Helsinkiläisen luksuskorttelin talonmiehelle sataa kehuja: "Jani on super!" – näistä ongelmista asukkaat useimmin valittavat

Tripla: Asuntojen lämpötilat työllistävät korttelitalonmiestä.

Asunnossani on liian kylmä. Saisinko lisää lämpöä?

Tällaisen pyynnön talonmies Jani Salmensuo, 46, saa kuulla usein. Hän toimii korttelitalkkarina Pasilan Triplan neljässä taloyhtiössä.

– Asukas kertoi, että asunnon lämpötila on 23–24 astetta. Se ei vaikuta kauhean kylmältä, mutta asia tarkistetaan. Osa on tottunut, että lämpötila voi olla 26 astetta, kuten esimerkiksi kesällä. Näin talvisin lämpötilat ovat 20-24 astetta.

Viime tiistaina ulkona oli mustaa jäätä. Etunimellä Jania tervehtivät asukkaat huolestuivat liukkaudesta ja varmistivat talkkarilta että homma on hoidossa.

– Pihatöiden ja asuntojen lämpötilojen lisäksi eniten minua työllistävät viemärin hajuongelmien selvittäminen, Iloq-lukkojen ongelmat ja sähköiset ovipumput, Salmensuo kertoo.

Triplan 12. kerroksessa miehensä kanssa asuva Riitta Närhi, 48, kehuu Salmensuon ammattitaitoa vuolaasti. Närhi sanoo pyytäneensä apua kymmenisen kertaa. Omassa asunnossa ongelmia on ollut harvemmin, mutta yhteiset tilat ovat saattaneet vaatia korjauksia.

Jos meillä ei olisi omaa talonmiestä, apu voisi viipyä päiviä.

– Jani reagoi pyyntöihin aina saman tien. Jos meillä ei olisi omaa talonmiestä, viive voisi olla päiviä. Asukkaat ovat häneen hyvin tyytyväisiä.

Kiinteistöhuoltoyritys Lassila & Tikanojalle työskentelevä Salmensuo on iloinen, että koko hänen ”työmaansa” löytyy nyt yhdestä pihapiiristä.

– Aikaisemmin saatoin käydä yhden päivän aikana Kalasatamassa, Itä-Helsingissä ja Espoossa. Puolet päivästä kului ajamiseen. Nyt ennätän tehdä huoltokäyntejä tuplasti aikaisempaan verrattuna.

Kovempi kiire on vasta alkamassa.

– Triplan ensimmäisten asuntojen kahden vuoden takuuaika umpeutuu vuodenvaihteessa. Tähän asti korjaukset on hoitanut rakennuttaja YIT.

Triplassa on noin 400 asuntoa. Asukkaille on lukuisia yhteisiä tiloja, kuten oma kuntosali. Keskellä pihaa on kylätalo Greija. Asukkaat voivat varata sen viikonloppuisin maksua vastaan muun muassa juhlatilaksi. Muuna kuin yksityisvarausten aikana kylätaloon voi mennä vapaasti. Myöskin kerhotoiminta on maksutonta.

– Päivisin Greijassa on paljon etätyöntekijöitä. Täällä järjestetään myös joogaa ja teeiltoja, joissa asukkaat voivat tutustua toisiinsa. Enimmillään osallistujia on ollut parikymmentä. Lapsiperheille on myös hyvät tilat.

Närhi uskoo, että yhteisöllisyyttä tulee enemmän koronatilanteen parantuessa.

Talojen pihalla on nurmipäällysteinen, ”teletappimainen” kukkula ja leikkipaikka. Ne ovat Salmensuon mukaan puolijulkista tilaa, johon kuka tahansa voi tulla viettämään aikaansa.

Piha tarjoaa myös reitin kauppakeskuksen ja Pasilankadun välille. Närhi ja Salmensuo sanovat, että läpikulkua ja levottomuutta on ollut jopa yllättävänkin vähän.

– Ajattelimme että tänne pesiytyisi epämääräistä porukkaa. Mitä enemmän asukkaat käyttävät pihaa, sitä enemmän on elämää ja vähemmän häiriöporukkaa.

Luvattomilla paikoilla videoita kuvanneiden skeittaajien temppuihin asukkaat ovat joutuneet puuttumaan.

– Se on vähentynyt, kun on vähän komennettu.

Kokenut talonmies paljastaa, mitkä työtehtävät ovat kaikkein ikävimpiä: "Todella surullisia hetkiä"

Konepajalta Triplan kolmioon muuttanut Närhi on ollut uuteen asuinpaikkaan tyytyväinen. Yksi asia kuitenkin harmittaa.

– Asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto. Moni on kaivannut huoneistokohtaista viilennystä. Tämä oli kyllä ostaessa tiedossa, mutta kesällä aurinko lämmittää osan asunnoista yllättävän lämpimäksi, Riitta Närhi kertoo.

Anne-Marie, 49, ihastui Triplan 10. kerroksen asuntoonsa välittömästi – "Näihin maisemiin ei hetkessä kyllästy!"

Elsa Holmqvistillä, 54, on ammatti, jota Helsingin arvotalojen asukkaat arvostavat – "Palkka verrattavissa kaupan kassaan"

Kauppakeskuksen ovista tuli painajainen –  Mervi, 66, joutui pulaan Triplassa: ”Koko kropalla saa työntää ja tapella”

Redin tornitaloon pettyneet Niina ja Jari peruivat asuntokaupat ja muuttivat Triplaan – uusi koti samalla paikalla kuin ensitreffit

Muistatko Sepi Kumpulaisen? – lama-ajan laulava talonmies julkaisi jälleen "armotonta menoa"

Kuvat: 112 vuotta vanha hissi entisöitiin alkuperäiseen loistoon helsinkiläisessä kerrostalossa – todellinen harvinaisuus löytyi naapuritalosta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut