"Eivät koe ammattiyhdistyksiä omakseen" – Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärä kasvoi räjähdysmäisesti: YTK:n toimitusjohtaja tuntee huolta erityisesti kahdesta ryhmästä

Työttömyyskassat: Yleiseen työttömyyskassa YTK:hon liittyi viime vuonna lähes 90 000 jäsentä. Jäseniä on nyt 507 000.

Koronalla on ollut vaikutusta myös työttömyyskassojen jäsenmääriin. Yleisten eli ammattiliittoihin kuulumattomien työttömyyskassojen suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti.

Suomen suurimmaksi yleiseksi työttömyyskassaksi noussut YTK saa joulukuun alussa uuden toimitusjohtajan, kun varatuomari Auli Hänninen palaa neljän vuoden tauon jälkeen tehtävään. Moni muistaa YTK:n vielä vanhalla nimellä Loimaan kassa.

Hänninen sanoo palaavansa odottavin ja jännittynein mielin. Neljässä vuodessa moni asia on muuttunut.

– Paljon on uutta. Korona on kasvattanut organisaatiota. Kun lähdin, henkilöstömäärä oli 150. Nyt se on 250. Myös sähköisen asioinnin tavat ovat kehittyneet hirvittävästi.

Johtamisen haasteeksi korona-aikana ja sen jälkeenkin Hänninen listaa muun muassa sen, miten rakennetaan työyhteisöä ja yhteisöllisyyttä, kun ihmiset eivät enää samalla tavalla kohtaa toisiaan. Takaisin YTK:hon Hännistä veti erityisesti työttömyyskassojen merkityksen korostuminen vaikeina aikoina.

– Olemme nyt ison tehtävän äärellä ja vastuussa noin puolen miljoonan ihmisen ansioturvasta.

Viime vuosi oli poikkeuksellinen.

YTK:n työntekijämäärän kasvaminen johtuu koronan aiheuttamasta työttömyyden sekä jäsenmäärän kasvusta. Uusia jäseniä liittyi viime vuonna 87 092. Kokonaisjäsenmäärä on nyt 507 000.

– Viime vuosi oli poikkeuksellinen. Edes finanssikriisin, vuoden 2009 jälkeisenä työttömyysjaksona ei nähty vastaavaa. Tuolloin jäsenmäärä nousi noin 30 000:lla.

YTK tulee tänä vuonna maksamaan etuuksia lähes saman määrän kuin viime vuonna, noin 850 miljoonaa euroa. Kassan jäsenten työttömyysaste oli lokakuussa 6,4 prosenttia, kun se korkeimmillaan viime vuoden heinäkuussa oli 13,6 prosenttia.

Hänninen haluaa YTK:n olevan jatkossa entistä vahvemmin mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

– Haluan, että YTK osallistuu keskusteluun, mitä tulee ansioturvaan ja sen kehittämiseen. Suomessa pitää kuulua työttömyyskassaan, jotta on oikeus ansiopäivärahaan. Jos meillä olisi lailla säädetty yleinen ansioturva, olisi siihen oikeus kaikilla.

Yleiset työttömyyskassat ovat ajoittain joutuneet ammattiliittojen arvostelun alle. Pelkoa herättää se, että ay-liike katoaa ja jäsenet kaikkoavat. Pelko on Hännisen mukaan turha. Kaikkia tarvitaan. Työelämä on muuttunut ja pirstaloitunut.

– Molemmilla on omat tehtävänsä ja molempien pitää kehittää toimintaansa. Työurat eivät ole enää samanlaisia. Aikaisemmin saatettiin pysyä koko ura samalla alalla.

– Erityisesti nuoret eivät koe ammattiyhdistysten jäsenyyttä samalla tavalla omakseen kuin edeltävät sukupolvet.

Isoista jäsenmääristä huolimatta työttömyyskassoilla riittää Hännisen mukaan edelleen työsarkaa. Suomessa on noin 2,5 miljoonaa palkansaajaa, joista noin puoli miljoonaa ei kuulu mihinkään kassaan. Työttömyysturvan suhteen Hänninen on huolissaan erityisesti kahdesta ryhmästä.

– Toivon, että nuoret ymmärtävät, että tämä on vakuutus työttömyyden varalle. Meidän täytyy olla myös itse aktiivisia, että näymme kanavissa, joissa nuoret ovat. Toinen on pätkätyöläiset, joilla ei välttämättä ole vain yhtä työpaikkaa. On tärkeää, että työttömyyskassa auttaa tilanteissa, joissa töitä ei ole.

Kuka?

Auli Hänninen aloittaa joulukuussa yleisen työttömyyskassan YTK:n toimitusjohtajana.

Työskenteli vuosina 2017–2021 Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

Hänninen toimi YTK:n toimitusjohtajana vuosina 2009–2017.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut