Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HU vieraili paikassa, johon rakennetaan Helsingin kivihiilikasojen korvaajaa – Helen: tämä vaikutus uudella laitoksella on kaukolämmön hintaan

Kaukolämpö: Vuosaaren biolämpölaitos valmistuu jo ensi vuonna.

Rekkaralli Vuosaaren sataman alueella kiihtyy ensi vuoden lopulla.

Rakenteilla oleva Helenin biolämpölaitos tarvitsee päivittäin polttoaineeksi jopa 60 rekkakuormallista metsähaketta, puiden kuoria, purua ja muun muassa purkurakennusten jätepuuta, jotta helsinkiläisten koteihin saadaan kaukolämpöä.

Loppuvuodesta 2022 valmistuvalla voimalalla korvataan puolet Hanasaaren kivihiilivoimalan lämmöntuotannosta, joka lopetetaan keväällä 2023.

– Uusi biolämpölaitos tuottaa noin neljänneksen koko Helsingin kaukolämmöstä, sanoo Helenin projektijohtaja Antti Saikkonen.

Biolämpölaitoksella saisi Helenin mukaan lämmitettyä Jyväskylän kokoisen kaupungin.

Helenin mukaan Vuosaareen valmistuva voimala on Suomen energiatehokkain biolämpölaitos, koska polttoainetta hyödynnetään poikkeuksellisen tehokkaasti. Esimerkiksi savukaasujen hukkalämpö otetaan talteen kahdesti.

– Kun Hanasaaren savupiipusta nouseva vesihöyry on 70-asteista, Vuosaaressa sen pitäisi olla 12-asteista. Lämpöä ei siis päästetä harakoille, havainnollistaa Helenin viestintäpäällikkö Petri Vihavainen.

Saikkonen sanoo, että biomassan polttamisesta syntyvien päästöjen syntyminen on minimoitu.

Biolämpölaitoksen polttoaineena ovat pääosin Suomesta saatavat metsäteollisuuden sivutuotteet. Tarvittaessa polttoainetta saadaan myös ulkomailta. Vaikka voimalaitos sijaitsee Vuosaaren sataman yhteydessä, tulee ainakin alkuvaiheessa kaikki polttoaine rekkojen kyydissä. Alueen liikennemäärien on laskettu kasvavan 1–4 prosenttia.

– Satamassa on olemassa valmiiksi hyvät liikenneyhteydet kehältä. Logistiikan kannalta sijainti on hyvä, Saikkonen sanoo.

Biomassa on Helenin mukaan hiilineutraalia.

– Kestävästi tuotettua bioenergiaa pidetään hiilineutraalina, koska sitä poltettaessa ilmaan vapautuu saman verran hiilidioksidia kuin biomassa on kasvaessaan sitonut, Helenin verkkosivuilla kerrotaan.

Joutuvatko Helenin asiakkaat kivihiiltä korvaavien ratkaisujen maksajiksi? Miten biolämpölaitos vaikuttaa lämmityslaskuun?

– Tämä investointi ei nosta kaukolämmön hintaa, Saikkonen vakuuttaa.

Kivihiilen ja maakaasun verotusta on viime vuosina kiristetty ja päästöoikeuksien hinta on noussut. Pieneenkö lasku, kun kivihiilestä luovutaan?

– Se riippuu siitä, millaisia verotusratkaisuja tehdään. Biopolttoaineet ovat kustannuksiltaan fossiilisia polttoaineita edullisempia.

Voimalahanke maksaa noin 250 miljoonaa euroa.

Toisin kuin Hanasaari, Vuosaaren biolämpölaitos ei tuota sähköä.

Hanasaaren tuotantoa korvataan ensivaiheessa lisäksi lämpöpumpuilla, lämmön varastoinnilla ja lämpökaupalla. Sähköä saadaan tuulivoimasta.

Helsingissä biolämpölaitoksia suunnitellaan myös Tattarisuolle ja Patolaan. Helen etsii ratkaisuja, joilla se voisi luopua tulevaisuudessa kaikesta polttamisella syntyvästä energiasta.

Vuosaaren biolämpölaitos toimii Helenin 1990-luvulla valmistuneen maakaasuvoimalan vieressä.

Laitoksista noin 100-asteinen kaukolämpövesi ohjataan 40 metrin syvyisessä tunnelissa kulkeviin putkiin.

– Tämä on kaukolämmön moottoritie keskustaan, viestintäpäällikkö Vihavainen vertaa.

Biolämpölaitoksen kasvattaman kapasiteetin vuoksi tunneliin rakennetaan parhaillaan toista yhteensä yli 10 kilometriä pitkää lämmönsiirtoyhteyttä, jonka pitäisi valmistua kesällä.

– Kyseessä pitkään aikaan isoin vastaava projekti Suomessa, sanoo Helenin projektipäällikkö Lauri Utriainen.

Kolme metriä leveässä tunnelissa kulkee myös muun muassa sähkö- ja datakaapeleita. Lisäksi esimerkiksi viranomaiset voivat käyttää sitä tarvittaessa. Helenillä on erilaisia maanalaisia tunneleita yhteensä sadan kilometrin verran.

Biolämpölaitosta rakennetaan 11 hehtaarin eli noin 16 jalkapallokentän kokoiselle alueelle. Saikkosen mukaan voimalaitoksen arkkitehtuuriin ja näyttävään valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Saikkosen mukaan voimalaitoksen arkkitehtuuriin ja näyttävään valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Noin 60 metrisen voimalarakennuksen lisäksi huomio kiinnittyy kolmiopäätyiseen polttoainevarastoon. Se tuo monelle mieleen pyramidin.

– On sen katolle ehdotettu ristiäkin, Saikkonen heittää.