehnyt musiikkia jo reilut parikymmentä vuotta. Omia soololevyjä on kertynyt kahdeksan, joista tuorein on nimeltään viime elokuussa ilmestynyt Trio.

We Jazz -festivaaleilla Timo Lassy esiintyy yhtyeineen Tavastialla basisti Ville Herralan ja rumpali Jaska Lukkarisen kera.

Vuonna 2013 ensimmäisen kerran järjestetty We Jazz -festivaali levittäytyy seuraavan viikon kuluessa kaikkiaan neljääntoista paikkaan ympäri Helsinkiä.

Yksi perinteisimmistä keikkapaikoista on Aleksanterin teatteri, jossa tänä vuonna esiintyvät pianistit Nik Bärtsch ja Morten McCoy sekä basisti Jonathan Bremer.

G Livelabissa puolestaan Iro Haarla esittelee 1970-luvun lopulla perustetun Leo Recordsin tuotantoa uusina versioina vastakootun keikkayhtyeensä kera.

We Jazz -festivaalin taiteellinen johtaja Matti Nives on ollut jo vuosien ajan tunnettu yllätyksellisestä otteestaan.

Hän haluaa nostaa esiin tavanomaista erikoisempia yhtyeitä ja jazzin tyylisuuntia, jotka muutoin jäisivät suurelta yleisöltä kenties kokonaan huomiotta.

– Kaipaisin Helsinkiin etenkin sellaisia paikkoja, missä nimenomaan uudet ulkomaiset yhtyeet pääsisivät ääneen, Nives sanoo.

– Mutta jazz ei tietenkään ole mikään erillinen saarekkeensa, vaan sitä voi kuunnella aivan hyvin myös muun musiikin ohella.

We Jazz -tapahtuma 28.11.–5.12. Kaikkiaan 14 esiintymispaikkaa ympäri Helsinkiä.

Mikä tapahtuma?

We Jazz kiinnostaa tuhansia

Helsingin suurin jazztapahtuma, keskimäärin 3 000 kävijää.

Järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Viime vuonna tapahtumaa ei koronan takia pidetty.

Taiteellinen johtaja on Matti Nives.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut