Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pikkujoulukaudesta ei tule sittenkään katastrofia, arvelee Maran Aittoniemi – mutta pahin voi olla edessä keväällä: "Silloin sitten nähdään"

Ravintolat: Maran varatoimitusjohtaja uskoo, että ihmiset käyvät ravintoloissa, vaikka yritykset peruivat pikkujoulujaan.

Koronan pitkittyminen jo toisena pikkujoulukautena on ollut kova isku ravintoloille. Moni yritys on perunut pikkujoulujaan. Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry totesi viime viikolla, että viime keskiviikkona annettu etätyösuositus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan.

– Ajankohta oli paras pikkujoulusesonki. Säännön mukaisesti aina on käynyt niin, että kun rajoituksia on tullut, se on johtanut perumisaaltoon. Isot työnantajat peruivat nytkin pikkujoulujaan ja muita tapaamisia, toteaa varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli viime viikolla siirtymistä laajaan etätyöhön.

Koronasta huolimatta nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei pikkujoulukaudesta tulisikaan niin huonoa. Yritysten perumisista huolimatta yksittäiset ihmiset ja seurueet ovat Aittoniemen mukaan edelleen käyttäneet ravintolapalveluita.

– Ennätyssesonkia ei tule, mutta kohtuullisen hyvä ehkä sitten kuitenkin. Tilanne ei näytä katastrofilta. Koronapassi ilmeisesti auttoi. Monelle se riitti ja pelasti paljon.

Vielä lokakuussa Mara arvioi, että pikkujoulukaudesta olisi tullut erittäin hyvä. Pahentunut koronatilanne muutti kuitenkin monen yrityksen ja yksityishenkilön pikkujoulusuunnitelmia.

Ennätyssesonkia ei tule, mutta kohtuullisen hyvä ehkä sitten kuitenkin.

Ravintoloiden kannalta ensi kevät tulee pitkälti näyttämään sen, miten tilanteesta selvittiin.

– Aika moni velkoja on kevääseen asti lykännyt tarkasteluaan. Silloin sitten nähdään. Monella yrittäjällä on rahat loppu, mutta kun velkojat eivät ole kimpussa, vielä ei toimita. Velkojat ovat tulleet vastaan monessa tapauksessa, Aittoniemi toteaa.

Entä mitä olisi voinut tehdä toisin?

– Se mitä toivottiin oli, että koronapassi olisi tullut aikaisemmin ja myös vapaaehtoisena käyttöön. Se olisi ollut tapahtumille hyvä asia ja se, jos rokotekattavuuteen olisi voinut vaikuttaa. Tehtiinkö kaikki oikein ja olisiko jotain porkkanaa voinut tähän voinut olla, on sitten toinen asia.

Tällä hetkellä Mara laatii ravintoloille tarkennettua ohjeistusta siitä, miten koronapassien tarkastaminen tulisi järjestää. Kyseessä tulisi olemaan jonkinlainen vastaanottopiste ennen ravintolasaliin pääsyä.

– Me annamme ohjeistuksen. Ravintolan täytyy sitten itse miettiä, miten asia järjestetään. Viranomaisilla olisi halu siihen, että ne joita ei ole tarkastettu ja ne jotka ovat jo sisälle, eivät kohtaisi.