Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hätäkeskus tuskailee täysin asiattomien kysymysten kanssa: "Mistä voin tilata pizzaa? Mikä on renkaan oikea urasyvyys?”

Apu: Myös Päivystysapuun tulee puheluita, jotka sinne eivät kuulu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus tuskailee ensihoitotehtävien ruuhkautumisen vuoksi. Loka–marraskuussa tehdyn kartoituksen mukaan yli 5 prosenttia ensihoitotehtävistä oli tarpeettomia hälytyksiä (HU 16.11.).

Ensihoidon kutsuminen kiireetöntä apua vaativiin tilanteisiin voi viivästyttää kriittisesti sairaan potilaan hoidon aloitusta.

Kaikkiin hätäkeskuksiin tulee edelleen runsaasti puheluita, jotka eivät sinne lainkaan kuulu. Näiden soittojen määrä on kuitenkin vähentynyt.

Esimerkiksi vielä vuonna 2013 hätäkeskukseen soitetuista puheluista peräti joka kolmas oli sellainen, viime vuonna määrä oli enää runsas viidennes kaikista puheluista.

– Suomalaiset ovat nyt entistä tietoisempia siitä, minne kuuluu ongelmatilanteissa soittaa. Sosiaalinen media ja tiedottaminen ovat selvästi vaikuttaneet tähän, arvioi Hätäkeskuslaitoksen viestintäasiantuntija Katri Kalliomäki.

Osa hätäkeskuspuheluista kuulostaa kieltämättä sangen omituisilta.

– Saatetaan soittaa ja yrittää tilata pizzaa tai sitten päivystäjältä kysytään, mikä on sopiva renkaan urasyvyys, Kalliomäki kertoo.

– Sellaiset puhelut lopetetaan lyhyeen. Se ei ole töykeyttä, vaan sitä että linjat pitää saada pian vapaiksi oikeille hätätapauksille.

Myös Päivystysavun neuvontapalveluun tulevien soittojen joukkoon kuuluu jonkin verran soittoja, jotka eivät Päivystysapuun kuuluisi ja joihin parhaan avun saa toisaalta.

– Esimerkiksi kiireetön terveydenhoito ja koronatestivastaukset ei kuulu palveluun, kertoo Päivystysavun projektiasiantuntija Taru Tukiainen DigiFinland Oy:stä.

Helsingissä Päivystysapu on kaupungin järjestämä. Numeroon 116 117 soitetut puhelut ovat ilmaisia. Numero auttaa soittajia terveysasioissa, jotka eivät voi odottaa terveysaseman avautumiseen.

Tukiaisen mukaan suomalaisten huoli koronatilanteesta kuuluu Päivystysavun linjoilla. Esimerkiksi viime kuussa palveluun soitettiin noin 140 000 kertaa. Vuoden huippukuukausi oli elokuu, jolloin puhelimeen soitettiin peräti 190 000 kertaa.

Vastausviive on nyt noin 15–20 minuuttia. Viive ei Tukiaisen mukaan ole kasvanut.

– Soitto meille on paikallaan, kun oma terveysasema on kiinni ja kun soittaja harkitsee sairauden vuoksi lähtöä päivystykseen tai tarvitsee neuvoja äkillisiin terveysongelmiin. Tavallisia huolenaiheita ovat kuume, vatsaoireet ja hengitystieongelmat.

Helsingin poliisilaitokselle tulee yksittäisiä muille viranomaisille kuuluvia puheluita, mutta kyseessä ei ole laaja ongelma.

– Esimerkiksi väärin pysäköidystä autosta ei pidä soittaa poliisille, vaan Helsingin kaupungille. Poikkeuksena tästä on tietenkin tilanne, jossa pysäköinti aiheuttaa vaaraa muille tielläliikkujille, esimerkiksi mutkan taakse jätetty auto, kertoo rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Suomisen mukaan väärään paikkaan kaduille, toreille tai viheralueille pysäköidyistä ajoneuvoista voi ilmoittaa pysäköinninvalvontaan tai kaupunkiympäristön asiakaspalveluun palautelomakkeella, sähköpostitse tai puhelimitse.

Rikosilmoituksia helsinkiläiset tekevät nykyisin valtaosin netin välityksellä. Näihin ilmoituksiin poliisi vastaa vaihtelevalla tavalla.

– Jos kyseessä on vakava rikos, poliisi kyllä ottaa yhteyttä ilmoittajaan hyvinkin nopeasti, viimeistään tunnin kuluessa, Suominen kertoo.

– Jos taas ilmoitus koskee monta päivää sitten varastettua polkupyörää, josta ei ole edes tarkkoja tuntomerkkejä, silloin poliisi usein lähettää ilmoittajalle päätöksen siitä, että tapauksen tutkinta on keskeytetty. Tapausta on mahdoton tutkia, jos siitä on vain niukasti tietoja.