Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tästä Helsingin kätketystä helmestä? Hotellin kattosali uusittiin upealla tavalla: katso ero ennen ja jälkeen muutoksen

Historia: Suomen ensimmäisiä koripallo-otteluita pelattiin Hotel Arthurissa 1920-luvulla.

Hotel Arthurin kattokerroksessa sijaitsee helsinkiläisen urheilun kätketty helmi. Ylhäällä on upea koripallosali, jonka Helsingin NMKY kunnosti viime kesänä.

Pääsihteeri Timo Laulaja on lopputulokseen hyvin tyytyväinen.

– Tilasta tuli hieno, tämä sali on seuran identiteetille tärkeä. Vajaa 30 000 euroa meni ehostukseen. Ensi vuonna uusimme vielä lattian, Laulaja sanoo.

Uudistetussa salissa riittää tätä nykyä valoa.

– Päätyseinät saivat uudet paneelit ja seinän alaosa maalattiin, koripalloseura Helsingin NMKY:n urheilujohtaja Henrik Pulkkinen iloitsee.

Legendaarinen ja seuralle rakas yläsali on ollut käytössä vuodesta 1957. Ensimmäisiä koripallo-otteluja pelattiin kuitenkin jo aiemmin samaisen hotellin nykyisen auditorion tiloissa vuoden 1928 tienoilla.

Viimeiset 20–30 vuotta sali on ollut pääsääntöisesti juniori- ja harrasteurheilun käytössä.

– Vielä 1980-luvun lopulla edustusjoukkueemme ulkomaalaisvahvistukset ja muualta Suomesta tulleet pelaajat asuivat hotellissa ja harjoittelivat henkilökohtaisia taitojaan salissa, Pulkkinen muistaa.

Arthurin sali on hienolla paikalla keskellä stadia. Koripallokenttä on hotellirakennuksen ylimmässä kerroksessa. Kun saliin astuu sisään, siellä aistii koripallohistoriaa.

– Täällä tulee ihan tippa silmään, koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo kokemuksia Arthurin uusitun palloilusalin esittelyvideossa elokuun lopussa 2021.

Valmentaja sai ensikipinän koripalloon Helsingin NMKY:ssä ja Arthurin salissa. Dettmann on tyytyväinen videolla, kun sali on edelleen käytössä perheen pienimpiä varten.

Salin vuorot on iltaisin varattu seitsemänä päivänä viikossa.

– Jo useampana vuonna kaikki tunnit ovat olleet Kaisaniemen ala-asteen, HNMKY iltapäiväkerhojen ja junioriurheilijoillemme käytössä. Lisäksi on muutamia ulkopuolisia aikuisharrasteporukoita, jotka ovat pelanneet salilla aina, Pulkkinen kertaa.

Arthurissa koripalloa pelaavat myös kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat samoissa joukkueissa. Erityistukea tarvitsevat harrastajat pelaavat niin kutsutussa Unified-joukkueessa.

Unified-joukkueen valmentaja Onni Peltola sanoo joukkueessa olevan kymmenkunta pelaajaa. Joukkue pelaa valtakunnallista I-divisioonaa. Pelit pelataan turnausmuotoisina.

– Koen isoa kiitollisuutta, kun saan valmentaa tätä ryhmää. On myös ollut hienoa päästä tuntemaan näitä pelaaja ja osaksi heidän elämäänsä. Pelaajat ottavat hienosti vastaan opetusta, ja myös kehittyvät nopeasti Peltola kehuu.

Tunnelma harjoituksissa on innostunut. Arthurin kenttä on Peltolalle tuttu jo lapsuudesta.

– Uudet pinnat ja remontti ovat tulleet tarpeeseen, ennen tämä oli vähän vanhanaikaisen oloinen, Peltola innostuu uudistetusta Arthurista.

Helsingin NMKY rakentaa parhaillaan uutta kivijalkaa koripalloilulle Pakilaan. Namika Areena täyttää vuosikymmenten unelman seuran omasta koripalloareenasta.

– Rakentamisesta vastaa Helsingin NMKY:n tukisäätiö. Jatkossa iso osa koripallotoimintamme keskittyy Pakilaan. Vuonna 2023 valmistuvaan areenaan tulee yksi iso kenttä, joka voidaan jakaa kahteen osaan. Lisäksi rakentuu yksi monitoimikenttä ja useista muita tiloja ravintoloineen, pääsihteeri Laulaja iloitsee.

Helsingin NMKY, tuttavallisimmin Namika, on Suomen suurin koripalloseura. Seurassa palloilee lähes 1 300 harrastajaa. Nais- ja miesjoukkueet pelaavat kansallisessa sarjassa toiseksi korkeimmalla tasolla, Ykkösdivisioonassa.