Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kilpapyöräilijät" ärsyttävät helsinkiläisellä hautausmaalla – "Vaaratilanteita on paljon, rajoitukset koskevat heitäkin"

Ilmiö: Vaaratilanteita aiheuttavat pyöräilijät ja koirankakat hautausmaiden riesana.

Työmatkapyöräilijät aiheuttavat ongelmia Malmin hautausmaalla. Oikaisu hautausmaan läpi voi säästää aikaa useita minuutteja, ja suora väylä houkuttelee kiihdyttelyyn.

Malmin hautausmaalla pyöräilyyn ja autoiluun on osoitettu väylä, jossa nopeusrajoitus on 20 km/h.

– Eivätkö pyöräilijät hoksaa tai ajattele, että se koske heitäkin. Risteyksessä voi olla huono näkyvyys. Kun kilpapyöräilijä ajaa nenän edestä, voi saada sydänhalvauksen. Vaaratilanteita on paljon, Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Paula Niemelä kertoo.

Helsingin Uutiset kävi Malmin hautausmaalla marraskuisena sunnuntaina, jolloin ylinopeutta ajavia pyöräilijöitä ei näkynyt. Sen sijaan monen auton nopeus oli silmämääräisesti huomattavasti suurempi kuin 20 km/h. Autoja oli pysäköity myös parkkipaikkojen ulkopuolelle.

– Vääriin paikkoihin pysäköidyt autot taas saattavat estää hautajaissaaton, Niemelä tietää.

Hietaniemessä keskustelua herättää kysymys, onko koiran ulkoiluttaminen hautausmaalla soveliasta? Kotimaa-lehdessä marraskuussa julkaistun kirjoituksen mukaan osa ulkoiluttajista antaa koirien kävellä hautojen päällä. Myös koirankakkoja on jäänyt siivoamatta.

Hietaniemen hautausmaan poikki Papi-koiran kanssa kävellyt Christian Stenius, 53, sanoo, että hautausmaalla tulee vastaan joka kerta useampia koiria. Hänen mielestään koirat sopivat hautausmaalle hyvin, kunhan maalaisjärkeä noudatetaan.

– Satunnaisesti joku on sanonut, että ”älä anna koiran kusta haudalle”. Jos koirani menee nuuhkimaan liian lähelle hautoja, niin vetäisen sen kyllä pois.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Marja Varjoniemi sanoo, että koirien määrä on korona-aikana lisääntynyt paikan päällä arviolta 30 prosenttia.

Koirien ulkoiluttaminen hautausmailla ei ole kiellettyä. Laki salli sen 2000-luvun alussa. Christian Stenius muistaa kuitenkin, että hautausmaalla oli pitkään koirat kieltäviä kylttejä. Nyt tilalla on ystävälliseen sävyyn kirjoitettu opastaulu, jossa muistutetaan, että koirat pidetään kytkettynä ja kakkapussit kuuluvat sekajätteeseen.

65-vuotias Leena käy Hietaniemen hautausmaalla muutaman kerran vuodessa.

– En tykkää, että täällä ulkoilutetaan koiria. Hautausmaan ympärillä on siihen hyvät reitit.

Munkkisaarelainen Anneli Lehman, 68, tottui kulkemana koiran kanssa hautausmaalla asuessaan pienemmällä paikkakunnalla.

– Pieni koira kulki sylissäni. Ajattelin, että ihmiset katsovat perään, jos koira kävelee hautausmaalla.

Onhan se ilkeä ajatus, että täällä ulkoilutetaan koiria. Ymmärrän kyllä, että poikkeustapauksissa koira pitää ottaa mukaan omaisen haudalle.

Christian Stenius toivoo, että hautausmaita ajateltaisiin enemmän kaupunkilaisten yleisinä paikkoina.

– Hautausmaiden ei tarvitse olla samanlaisia kuin puistojen, mutta nämä ovat kauniita paikkoja, joihin voi tulla rauhoittumaan. Tykkään lukea hautakivien nimiä ja googlailla, millaisia tarinoita niiden takaa löytyy.

Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Paula Niemelä kertoo saaneensa viime aikoina muutamia kiivaita palautteita koirista.

– Ne, ketkä ottavat yhteyttä, haluavat ehdottoman kiellon koirille. Tämä on iso hautausmaa, jossa on hyvin tilaa, kunhan koiraa pitää vieressä. Poikkeuksia on, mutta ne ovat harvassa. Välillä porttien lähellä on koirankakkaa. Ihmiset kyllä yleensä siivoavat ne.

Niemelä muistuttaa, että kappeliin koiraa ei saa tuoda.

– Uurnanlaskussa lemmikkikoira voi kuitenkin olla mukana. Ymmärrän, miten tärkeitä koirat voivat olla. On hautasaatossa ollut hevosiakin. Se on juhlallinen näky.