Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalo Kotinurmi, 46, on hallitseva Suomen ja Espanjan mestari, mutta Venäjällä hänellä on vaikeuksia pärjätä junioreille – Biljardin SM-kisat pelataan lauantaina Tapulikaupungissa

Suomen biljardin parhaimmisto astelee Tapulikaupungin Lehto-areenalle ensi lauantaina liiveissään, kauluspaidoissaan ja lakerikengissään. Lajeina ovat kaisa, kara, 9-pallo, pyramidi ja snooker.

Tapanilassa asuva Jalo Kotinurmi, 46, osallistuu pyramidibiljardin SM-kisoihin hallitsevana kaksinkertaisena Suomen mestarina.

– Siellä on kovia kilpakumppaneita tulossa, Kotinurmi pohtii kisan alla.

Kierrettä turnaukseen lisää se, että edelliset mestaruudet ovat tulleet pelimuodossa amerikanka, viikonloppuna pelataan nevskajaa. Pelkästään pyramidibiljardissa on kymmeniä erilaisia pelimuotoja.

Valkoisten pallojen pyramidibiljardin pariin Kotinurmi päätyi noin kaksi ja puoli vuotta.

Tuolloin Espanjan itärannikolla asunut Kotinurmi päätyi venäläisomisteiselle biljardisalille ja vaikuttui sikäläisten pelaajien tasosta ja heidän pelaamastaan pyramidibiljardista.

Pelissä on 15 valkoista kohdepalloa ja yksi lyöntipallo. Mitä tahansa palloa saa lyödä ja pussittaa. Myös lyöntipalloa voi pussittaa kohdepallon kautta.

– Se on haastava laji. Pallot ovat isompia, kuin poolissa ja niitä on vaikeampi pussittaa. Koska pussitus onnistuu harvemmin, pelaajan pitää pohtia, millaisen lyöntipaikan jättää vastustajalleen, Kotinurmi kertoo lajin viehätyksestä.

Kotinurmella oli vahva biljarditausta, sillä nuorempana hän oli pelannut poolia SM-tasolla. Espanjassa hän alkoi taas harjoitella tosissaan.

Kotinurmi sanoo olevansa nyt puoliammattilainen.

Hän on voittanut kolme Espanjan mestaruutta ja osallistunut kahdesti MM-kisoihin ensin Espanjan, sitten Suomen edustajana. Lisäksi hän on kiertänyt lukuisissa muissa turnauksissa.

Hän harjoittelee 2–3 tuntia päivässä.

– Harjoittelu on omien heikkouksien vahvistamista, lyöntien videoimista ja tutkimista.

Viime aikoina työn alla on ollut vallista, eli reunan vierestä tehtävät lyönnit sekä pussitukset tilanteessa, jossa ei pääse optimaaliseen lyöntiasentoon.

Yksi osa harjoittelua on hakeutua erilaisiin pelitilanteisiin ja erilaisille pöydille.

– Esimerkiksi tulevissa SM-kisoissa verat (pelipöydän kankaat) ovat uudet ja alhaisen kitkan ansiosta pallo liikkuu hieman eri tavalla kuin kuluneella pöydällä.

Tämä pitää huomioida pelatessa.

– On suorastaan käsittämättömän helppoa pelata tutulla klubilla ja tutulla pöydällä.

Kotinurmen mukaan pyramidibiljardia on mahdollista pelata ammattilaisena, jos saa hyviä yhteistyösopimuksia tai pystyy valmentamaan oman pelaamisen ohella. Suuria rahapalkintoja ei valkoisten pallojen ympärillä pyöri, toisin kuin snookerissa, jossa kansainvälisten kilpailujen pääpalkinnot voivat olla yli 30 000 euroa.

– Venäjällä pyramidibiljardikisan voitosta voi tienata 5 000–10 000 euroa, mutta voittaminen on todella vaativaa.

Venäjällä ja entisissä Neuvostoliiton maissa laji on todella suosittu.

– Isoissa kaupungeissa on biljardikouluja, joissa opitaan täydellinen tekniikka jo nuorena. Venäläispelaajien peli on suorastaan robottimaisen tehokasta, Kotinurmi sanoo ihailua äänessään.

Suomessa Kotinurmi on ollut kahdesti pyramidibiljardin paras ja Espanjassa peräti kolmesti.

– Mutta Venäjällä saatan voittaa juuri ja juuri 13-vuotiaan tytön, Kotinurmi naurahtaa.

Biljardin SM-finaali 4. joulukuuta Lehto-areenalla (Henrik Forsiuksentie 2) kello 9–20. Sisäänpääsy pelialueelle on ilmainen. Ammattilaispelaaja Florian Kohlerin Trickshot -näytös pe 3.12. klo 21 ja la 4.12. klo 21 (pääsymaksu).

Lisäys 3.12. klo 14.25 SM-finaalitapahtumassa otetaan käyttöön vaatimus koronapassista kaikilta yli 16-vuotiailta. Koronapassi tarkistetaan sisäänkäynnin yhteydessä.

"Biljardin on tarkoitus jatkua Corona-baarissa" – bilissaleja on suljettu Helsingissä, laji on ehdolla olympialaisiin