Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun asiakas astuu sisään Helsingin keskustan klassikkoravintolaan, on Kimmo Teerikoskella noin 3 sekuntia aikaa – "Katson, miten sieltä tullaan"

Palvelu: Vahtimestarilla on klassikkoravintolassa monta roolia. Kimmo Teerikoski on jopa elvyttänyt asiakkaan.

Ravintola Kosmokseen sisään tullessa vahtimestari Kimmo Teerikoski tervehtii naulakon edustalla ystävällisesti. Ulkovaatteita jätettäessä vaihdetaan muutama sana. Pienellä hetkellä on kokonaisuuden kannalta tärkeä merkitys.

– Jos ajattelee minun duunini kannalta, niin oleellista on se, että saadaan ravintolassa määrätynlainen taika syttymään, siroteltua vähän taikapölyä ympäriinsä ja aika väreilemään, Teerikoski kuvaa.

Vuonna 1924 perustettu Kosmos on perheyritys neljännessä sukupolvessa. Ravintolan sisustuksesta kattokruunuineen ja tauluineen huokuu arvokkuutta, ja sen lisäksi voi aistia paljon näkymätöntä perintöä.

Teerikoski kertoo yli 20 vuoden työkokemuksella, että vuosien varrella kehittynyt tietotaito on jäänyt sisälle taloon. Tämä koskee niin naulakkoa työergonomian kannalta kuin erilaisia toimintamalleja.

Teerikosken mukaan ”taian luomiseen” ei ole poppakonsteja.

– Tuosta kun kävelee kaveri ovesta sisään, minulla on aikaa kolme sekuntia, kun katson, miten sieltä tullaan. Saadaan jollakin tavalla kontakti asiakkaaseen, jutellaan vähän ja katsotaan. Toivottavasti siinä vaiheessa, jos kaverilla on kiire, on saatu sykettä tippumaan 120:een. Jos syke on 60:ssä, kun hän menee tuohon salin puolelle ja pääsee pöytään, niin ruoka maistuu paljon paremmalta.

Kalliossa syntynyt Teerikoski saa omalle työlleen vastapainoa siitä, että asuu maaseudun rauhassa, jossa elämä on hänen mukaansa vähän letkeämpää.

Hän sanoo, että työ- ja kotiminä eivät ole ristiriidassa keskenään, muuten työssä palaisi muutamassa vuodessa loppuun. Asiakkaita tulee virtana sisään ja Teerikoski aistii koko ajan ympäristöään.

Teerikoski kertoo myös työnsä muuttuneen, kun asiakaskunta on muuttunut esimerkiksi internetin ja kännyköiden käytön myötä.

– Nuoriso on minun mielestäni tänä päivänä fiksumpaa kuin aikaisemmin. Kyllä me olemme härmäläisinä menneet eteenpäin.

Muutos jatkuu nopeana. Vaikka monessa asiassa tapahtuu edistystä, vahtimestari on nähnyt myös toisen puolen.

– Olen aika monta suvea katsonut tätä toimintaa ruohonjuuritasolta. Toivoisin, että olisi vielä tulevaisuudessakin samanlainen stadi kuin tämä on ennenkin ollut, että täällä on palvelut ja ihmiset voivat kohdata toisensa ja olla turvassa.

Työnsä mieleenpainuvimmista ja palkitsevimmista hetkistä Teerikoski kertoo, että on pystynyt auttamaan esimerkiksi elvyttämällä sydänkohtauksen saaneen ihmisen.

Kosmos pyrkii tarjoamaan muutoksen ja kiireen keskellä hyvää aikaa. Myös ravintolasta lähtiessään monet asiakkaat pysähtyvät juttelemaan vahtimestarin kanssa ja muistelevat entisiä aikoja.

– Olen nähnyt tässä enemmän sen, että kun ihmiset tulevat, he varaavat aikaa. Kun meiltä lähtee asiakkaita, niin he ovat pääsääntöisesti hyvällä tuulella, Kimmo Teerikoski sanoo tyytyväisenä.