Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisten kaverusten kellarifirmasta kasvoi XXL:n haastaja: "Kaksi vuotta on ollut hulabaloota" – liikevaihto nousee jopa 40 miljoonaan euroon

Yrittäjyys: 15 neliön kellariputiikista alkanut myymälä nousi alallaan suureksi.

Retkeilytuotteita kauppaavan tunnuslauseessa ”syvyyksistä huipulle” on vinhaa perää.

Yritys lähti liikkeelle perustajiensa halusta saada kalliita retkeilytuotteita käyttöönsä halvemmalla. Se sijaitsi katutason alapuolella ja laajensi valikoimaansa sukellukseen, ulkoiluun, kalastukseen, metsästykseen ja aina vuorikiipeilyyn.

Viidelle kaverukselle löytyi aluksi tila Frakkipalvelu Namin varastosta Mannerheimintie 126:ssa. 60 neliön kellarista he saivat eristettyä 15 neliön myymälän, ”johon uskalsi päästää asiakkaita”.

Sosiaalityöntekijä Lauri, 38, kuvaa "halpiskameralla" huikeita kuvia Helsingistä – some villiintyi: "Niin kaunis, että ihan pyörryttää"

Aloittelevan nettikaupan kaupan nettiyhteys pätki aina, kun tavarantoimittajan pakettiauto pysähtyi oven eteen, sillä langaton nettiyhteyskin oli ”lainattu” Namista.

Sittemmin Nam on muuttanut toisaalle. Niin on myös Varuste.net: ensin Runeberginkadulle, sitten Ruosilantielle ja Ruosilankujalle sekä nyt viime marraskuun alussa Malminkartanontie 1:een Vihdintien varteen Helsingin puolella.

– Se on ollut meidän ikioma hankkeemme, jota on vedetty kaavoituksesta ja tontin hankinnasta alkaen. Saimme juuri sellaiset tilat kuin halusimme. Se on kuin oma lapsi, toimitusjohtaja Ilkka Rajakallio luonnehtii.

"Kun kerran kävi kokeilemassa, paluuta asfaltille ei enää ole" – Yhä useampi hurahtaa polkujuoksuun: Krista, 27, vinkkaa Helsingin parhaat paikat

Pääurakoitsija oli Varte Oy. Myymälätila laajeni nyt 2 500 neliöön.

Varuste.netin eli viralliselta nimeltä Aalto Group Oy:n liikevaihto nousee tänä vuonna noin 40 miljoonaan euroon – tulevan joulukaupan volyymista riippuen.

Ilkka on toimitusjohtaja, Lasse Rajakallio tittelillä huvitoimikunnan puheenjohtaja, Henrikki Ryhänen ostojohtaja, Ville Jungman ICT-johtaja ja Juha-Pekka Hölttä talousjohtaja.

Yritys työllistää jo 140 henkeä, ja rekrytointi on päällä.

– Kaksi vuotta on ollut hulabaloota, Rajakallio sanoo ja myöntää, että heille on ollut hyötyä koronasta.

– Porukka alkoi miettiä, että katsooko kaiken aikaa Netflixiä, vai lähteekö ulos, hän sanoo ja kertoo itse harrastavansa muun muassa kiipeilyä Norjan vuorilla.

Varuste.netin perustajatiimi miettii Mansku 126:n portailla pyynnöstä, kuka tai mikä olisi heidän kilpailijansa?

– Kaikki erikoisliikkeet. Ei varsinaista kilpailijaa. Ehkä XXL:ssä on samanlaista sorttimenttia, mutta muuten aivan eri konsepti. Joukkuelajeja ei tuotteissamme löydy, tiimi itse määrittelee.

Hiihtobuumi siivitti myös tämän lajin kovaan suosioon – "Eniten jännitin jarruttamista"

Merkittävä osa liikevaihdosta tulee ulkomailta. Kaikki tavarat postitetaan Konalasta omasta varastosta. Toisaalta asiakas löytää kaikki katalogin tuotteet myymälästä.

Mikä on ollut salaisuus ankarasti kilpaillussa nettikaupassa? Rajakallio listaa kolme asiaa:

– Itse kehitetty toiminnanohjausjärjestelmä. Sitä ei ole ostettu ulkoa.

– Se, että alusta asti eli vuodesta 2004 lähdimme kehittämään toimintaamme verkkokauppa edellä ja näkyvyys huomioiden.

– Markkinoiden laajin valikoima. Halpahallitavaraa emme myy, hän sanoo ja ottaa esimerkiksi omasta vaateparrestaan vuodelta 2005 Fjällrävenin housut, joita hän edelleen käyttää.

Kuulostaa huonolta liikeidealta, jos tavara vain kestää ja kestää?

– Puhumme mieluummin käyttäjästä kuin kuluttajasta, hän tiivistää toiminnan filosofiaa.

Asukasvastustus sai helsinkiläisjuoksijat järjestämään pienen porukan epävirallisia kisoja – "Niissä juostaan autojen seassa jokainen vähän omalla vastuullaan"

Toorit odottavat kulkijaa Pyhä-Nattasen huipulla – vielä noin 40 vuotta sitten siellä kiikaroi palovartija

Kanerva Jääskeläinen toteuttaa seikkailuhaasteita – tänä vuonna hän on jo yöpynyt oudossa paikassa ja vaeltanut yksin

Tiina Pirilä, 54, muutti pysyvästi Saariselän mökille, jossa hän ennen kävi vain lomalla – "Parasta on Lapin kaamos, enkä kaipaa muualle kuin vielä syvemmälle korpeen"

Maratoneja pidempi ultrajuoksu kasvattaa henkistä kanttia – ensikertalainen treenasi vuoden ja taisteli maaliin puolivälin epäuskosta huolimatta

Vielä on veneilykautta jäljellä – Jarkko Pennaselle parhaat paikat löytyvät edelleen Sipoon saaristosta