Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Älä matkusta näihin maihin! Jos tulit sieltä, mene testiin – Syynä uusi virusmuunnos

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin tästä päivästä alkaen uuden virusmuunnoksen vuoksi. Sen epäillään leviävän muita variantteja tehokkaammin, kertoo THL tiedotteessaan.

THL:n listalla on kuusi maata, joihin ei tule matkustaa. Ne ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho ja Eswatiniin (Swazimaa).

THL myös vahvasti suosittelee, että kaikki näissä maissa viimeisten kahden viikon aikana oleskelleet ja Suomeen palanneet hakeutuvat heti maahan saavuttuaan koronavirustestiin. Se tulee tehdä riippumatta siitä, ovatko he saaneet kaksi rokotetta tai onko heillä koronaan viittaavia oireita.

Jos heillä ilmenee myöhemmin maahan paluun jälkeen edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita, testiin tulee mennä. THL ohjeistaa, että uuteen testiin kannattaa hakeutua, vaikka olisi käynyt testissä jo maahantulon yhteydessä.

Lisäksi Suomeen tulleita neuvotaan välttämään sosiaalisia kontakteja.

Uusien suositusten syynä on Etelä-Afrikassa ja Botswanassa havaittu uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529. Muunnoksessa on tiedotteen mukaan havaittu olevan useita muutoksia koronaviruksen piikkiproteiinissa. Tämän vuoksi sen epäillään leviävän tehokkaammin kuin muiden varianttien.

Toistaiseksi Suomessa ei ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo, että vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa. – Suositus välttää matkustamista eteläisen Afrikan maihin ja käydä koronatestissä ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta, toteaa Jalava THL:n tiedotteessa.

Koronatestit eteläisen Afrikan maista tuleville ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa kansallisuudesta riippumatta.

Ensimmäiset havainnot Etelä-Afrikan virusmuuttoksesta on tehty marraskuussa Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hong Kongissa, jossa muunnos todettiin Etelä-Afrikasta tulleella matkustajalla.

– Uusi variantti saattaa liittyä Etelä-Afrikan kohoaviin tapausmääriin. Lisätutkimuksia tehdään parhaillaan Etelä-Afrikassa, ja kerromme tuloksista heti kun niitä saadaan, sanoo tiedotteessa johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Hänen mukaansa tutkimuksissa arvioidaan myös sitä, pystyykö muunnos kiertämään rokotteiden antamaa suojaa.

– Tämän hetken vajavaisen tiedon perusteella on vaikea arvioida, millainen mahdollinen leviämispotentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti, Savolainen-Kopra jatkaa.

Hän muistuttaa, että virusmuunnosten syntyminen on sinällään hyvin tavallista. Se kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin.