Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäköinninvalvojille tulee tutkintokoulutus, jotta ylilyönnit vähenisivät – Nyt koulutustausta vaihtelee peruskoulusta tähtitieteelliseen tutkintoon

Pysäköinninvalvojille tulee ensi vuoden alussa oma tutkintokoulutus. Koulutuksen järjestävät Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ja ammatillinen oppilaitos Careeria.

Tavoitteena on, että valvojat toimisivat jatkossa entistä yhteneväisemmin ja esimerkiksi virheellisten valvontamaksujen määrä vähenisi.

– Ammatillisen tutkintokoulutuksen tavoite on yhdenmukaistaa alan käytäntöjä, jotta ylilyöntejä voidaan välttää, sanoo tiedotteessa SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta.

– Tavoitteemme on, että valvojilla on kaikki ammatissa tarvittava tietotaito ja he tuntevat pysäköintiin liittyvän lainsäädännön. Virallisesti arvioidulla ammatillisella osaamisella on alalla kuin alalla iso painoarvo. Samoin esimerkiksi vartijan tehtävissä ei voi työskennellä ilman ammatillisen tutkintokoulutuksen kautta saavutettua osaamista ja pätevyyksiä, Metsäranta jatkaa.

Tutkinto parantaa Metsärannan mukaan myös valvojien omaa turvallisuutta, sillä tutkinto sisältää myös turvakoulutusta.

– Pysäköinninvalvojat kohtaavat työssään säännöllisesti myös uhkatilanteita.

Tällä hetkellä pysäköinninvalvojaksi voi ryhtyä käytännössä millä tahansa koulutustaustalla. SPATYn ja Careerian tiedotteen mukaan alalla toimii monenlaisia henkilöitä aina peruskoulun käyneestä tähtitieteilijään.

Osalla yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavista yrityksistä on sisäisiä ohjeita, joilla on aikaisemminkin pyritty varmistamaan, että valvojat toimivat yhdenmukaisesti. Kaikissa alan yrityksissä ei kuitenkaan ole konseptoituja toimintamalleja, minkä vuoksi käytännöt vaihtelevat.

Pysäköinninvalvojan koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti ammatissa jo toimiville. Tutkinnon voivat suorittaa myös alalle hakeutumassa olevat. Se on oppisopimuskoulutusta eli suurin osa koulutuksen ammatillisesta opista hankitaan omassa työssä. Koulutus sisältää myös teoriaopetusta.