Malmin henki elää vahvana terminaalin ravintolassa – moni suree lentojen loppumista: "Kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään"

Malmi: Suljetun lentokentän terminaalissa toimii edelleen suosittu ravintola. Uskaltaako ilmailun pyhätössä ylistää kentän rakentamista?

Ravintoloitsija Sirkku Efrat pyörittää Malmin lentokentän kahvila-ravintolaa. Ravintolassa työskentelee myös tytär Carmel. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Onko suljetulla lentokentällä enää mitään elämää? Näin pohti muun muassa Jaakko Rinne. Mitä vielä, suojellun terminaalin kahvila-ravintolassa käy torstai-iltapäivänä vilkas puheensorina ja astioiden kilkatus.

– Oikein hyvää ruokaa oli. Tänne tullaan toistekin, Rinteen pöytäseurueessa kiiteltiin.

Terttu Rinne kertoi olevansa rakennuksessa ensimmäistä kertaa, vaikka pariskunta on asunut lähes naapurissa Tapaninkylässä 39 vuotta. Jaakko Rinteellä edellisestä visiitistä on vierähtänyt 5–10 vuotta.

Rinne ei ole ollut kentän käyttäjiä, mutta mielipide on selvä: lentotoiminta olisi saanut jatkua.

Jaakko ja Terttu Rinne (oik.) lounastivat tostaina Malmin lentokentän terminaalin ravintolassa ystäviensä Hilkka ja Matti Herlevin kanssa. Marjo J. Rämö

Lentotoiminnan päättyminen viime maaliskuussa ja tuleva asuinrakentaminen ovat useimpien kävijöiden huulilla.

– Täällä käy paljon asiakkaita, joilla on ollut jokin side kenttään, kertoo ravintolayrittäjä Sirkku Efrat.

Viime aikoina asiakkaita on erityisesti puhuttanut lähtöaulaan ripustettu näyttely, jossa kaupunki kertoo kentän rakentamissuunnitelmista.

– Se on herättänyt närkästystä, sillä lentokentän historiaa esittävät kuvat ja tekstit on poistettu. Meiltä kysytään, miksi ne on otettu pois ja minne ne on laitettu.

Ylipäätään ravintolan henkilökunnan oletetaan olevan perillä lentokentän uusimmista käänteistä.

Malmin lentokentän, asemakaavassa suojeltu terminaalirakennus on vuodelta 1938. Lähtöaulan seiniä kiertää näyttely, jossa kaupunki kertoo lentokentän alueen rakentamissuunnitelmistaan. Marjo J. Rämö

Ravintolasta on pysynyt kohtaamispaikkana ilmailuväelle, jonka tukikohta Malmin lentokenttä oli. Nyt lennetään Nummelassa, Hyvinkäällä, Vesivehmaalla tai Pyhtäällä, mutta kahvit juodaan Malmilla.

– Maanantaiaamuisin täällä on perinteisesti kokoontunut eläkkeellä olevien lentäjien ja mekaanikkojen porukka.

Ilmailuväen ja nostalgikkojen ohella lounasravintolassa käydään lähialueen työpaikoilta muun muassa Tattarisuolta.

Viikonloppuisin ravintolatilaa vuokrataan perhejuhliin, häistä muistotilaisuuksiin.

– Usein omaisten kanssa jutellessa käy ilmi, että vainaja on ollut ilmailualalla tai lentokenttä on ollut muuten rakas paikka, Efrat sanoo.

Pitkään ravintola- ja catering-alalla olleet Sirkku ja miehensä Boaz Efrat päätyivät pyörittämään terminaalin ravintolaa vajaat neljä vuotta sitten. Lentotoiminnan todennäköinen päättyminen oli silloin jo tiedossa. Tuleva ei kuitenkaan pelottanut, sillä catering on merkittävä osa heidän liiketoimintaansa.

Bonuksena tuli se, että työpaikka sijaitsi kiitoradan vieressä. Lentokoneet ja lentäminen ovat olleet Israelista kotoisin olevan Boazin intohimo aina. Työpaikan siirtyessä lentokentän reunaan hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa: lentolupakirjan.

Haastetta toi se, että hepreankielinen Boaz opiskeli lentoteorian suomeksi, ja se, että lentotunnit siirtyivät maaliskuussa työpaikan vierestä sadan kilometrin päähän Pyhtäälle.

– Se tuntui turhauttavalta, etenkin kun kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään, Boaz Efrat harmittelee.

Aiemmin ravintolasalin ikkunoista saattoi katsella nousevia ja laskevia pienkoneita. Paikka oli perheiden suosiossa.

– Lentojen loppuminen on surullista, Sirkku Efrat toteaa.

Asiakkaiden väheneminen näkyy viikonloppuisin, sen vuoksi kahvila-ravintola on ainakin talvikaudella auki vain arkisin. Edellisen ravintoloitsijan pyörittämä brunssi ei tunnu kannattavalta hiljentyneen kentän laidalla.

Ravintolayrittäjät kuuluvat lentokentän kannattajiin, siitäkin huolimatta, että alueen tulevat rakentajat täyttäisivät ravintolasalin.

Alueen tulevia asukkaita Efratit eivät enää ruokkisi, he suunnittelevat olevansa eläkkeellä silloin.

Siis jos,alue rakennetaan: Malmin henki elää täällä edelleen vahvana. Jutuntekohetkellä tulossa on mielenosoituksia kansanäänestyksen puolesta – banderolleja työstetään ravintolasalin perällä.

Mitä tapahtuu, jos terminaalin ravintolassa, ilmailun pyhätössä, alkaa kovaäänisesti kehua lentokentän rakentamissuunnitelmia?

– Sitä ei ehkä kannata tehdä täällä, Sirkku Efrat nauraa.

Ruokaa ja virvokkeita tarjoillaan kuitenkin kaikille, kentän ystäville ja vastustajille.

Kahvila&Ravintola Check In on avoinna arkisin 8.30–16. Buffetlounas tarjolla 10.45–14. Viikonloppuisin varattavissa yksityistilaisuuksiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut