Oletko jo kokeillut? Michelin-kokki ylistää suomalaista raaka-ainetta:  "Aivan toiselta planeetalta!"

W30:n keittiöpäällikkö, ravintoloitsija Simo Pietarinen, Sauli Kemppainen ja sommelier Juha Mäkelä lähettävät saliin Frex-perunoiden maistiaiset. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Hiilineutraliuden jälkeen tulee tietenkin hiilipositiivisuus. Eli että maaperä sitoo ruoantuotannosssa enemmän hiiltä kuin päästää sitä ilmakehään.

Hankkeella on esikuvansa, puhemiehensä ja aivan konkreettiset tuotteensa, joita myös tavallinen kuluttaja voi löytää lähikaupan hyllyltä.

”Kauhukokki” Suomen MasterChefistä, keittiömestari Sauli Kemppainen, joka vetää BAD-henkilöstöravintoloita, on yksi kovimpia puhemiehiä eikä pelkästään puhe- vaan tekijämiehiä.

Hän hurahti asialle jo Berliinin Michelin-kaudellaan.

Suorasuu jaksaa tykittää:

– Maku, maku, maku…. ja se se konsistenssi; valkuainen hyytyy tavalla, joka on aivan toiselta planeetalta, hän sanoo.

Kemppainen puhui aluksi Frex-perunasta, jota on tehty tunnetuksi Euroopassa. Nyt kärkituote on Frex-muna.

Frex-idean taustalla olevan Skabam-yhtiön Tapio Knuuttila paljastaa, että kehitystyö oli rankkaa, suorastaan raakaa:

– Perunan kanssa meni kymmenen vuotta, kananmunan kanssa kolme ja puoli vuotta.

Frexissä maaperä uudistetaan vuoroviljelyllä.

– Kananrehun koostumusta tutkittaessa raastoimme kotikeittiössä yli sata kiloa porkkanaa ja kuivatimme sen rehuun sopivaksi. Vaimoni Pia ilmoitti, ettei enää ikinä syö porkkanaa, koska sitä oli joka paikka täynnä.

Etupäässä Frex-kanat syövät ilmastoystävällistä kotimaista hamppua.

Jos haluaa hyvää makua, polku ei ole siis helppo. Seuraavaksi työn alla on Kemppaisen niinikään suitsuttaman punajuuren jälkeen ravintolakeittiöiden suosikki: maa-artisokka.

Myös kukonpoikien päätymistä silppurin sijasta ihmisravinnoksi tutkitaan. Hanke koskee lisäksi munintakanoja, kun ne ovat työnsä tehneet ja munat on munittu.

– Markkinat ja kysyntä päättävät jatkosta, Knuuttila sanoo.

Nyt Suomen munituskanat päätyvät noin 99-prosenttisesti vain tuhottaviksi, vaikka maku niissä olisi parempi kuin pullealihaisessa broilerissa.

Kummallinen sana Frex tulee muuten sekalaisesta yhdistelmästä. Rex on latinassa kuningas. F viittaa englannin metsään forest.

Poroa, haukea, avokadoa, frex-perunaa... – HU selvitti, millaisia lounaita Helsingin johtajat tarjoavat vierailleen

Helsinkiläinen ravintola valmistaa erikoista alkoholijuomaa – tärkeä raaka-aine kasvaa Herttoniemessä

"Messevää jenkkikanaa" – kaverukset Santtu ja Semon perustivat ravintolan Laulumiesten taloon, haluavat laajentaa Kallioon

Michelin-kokki ja Kauhukeittiön pahis Sauli Kemppainen astuu edesmenneen mestarin saappaisiin ja paljastaa mitä sanaa ei hänen ravintoloissaan käytetä: "Vihaan sitä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut