Cheyma, 17, korvasi rikkomansa ikkunan siivoamalla katuja Töölössä – kokemus oli opettavainen: "Minusta tulee kohta äiti, enää en voi hölmöillä enkä haluakaan"

Sovittelu: Cheyma Turki rikkoi koulun ikkunan. Vahingon hän korvasi työllä.

Nuorten tekemiä rikoksia on Helsingissä onnistuneesti soviteltu työkorvauksilla. Nuori korvaa aiheuttamansa vahingot tekemällä töitä.

Koillis-Helsingissä asuva Cheyma Turki, 17, on yksi sovitteluun osallistuneista nuorista. Turki rikkoi vuosi sitten keväällä koulun ikkunan. Hän kertoo tapahtuneen liittyneen teini-ikään ja kapinahenkeen.

Ilkivallasta seurasi 700 euron lasku.

– Tapahtuneen jälkeen rehtori puhutteli minua ja sanoi, että ikkuna pitäisi korvata.

Koulusta ehdotettiin sovittelua ja vahingon korvaamista töitä tekemällä. Turkin mielestä idea oli alusta alkaen hyvä, sillä teko harmitti, eikä rahaa ikkunan korjaamiseen olisi ollut.

– Kaduttaa mitä tein ja suostuin totta kai ehdotukseen. Olen iloinen, että minulle annettiin tällainen mahdollisuus. Ei nuorilla ole varaa maksaa näin isoja summia.

– Lasku olisi varmasti mennyt ulosottoon ja olisin saanut maksuhäiriömerkinnän, Turki jatkaa.

Koulu teki asiasta rikosilmoituksen. Poliisi ohjasi jutun sovitteluun. Tapahtuneesta seuraa aina myös lastensuojeluilmoitus.

Petri varasteli kaupoista sisäfileitä ympäri Helsinkiä ja rahoitti niillä huumeidenkäyttönsä: "Sekoilu olisi voinut loppua paljon aikaisemminkin" – Helsingin poliisi pysäyttää nyt nuorten rikoskierteen uudella tavalla

Sovittelussa Turki päätyi tekemään puutarhatöitä Töölöön kaupungin oman rakentamisyksikkö Staran alaisuuteen. Turki siivosi ja haravoi viime keväänä katuja sekä puistoja kolmen päivän ajan.

– Kyllä siitä oppi. Lisäksi tämä oli ensimmäinen työpaikkani. Oli kiva tehdä töitä yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Samalla se oli myös opettavaista, että jos hölmöilee, asioista joutuu vastuuseen.

Turki on muuttanut nyt omaan asuntoon ja on viimeisillään raskaana. Hänen mukaansa hölmöilyihin ei ole enää tarvetta eikä varaa.

Turki toivoo, että kuka tahansa vastaavaan tilanteeseen joutunut nuori tarttuisi sovittelun mahdollisuuteen.

– Itse olen tapahtuneen jälkeen kasvanut paljon. Minusta tulee kohta äiti. Enää en voi hölmöillä enkä haluakaan. Tämä mahdollisuus herätti minua paljon.

Päätöksen sovitteluun osallistumisesta tekee viime kädessä aina nuori itse. Kaikki eivät sovitteluun suostu.

Helsinki ei pakota alaikäisiä ilkivallantekijöitä maksamaan – Alle 18-vuotiaat voivat sovittaa teot työllään

Sovittelunohjaajana toimiva Robert Willadsen sovittelutoimistosta kertoo, että sovittelusta ja työkorvauksesta on Helsingissä saatu hyviä kokemuksia.

– Kokemukset ovat pääasiassa olleet hyviä. Joskus nuoren saattaa olla vaikeaa esimerkiksi herätä aamulla. Hyvää palautetta on tullut sekä nuorilta että työkorvauspaikoilta.

Tänä vuonna sovitteluun ja työkorvaukseen on Helsingissä osallistunut noin 15 nuorta. Viime vuonna tapauksia oli Willadsenin mukaan koronasta johtuen vain 4–5.

