Haluaisitko asua tai työskennellä päihdeyksikön naapurissa? Harva haluaa, mutta niin käy, kun yksikkö muuttaa naapuriin. Opioidikorvaushoitoa tarjoava päihdepalveluyksikkö Breikki Helsinki muutti alkusyksystä Metsälään.
Ensimmäisessä naapurustotilaisuudessa yksikön työntekijät saivat kuulla huolestuneita kysymyksiä yksikön toiminnasta ja asiakkaista. Viime viikolla pidetyssä, järjestyksessään neljännessä, naapurustotilaisuudessa tuli pääasiassa kiitosta.
– Iloiseksi yllätykseksemme saimme lähinnä kiitosta ja kehua, kertoo asiakkuussuunnittelija Kimmo Hannus Diakonissalaitoksen Hoivalta.
Yksikössä käy arkipäivisin 50–100 opioidiriippuvaista asiakasta. Naapurustossa on pienteollisuutta ja toimistotiloja. Seinänaapurina on Nesteen huoltoasema. Asesepäntien toisella puolella on Metsälän pientaloalue.
Kiitokset kertovat Hannuksen mielestä onnistuneesta naapurustotyöstä.
– Se on sitä, että kerromme aktiivisesti toiminnastamme ja siitä, miten meihin saa yhteyttä. Kehotamme naapurustoa olemaan herkästi yhteydessä, jos asiakkaamme aiheuttavat häiriötä tai heillä on kysyttävää toiminnastamme.
Yhteydenottoja, joihin on liittynyt epäily päihdeyksikön asiakkaan häiritsevästä käytöksestä on Hannuksen mukaan tullut vain muutama syksyn aikana.
– Kaikkien huolet ja havainnot ovat meille aitoja ja niitä lähdetään selvittämään. Jos asiakkaamme on käyttäytynyt häiritsevästi, otamme asian esille hänen kanssaan. Hehän ovat meillä hoitosuhteessa. Asian läpi käyminen on osa asiakkaan hoitoa, Hannus toteaa.
Yksikön työntekijät ovat tavanneet lähialueen yrittäjiä sekä isojen toimistotyöpaikkojen työsuojelu- ja turvallisuuspuolen ihmisiä.
Aktiivista naapurustotyötä tehdään myös yksikön seinien sisäpuolella. Viikoittaisissa yhteisissä kokouksissa keskustellaan kuinka naapurustossa toimitaan ja käyttäydytään, miten otetaan muita ihmisiä huomioon.
Joka arkipäivä, aamu- ja iltapäivisin, ryhmä päihdeyksikön asiakkaita jalkautuu työntekijän kanssa lähialueelle. He keräävät alueelta roskia ja moikkaavat vastaantulijoita.
– Tällä tavalla naapurusto oppii tunnistamaan meidän porukat. Toivomme, ettemme näyttäytyisi ainoastaan uhkana tai huolena.
Hannus sanoo, että aktiivisella työllä voidaan purkaa sitä jännitettä ja stigmaa, mikä liittyy päihteiden käyttäjiin.
Samalla toiminta ja pienikin kokemus hyväksytyksi tulemisesta ovat tärkeitä päihteistä irti pyristelevälle.
– Meillä on asiakkaita, jotka ovat vuosia tai vuosikymmeniä saaneet kuulla olevansa syypäitä kaikenlaisiin ongelmiin.
Naapurustotyötä tehdään kaikissa Diakonissalaitoksen Hoivan asumis- tai palveluyksiköissä. Toiminnan muoto ja määrä vaihtelee. Uusi yksikkö vaatii aktiivisempaa naapurustotyötä kuin paikkansa vakiinnuttanut yksikkö.
Voisi vatko vähäiset valitukset Metsälässä kieliä myös siitä, että pienteollisuusalueen ja työpaikkojen naapurissa oleva yksikkö on myös mahdollisimman optimaalisessa paikassa?
– Voi olla, Hannus toteaa.
Päihdeyksikön asiakkaiden kannalta on tärkeintä, että kulkuyhteydet ovat hyvät. Siinä mielessä Käpylän juna-aseman lähellä oleva yksikkö on Hannuksen mielestä hyvällä paikalla.
Metsälän Breikki tuottaa opioidikorvaushoidon palvelua pääkaupunkiseudun kuntien opioidiriippuvaisille.
Opioidiriippuvuus on krooninen aivosairaus, jossa keskushermosto on sopeutunut opioidien jatkuvaan runsaaseen vaikutukseen, eikä elimistö toimi normaalisti ilman niitä. Korvaushoitolääkitys estää vieroitusoireiden syntymisen ja ylläpitää henkilön toimintakykyä ilman huumaavaa vaikutusta.
Metsälän Breikillä on tällä hetkellä noin 200 asiakasta. He saavat yksikössä päivittäisen lääkeannoksensa sekä psykososiaalista tukea. Osa asiakkaista käy töissä tai opiskelee korvaushoidon ansiosta.
Opioidien ongelmakäyttäjiä on Suomessa tällä hetkellä arviolta 24 000–29 000 henkeä.