Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Edes rokotetut eivät nyt pääse Suomeen näistä maista kuin välttämättömästä syystä – "Rajatarkastuksista huolimatta variantit ovat levinneet nopeasti": Tämä omikron-koronasta tiedetään

Suomeen saa tulla seitsemästä eteläisen Afrikan maasta nyt vain välttämättömistä syistä, vaikka matkustaja olisi rokotettu. Eilen sunnuntaina voimaan tulleet rajoitukset johtuvat uudesta koronaviruksen muunnoksesta, joka on nimetty omikroniksi.

Rajoitukset koskevat matkustajia, jotka ovat 14 viime vuorokauden aikana oleskelleet Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Välttämättömiin maahantulon syihin lukeutuu esimerkiksi pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

THL: Älä matkusta näihin maihin! Jos tulit sieltä, mene testiin – Syynä uusi virusmuunnos

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva ihminen saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei toistaiseksi rajoiteta, vaikka virusmuunnosta on jo todettu ainakin Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa ja Tanskassa.

Valtioneuvosto päätti maahantulon rajoittamisesta sunnuntaina. Jo lauantaina aluehallintovirastot päättivät, että eteläisen Afrikan maissa oleskelleet ohjataan rajalla pakolliseen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti. Terveystarkastukset ovat kunkin kunnan vastuulla, Helsinki-Vantaan tarkastuksista vastaa Vantaan kaupunki.

Moni maa on lopettanut lennot eteläisestä Afrikasta. Suomeen suoria lentoja ei tule.

Uusi virusmuunnos muodostaa sekä aluehallintoviraston että valtioneuvoston mukaan "merkittävän epidemiauhan".

Suomessa omikronia ei vielä ole tavattu, mutta jos virusta ei saada maailmalla hallintaan, se tulee tänne väistämättä. Näin sanoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

– Kaikista rajatarkastuksista ja muista varotoimista huolimatta variantit ovat levinneet hyvin nopeasti, hän muistutti.

Maailman terveysjärjestö WHO määritteli omicronin huolta aiheuttavaksi mutaatioksi perjantaina 26. marraskuuta.

Tämä variantista nyt tiedetään:

Leviäminen: WHO:n mukaan ei ole vielä varmaa, tarttuuko omikron aiempia muunnoksia helpommin. Niissä Etelä-Afrikan osissa, joissa muunnosta on todettu, koronatartuntoja on huomattavasti enemmän kuin aiemmin, mutta on vielä epäselvää, johtuuko tämä variantista vai jostain muusta.

Taudin vakavuus: Alustavan datan mukaan sairaalahoidon tarve on kasvanut Etelä-Afrikassa, kertoo WHO. Vielä ei järjestön mukaan kuitenkaan tiedetä, johtuuko tämä muunnoksesta vai siitä, että tartuntoja on ylipäätään entistä enemmän.

Toistaiseksi ei ole WHO:n mukaan tietoa, että omikronin oireet olisivat erilaisia kuin muilla varianteilla. Tämä nähdään kuitenkin vasta päivien tai viikkojen kuluessa. WHO muistuttaa, että kaikki koronamuunnokset voivat aiheuttaa vakavaa ja jopa kuolemaan johtavaa tautia.

Yle: Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos, johon koronarokotteet eivät välttämättä anna tehokasta suojaa – Suomalaistutkija pitää muunnosta huolestuttavana

Suojaavatko rokotukset? Uuden muunnoksen epäillään leviävän edeltäjiään nopeammin ja mahdollisesti pystyvän myös ohittamaan rokotussuojan. Pelko rokotteiden ohittamisesta on Maailman terveysjärjestö WHO:n raportin mukaan olemassa, koska omikronilla on 26–32 mutaatiota pelkästään piikkiproteiinissa. Nykyiset rokotteet perustuvat juuri piikkien tunnistamiseen.

Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech kertoivat jo perjantaina, että ne voivat muokata rokotettaan 100 päivässä, jos osoittautuu, että nykyiset rokotteet eivät tepsi omikroniin.

Lisää tutkimuksia kuitenkin vielä tarvitaan.

Suojaako sairastettu tauti? WHO:n mukaan on viitteitä siitä, että omikron-muunnos voi sairastuttaa myös ihmisiä, jotka ovat aiemmin sairastaneet koronataudin. Tietoa on kuitenkin rajoitetusti.

Näkyykö variantti testeissä? Uusi variantti tunnistetaan hyvin nykyisin käytössä olevilla PCR-testeillä. Menossa on WHO:n mukaan tutkimukset siitä, tunnistavatko myös muut testit, kuten nopea antigeenitesti, omikronin.

Miksi omicron iski juuri Afrikassa? Rokotuskattavuus on Afrikan maissa matala. WHO varoitti syyskuussa, että Afrikan pula koronarokoteannoksista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo Ilta-Sanomissa, ettei uuden variantin syntyminen juuri Afrikassa yllätä.

– Ehkä tämä on yksi oire siitä, miten kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut rokotteiden jakamisessa tasaisesti ympäri maailman.

Aivelon mukaan uusien muunnosten syntyminen on sitä todennäköisempää, mitä enemmän tartuntoja on. Rokotteet kuitenkin vaikuttaisivat hillitsevän varianttien syntymistä.

Hallitus päätti: Ravintolarajoitukset tiukkenevat epidemian leviämisalueilla, jos koronapassi ei ole käytössä

Koko Uudellemaalle laaja maski- ja etätyösuositus – Koskee myös rokotettuja

Kiuru: Tehohoitopaikkoja on enää yksi, tätä se tarkoittaa – Ministeri tylytti Uudenmaan avia

Kiuru: Ravintoloiden anniskelun päätyttävä jatkossa klo 17 – Vaihtoehtona koronapassi, jonka käyttöön tulossa muutos

Linnan juhlat on peruttu, syynä koronatilanteen pahentuminen