Helsinkiläiskoulussa opetettiin lapsille tunne- ja vuorovaikutustaitoja: tulokset ällistyttäviä – "Tämä voisi olla kokonaan oma oppiaineensa"

Helsingin kaupunki käyttää työkorvausta poikkeuksetta aina, kun alaikäisen tekemä ilkivalta kohdistuu kaupungin omaisuuteen. Muitakin kaivattaisiin mukaan.

– Olisihan se toivottavaa, että tämä leviäisi myös Väylävirastoon, joka on edelleen rahallisen korvauksen kannalla.

Virasto vastaa valtion tieverkon ja rautateiden kunnossapidosta.

Työkorvausjakson aikana nuoret tekevät pääasiassa puutarhan- tai eläintenhoitoon liittyviä töitä kaupungin yksiköissä.

– Jotkut nuoret ovat saaneet näistä paikoista jopa kesätöitä, jos hommat ovat menneet oikein putkeen. Se on meidänkin mielestämme ideaalisin tilanne. Nuoresta on saatu koppi ja huono kurssi on saatu käännettyä.

Työkorvausjaksot kestävät tavallisesti 2–5 päivää. Sovittelun kesto on 1–3 kuukautta.

Aikuinen, jolla on aikaa – kouluvalmentaja Jamila tietää nimeltä kaikki Mellunmäessä sijaitsevan ala-asteen oppilaat

Kaikissa tapauksissa sovitteluun ei voida liittää työkorvausta. Tyttöjen osuus kaikissa sovittelualoitteissa on viime vuosina Helsingissä suhteessa kasvanut. Vuonna 2019 alaikäisten poikien osuus oli 190 ja tyttöjen 50. Viime vuonna tyttöjä oli aloitteissa 65 ja poikia 200. Aloitteita oli viime vuonna Helsingissä kaikissa ikäryhmissä yhteensä 859.

Aloitteissa voi olla monta rikosnimikettä ja osapuolta. Tilastotiedoista vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Myös poliisi on toivonut, että koulut ottaisivat varsinkin alle 15-vuotiaiden tapauksissa sovittelutilanteissa suoraan yhteyttä sovittelutoimistoon, eikä rikosilmoitusta välttämättä tehtäisi.

– Poliisi on toivonut, että tapausten käsittely olisi vähän kevyempää ja nopeampaa. Nyt meille saattaa poliisilta tulla vuodenkin vanhoja juttuja. Se ei ole lapsen eikä nuoren etu, sanoo Willadsen.

Helsingin ensikodin asiakkaissa on yhä enemmän yli 40-vuotiaita äitejä, alaikäisiä vuosittain vain muutama – Teiniäitiys on vähentynyt Helsingissä selvästi

Lähisuhdeväkivaltaa ratkotaan Helsingissä yhä sovittelussa ja määrät ovat nousseet huimasti – uhri voi kokea painetta osallistua: "Miten voidaan taata ylipäätään, että osapuolet ovat kykeneviä sovittelemaan"

Sovittelu ja työkorvaus

Keino varhaiseen puuttumiseen

Nuorten tekemien rikosten sovittaminen työkorvauksella on Helsingissä todettu hyväksi keinoksi varhaiseen puuttumiseen ja ehkäistä tulevia rikoksia.

Helsinki ohjaa ensisijassa kaikki alaikäiset rikoksentekijät sovitteluun, mikäli kaupungin omaisuutta on rikottu. Sovittelukokeilu Helsingissä alkoi vuonna 1987.

Sovittelualoitteen voi tehdä kuka tahansa rikoksen tai riidan osapuoli eli huoltaja, poliisi, syyttäjä, koulu tai muu viranomainen.

Sovittelun aloittaminen edellyttää nuoren ja huoltajan suostumusta.

"Jos lapsi haukkuu lehmäksi, voi toistaa rauhallisesti, että sinun mielestä olen lehmä” – Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mukaan vanhemman tulee toimia lapsen aggressiolle hyväksyvänä peilinä

Teinien sijoituksiin liittyvät liki aina huumeet

Lupaus nopeasta rahasta voi houkuttaa jengeihin – Näin sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi KRP:n varoitusta "Ruotsin tiestä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut