Näin Offa, 4, ja Funi, 2, reagoivat tonttulakkiin – kissojen ja koirien jouluasut yhä isompi bisnes: "Koko perhe voi pukeutua lemmikin kanssa samanlaisiin vaatteisiin"

Joulu: Yhä useammassa perheessä myös koira tai kissa puetaan joulua varten.

Tapulikaupungissa vietetään aikaa jo iloisessa joulunodotuksessa. Takapihalla vilistävillä kahdella chow chow -rotuisella koiralla on yllään punaiset joululiivit ja päässään vinkeä tonttulakki.

Pörheät koirat, eli "pojat" ottavat tuntumaa talven ensimmäisiin lumihiutaleisiin.

Offalle, 4, ja Funille, 2, tuleva joulu kaikkine koristeineen on tuttu juhla.

– Koirille on hankittu jo aikaisemmin tonttulakit, mutta nämä joululiivit ovat nyt käytössä ensimmäistä kertaa. Poronsarvipantoja emme sentään ole ostaneet, naurahtaa koirien omistaja Anu Vertanen.

Tässä on 1 800 euron kasvomaski: Pieni Hertta-koira alkoi oksennella rajusti ja vasta röntgen-kuva paljasti syyn – "Uskoisin, että tapauksia on pk-seudulla kymmeniä"

Lemmikeille on myynnissä yhä enemmän jouluasuja ja muuta -rekvisiittaa. Nyt muodikkaimmat koirat ja kissat voidaan pukea esimerkiksi joulutakkiin tai -huppariin, joiden värit ovat luonnollisestikin joulunpunainen tai havunvihreä.

Väkisin ei eläimiä saa joulunakaan pukea vaatteisiin.

Arvokkuudesta pitävät huolen esimerkiksi skottiruutuiset solmiot tai rusetit.

Myös muut kuin eläintarvikeliikkeet ovat tarttuneet buumiin, esimerkiksi H&M-ketju kauppaa koirille kirjoneulepuseroa sekä pukinpukua.

Pirkka-nikseissä puolestaan neuvotaan miten kissalle voi askarrella tonttulakin edullisesti.

Jos lemmikki ei pelkää valoja, ulkoillessa voi kaulapantaan kiinnittää vaikkapa välkkyvät jouluvalot. Pimeällä ulkoillessa ne myös lisäävät myös näkyvyyttä ja liikenneturvallisuutta.

Eläinkauppa Musti ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Milla Alenius muistuttaa, että tärkeintä on eläimen etu.

– Pitää huolehtia siitä, että vaatteet eivät tunnu lemmikkien mielestä epämukavilta. Väkisin ei eläimiä saa joulunakaan pukea vaatteisiin. Jokainen lemmikki on yksilö, osa ei pidä vaatteista, mutta toiset eivät pukemisesta häiriinny, Alenius sanoo.

Tiesitkö, että myös lemmikki voi kärsiä kaamosmasennuksesta? – Näin tunnistat oireet, jotka voivat vaatia jopa eläinlääkärin hoitoa

Jos koiran tai kissan omistajat pitävät juhlallisesta sonnustautumisesta, sekin on uusimpien muotivirtausten mukaista.

– Koko perhe voi pukeutua lemmikin kanssa samanlaisiin vaatteisiin, jolloin tällainen matching-tyyli antaa oman säväyksen esimerkiksi joulukorttikuvauksiin, Alenius kertoo.

Itäkeskuksen Faunattaressa piipahtanut Kati Suhonen osti keskiviikkona kissalleen joululahjaksi palloja, joissa on sisällä kulkusia.

Sen sijaan jouluvaatteiden pukeminen kissalle ei tänäkään jouluna Suhosta innostanut.

– Kissa ei kyllä suostuisi pitämään päässään esimerkiksi poronsarvipantaa, saati sitten vaikkapa joulupukin takkia. Mutta ei sille ole tarvettakaan, sillä minulla on sisäkissa. Talvisin se käy ulkona vain harvoin.

Suhonen arvioi, että hänen kissansa muistaa jo edellisetkin joulut, sillä esimerkiksi joulukuusta se ei ole enää vuosiin ihmetellyt.

Myös Offa sekä Funi saavat joululahjoja.

– Puruluut ja pehmolelut ovat näille kaikkein mieluisimpia lahjoja. Funi sai viime jouluna älypelin, mutta Offa taas ei sellaisista välitä, Anu Vertanen kertoo.

Muutakin kiinnostavaa joulupuuhissa koirille on. Erityisesti Offa on kiinnostunut tutkimaan lieden lasin läpi perheen joulukinkun kypsymistä. Funin suosikkihetki sen sijaan on lahjojen avaaminen – tai oikeastaan avattujen lahjojen paperien repiminen ja paperisilpussa touhuaminen.

Koiranpentujen tuonti Suomeen myytäviksi ollaan kieltämässä, esittää hallitus – Tätä mieltä eläinsuojelijat ovat tulevasta eläinten hyvinvointilaista

Joulukuusi saa kuitenkin olla molempien pörröturkkien puolesta rauhassa.

– Toisinaan koirille tulee pientä leikkimielistä kinaa ja silloin saattavat tonttulakit lentää hankeen, Vertanen naurahtaa.

Koiraryhmässä varoitetaan epäilyttävistä nakinpaloista ja sovitaan treffejä – "Yllätyin yhteydenottojen määrästä"

Muista turvalliset lahjat

Joulu lemmikin kanssa

Lemmikit osallistuvat mielellään lahjojen paketointiin. Etenkin kissat rakastavat rapisevia lahjapapereita.

Varo, ettei kissasi syö lahjapakettiin tarkoitettua narua.

Anna lemmikille oma sanomalehdellä vuorattu laatikko, johon piilotat pieniä herkkupaloja.

Lemmikien jouluruoat voi antaa aktivointipelien avulla.

Erityisesti koirat nauttivat pitkistä joulukävelyistä. Anna koirasi määrätä reitti ja kävelyvauhti.

Kissat nauttivat leikkimisestä, erityisesti vaanimisesta ja hyökkäämisestä vaikkapa huiskien kimppuun.

Koirien kutsumaniminä on paljon ihmisnimiä: Alma, Helmi, Sulo, Hugo... – "labbis" niittää suosiota roturankkauksessa

"Muutos voi aiheuttaa lemmikille suurtakin stressiä" – Näin opetat lemmikin yksinoloon etätyöelämän jälkeen

Koira yskäisi matolle litteän loisen – Kuva: Suomessa ensi kertaa todettu kielimato voi tarttua myös ihmiseen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut