Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka monet ranskalaiset paistetaan samassa öljyssä? – Näin vastaavat pikaruokaketjut: "Vaihtoväli yleensä joitain päiviä"

Kierrätys: Ravintoloiden kasviöljyllä voi tankata auton tai voidella moottorisahan ketjun.

Ympäristöystävällisyys on yhä tärkeämpi asia myös pikaruokaravintoloille.

Kuinka monta kertaa ranskalaiset perunat voidaan paistaa samassa öljyssä?

– Paistoöljy suodatetaan vähintään kerran päivässä. Paistoöljyn vaihtoväli on yleensä joitain päiviä, mutta yksiselitteistä vaihtoväliä ei ole, koska vaihdon tarpeeseen vaikuttavat monet eri tekijät. Kaikkiaan ravintoloistamme kertyy vuositasolla yli 420 tonnia käytettyä paistoöljyä, sanoo Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos.

Kierrätetyn paistoöljynsä Hesburger ohjaa Nesteelle, joka tekee siitä biodieseliä.

Restelin pyörittämissä Burger King- ja Taco Bell -ravintoloissa öljy vaihdetaan tyypillisesti muutaman päivän välein, mutta suurimmissa pisteissä päivittäin.  

– Paistoöljyn lisäksi itse rasvakeitin puhdistetaan perusteellisesti säännöllisesti. Liian pitkään käytettynä öljy härskiintyy, mikä vaikuttaa tuotteiden ulkonäköön ja makuun. Käytetty paistoöljy kerätään ja hyödynnetään yhteistyökumppanimme toimesta, sanoo Burger Kingin ketjujohtaja Siru Kalpio.

Käytetty paistoöljy kerätään ja hyödynnetään.

Hesburgerin ja Restelin ravintoloiden tapaan myös McDonald’s mittaa paistoöljyn laadun päivittäin.

–  Öljy vaihdetaan näiden tulosten perusteella tarvittaessa. Jos ranskalaiset perunat valmistetaan vanhassa tai muuten standardeita vastaamattomassa paistoöljyssä, tuote on tumman värinen ja rasvainen, eikä täytä makuun liittyviä vaatimuksia, kommentoi McDonald’s Suomen viestintäjohtaja Heli Ryhänen.

Ryhänen sanoo, että McDonald’s-ravintoloiden paistoöljyn noutavat paikalliset kumppanit, jotka ohjaavat sen hyötykäyttöön.

Helsingin Uutisten haastattelemat ravintolaketjut korostavat kierrätyksessään vastuullisuutta. Paistoöljyn uusiokäyttö on osa ympäristöstrategiaa, jolla pyritään säästämään luonnonvaroja ja pienentämään toiminnan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Ketjuilla on yhteistyösopimus kierrätysalan yrityksen kanssa.

Liian pitkään käytettynä öljy härskiintyy, mikä vaikuttaa tuotteiden ulkonäköön ja makuun.

Suomen ensimmäinen Kentucky Fried Chicken, eli KFC-ravintola avattiin marraskuussa Itiksessä.

Kananliha friteerataan rypsipohjaisella kasviöljyllä. Sen kierrätyksestä vastaa L&T Teollisuuspalvelut. Yksikönpäällikkö Mikko Kokkonen kertoo, että öljystä poistetaan kaikki epäpuhtaudet ja vesi, ja se jatkojalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi.

Social Burgerjoint -ketjulla on Helsingissä kaksi hampurilaisravintolaa. Burgereiden kanssa tarjottavat ranskalaiset paistetaan rapsipohjaisessa friteerausöljyssä. Esimerkiksi Makkaratalon ravintolassa öljyt vaihdetaan kerran tai kahdesti viikossa. Viikossa Citycenterin ravintolassa öljyä menee noin sata litraa.

Texmex-ketju Pancho Villassa käytetään samoin rapsipohjaista kasviöljyä proteiinien paistamisessa ja rasvakeittimissä. Sitä kierrätetään Suomen 38 ravintolasta yhteensä 100 000 litraa vuodessa.

Molemmilla ketjuilla on kierrätyssopimus Suomen Kasviöljykierrätyksen kanssa.

– Näin tiedämme, että öljyllä on myös jatkotehtävä, Social Burgerjointin operatiivinen päällikkö Eve Turunen tiivistää kierrätyksen merkityksen.

– Kun puhutaan kokonaisekologisuudesta, öljyä kerätään tosi mittava määrä aina yhdellä ajokerralla. Sitä ei haeta kymmentä litraa tuolta ja kymmentä täältä, koska kierrätyksestä lähtisi vähän idea, Pancho Villan tuotevastaava Esa Huotari sanoo.

Suomen Kasviöljykierrätyksen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Turpeinen kertoo, että biologisesti hajoavina jatkojalosteita voidaan käyttää myös siellä, missä ainetta voi päästä maaperään.

– Soveltuvat jakeet jalostetaan esimerkiksi teräketju-, muotti- ja johdeöljyiksi. Käyttökohteita löytyy energiasta, kosmetiikasta ja maaliteollisuudesta, ja näiden lisäksi löytyy lukemattomia mahdollisuuksia.

Jätelaissa säädetään, että jäte ohjataan loppukäsittelyyn vain silloin, jos sitä ei voida käyttää uudelleen, kierrättää tai hyödyntää energiana.