Kuva: Metsäinen kalliorinne muuttuu kerrostaloalueeksi Helsingissä – "Haettu Puu-Kumpulan henkeä"

Kumpulanmäen kaavaehdotus etenee Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn. Alueelle on tulossa 1 200 asukasta lisää. Lautakunta pui asiaa tiistaina 7. joulukuuta.

Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n omistaman, tarpeettomaksi jääneen kampustonttialueen uudeksi käytöksi ollaan suunnittelemassa asuinaluetta monipuolisine palveluineen.

Kaupunki haluaa kehittää Kustaa Vaasan tien vartta urbaaniksi bulevardikaupungiksi, minkä vuoksi Kustaa Vaasan tieltä Pietarin Kalmin kadulle nouseva jyrkkä "vaahterarinne tulee väistämättä muuttumaan", lausutaan vastineessa alueen rakentamisesta esitettyihin mielipitesiin.

Alueen eteläosan Nylanderinpuiston metsäinen rinne jätetään puistoksi.

Suunnittelualue rajautuu Kumpulan kampukseen, jonne on jo rakenteilla Helsingin uusi luonnontiedelukio, joka valmistuu 2023.

Kaavaehdotus pohjautuu arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotukseen ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”. Yli tuhannen uuden asukkaan lisäksi lisäksi alueelle on tulossa päiväkoti, toimistotilaa, lähikauppa sekä muuta liiketilaa. Pysäköintipaikat sijoitetaan viisikerroksiseen parkkitaloon.

Uudet kerrostalot ovat pääosin 6–8 kerrosta korkeita, Pietari Kalmin kadun sekä Kustaa Vaasan tien risteykseen tulee alueen portiksi umpikortteli, jossa korkein osa on 10 kerrosta.

Jalankulun ja pyöräilyn reittejä parannetaan Kumpulanmäeltä lähimmille bussi- ja raitiovaunupysäkeille. Kulkuyhteyksiä parantaa jatkossa myös rinteen juurelta liikennöitävä Viikin-Malmin uusi pikaraitiotie sekä liikennöinnin vuonna 2025 aloittava, Pasilasta Kalasatamaan kulkeva raitiotie.

– Kumpulanmäkeä sopeutetaan kaavaehdotuksessa hienosti ympäristöönsä: Nykyisten kampustonttien eteläosat muutetaan kaavassa niitä ympäröivän Nylanderinpuiston osaksi ja rakentaminen rajautuu samaan linjaan Kumpulanmäen ja Arabianrannan muun rakennuskannan kanssa. Puu-Kumpulan henkeä on puolestaan haettu esimerkiksi uudisrakennusten julkisivujen puunkäytössä. Yliopistokampuksen ja uuden asumisen väliin muodostuu tulevaisuudessa viihtyisää kävelykatuympäristöä, Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio kertoo tie dotteessa.

Kaavaehdotus on laadittu kaupungin ilmastotavoitteiden mukaisesti ja suunnittelun keskiössä on muutenkin ollut ekologisuus sekä kestävä kehitys. Suunnittelussa on myös kiinnitetty erityistä huomiota kalliorinteen sade- ja sulamisvesien hallintaan. Lisäksi rakennuksiin tulee viherkattoja ja osa uudisrakennuksista on puukerrostaloja.

Yhteiskäyttöisten ulkoalueiden suunnittelussa on hyödynnetty maastonmuotojen vaihtelua porrastuksilla, terassoinneilla ja viihtyisyyttä lisäävillä istutusratkaisuilla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut